Фото ДБР

Фото ДБР

Російський фарфор і раритетні ікони. Що знайшли в будинку «імператора» Козака у Львові

5381 0
Із львівських маєтків, у яких, ймовірно, жив нардеп-утікач Тарас Козак, під час обшуків вилучили предмети розкоші та антикваріат. Тvoemisto.tv дізналося, де проводили обшуки, та що виявили правоохоронці.

Державне бюро розслідувань знову провело обшуки на об’єктах нерухомості, пов’язаних з Тарасом Козаком, нардепом від ОПЗЖ, утікачем, якого звинувачують у держзраді. Слідчі дії відбувалися за шістьома адресами, одна з них – на Київщині, решта – у Львові та поблизу, зокрема у Брюховичах та у маєтку в селищі у Миколаївському районі.

Фарфор, золото, ікони та картини

Правоохоронці обшукали будинок на вулиці Вітовського. Він розташований на пагорбі у парку біля Цитаделі та неподалік від Парку Культури. Його власник – рідний дядько Тараса Козака, утім є припущення, що у будинку мешкав Тарас Козак.

Читайте також: Зеленський повідомив про затримання Медведчука

Там знайшли антикваріат, коштовності, предмети розкоші, зокрема, керамічний пивний кухоль із написом king лімітованої серії, копію кухля з 1870 року, а також картини та ікони, раритетне столове срібло, порцеляну. Порцеляна, до речі, із «Імператорського порцелянового заводу», що у Петербурзі.  

Фото пивного кухля KING та його коробки із лімітованої серії

Територіальна управління ДБР у Львові ініціюватиме накладення арешту на ці предмети та їхню передачу до Національного агентства з управління активами. Також представники управління побували у квартирі на вул. Новаківського, 8/3, що неподалік віл Собору Юра у Львові, яка також належить Козакам.   

Окрім цього, правоохоронці обшукали будинок у селі Гонятичі, що у Миколаївському районі, саме там нібито проводили зустрічі брати Козаки та Медведчуки. А ще провели обшук у приміщеннях колишнього профілакторію «Сосновий бір», що належить ТОВ «Зелений бір». Він розташований у Брюховичах, належить Богдану Козаку, брату нардепа. Торік він намагався продати це майно за понад 5 млн доларів.

Наприкінці квітня ДБР побувало у будинку Тараса Козака в Сокільниках біля Львова. Тоді правоохоронці провели обшуки у ще близько 30 об’єктах Козаків на Львівщині. В одній з квартир, що належить дружині Тараса Козака, слідчі вилучили понад 108 тис. доларів США, 8,5 тис. євро, 18,6 тис. російських рублів, документи на об’єкти нерухомості та банківські картки.

За ініціативи Територіального управління Державного бюро розслідувань у Львові суд наклав арешт на корпоративні права, рахунки, на яких понад 40 млн грн, та на суб’єкти господарювання, що належать родичам депутатів від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука та Тараса Козака.

Після арешту кума путіна і українського олігарха Віктора Медведчука різко посилився інтерес до його найближчих соратників. Торік Україна ввела персональні санкції до близького партнера Медведчуків Тараса Козака. Через вигідну дружбу в середині 90-х йому вдалося вирости з робітника радгоспу «Львівський» до впливового бізнесмена і медіамагната. Із того часу, як він потрапив під санкції, основного удару зазнали здебільшого його медіа. Інший бізнес залишився, зокрема компанії, якими керує родина Козаків. Мати, батько і брат підсанкційного нардепа без проблем працюють у Львові та інших містах України.

Хто такий Козак

Тарас Козак народився у квітні 1972 року в селі Сокільниках, що біля Львова. У 1993-му потрапив у львівську податкову. Спершу працював ревізором-інспектором, згодом заочно закінчив юридичний факультет Львівського університету, і з податкової за десять років стрімкої кар’єри вийшов заступником керівника. У 2003-му став керівником Західної регіональної митниці.

На початку 2000-х років Львівщина була зоною впливу Медведчуків. Випускник Київського «інфізу» Сергій Медведчук у 1997 році став керівником податкової інспекції Львова, а вже за рік – головою Державної податкової адміністрації у Львівській області. Там він мав такий вплив, що його називали тіньовим губернатором області.   

Читайте також: Львівський районний суд заочно арештував редакторку інформагентства «Россия сегодня»

Тарас Козак за часів головування Сергія Медведчука у Львівській обласній ДПА був його першим заступником. Згодом під його контроль перейшла Львівська митниця. Паралельно обіймав посаду заступника голови Держмитниці. З цієї посади пішов після Помаранчевої революції у 2005 році, але в 2007-ому, за часів Віктора Януковича, його туди повернули. 

У 2010 році Тарас Козак став депутатом Львівської облради, а в 2014-му – народним депутатом від «Опозиційного блоку». В 2019 році сидів у парламенті, представляючи ОПЗЖ. У 2016 році брав участь у схемі продажу антрациту з окупованого Донбасу під виглядом вугілля з ПАР. Був одним з ініціаторів проєкту закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». 

Однак загалом його депутатська діяльність була доволі непримітною до 2018 року. Тоді він почав скуповувати українські телеканали: NewsOne, «112 Україна» та ZIK. Так він створив медіахолдинг «Новини», який став головним рупором російської пропаганди. У 2019 році Тарас Козак потрапив у скандал через російський бізнес своєї цивільної дружини. Розслідувачі програми «Схеми» від Радіо Свобода з’ясували, що Наталія Лавренюк має спільний нафтовий бізнес у Росії з подружжям Оксани Марченко та Віктора Медведчука. Утім Тарас Козак у своїх деклараціях взагалі не згадував про доходи цивільної дружини, про її існування. 

За даними аналітичної системи YouControl, Тарас Козак досі є кінцевим бенефіціаром у шести українських компаніях і засновником у ще одинадцяти. Деякі з них зареєстровані у Львові, більшість – у Києві. І всі ці сімнадцять компаній, що тепер перебувають під санкціями РНБО, працювали у медійній сфері, забезпечували мовлення заблокованих у лютому 2021 року каналів «112 Україна», ZIK та Newsone, а тому їх не можна вважати справжнім бізнесом. Ще одне ТОВ «Добробут-інвест» з ділянкою в Криму досі записане на кіпрську компанію Hakail Limited, яку Козак визнав своєю в одній з декларацій. Щодо інших офшорних компаній, які він називав своїми або які знайшли журналісти-розслідувачі, жодного бізнесу в Україні не зареєстровано.

Детальніше про те, що належить Козаку та його родичі і чи можуть це конфіскувати на користь держави, читайте в матеріалі Tvoemisto.tv «Несправжній Козак. Що буде з майном соратника Медведчука у Львові».

Нагадаємо, що у травні 2021 року генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозру у державній зраді голові політради партії Опозиційної платформи «За життя» Віктору Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку. Попередньо 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Також на 5 років запровадили санкції проти його каналів 112 Україна, NewsOne, ZIK, які пов’язують із нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком. 

Фото: ДБР

Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!