Фото: Uainfo.org

Фото: Uainfo.org

Місцеві вибори пройдуть за новими правилами. Що змінилось?

8125 0
Важливо, аби виборці попередньо цікавилися кандидатами, читали їхні програми. Це допоможе зробити відповідальний вибір та водночас не сповільнити процес голосування.

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори за новим адміністративно-територіальним устроєм. Обиратимуть депутатів місцевих рад та голів об’єднаних територіальних громад – ОТГ. Ці вибори відбудуться у час карантину та пандемії Covid-19, тому для всіх учасників процесу підготували низку нововведень. Оновленим, до речі, буде й сам бюлетень. Tvoemisto.tv з’ясувало у громадської омбудсменки з захисту виборчих прав мережі «Опора» у Львівській області Ярини Гаєцької-Колотило детальну інструкцію для виборця та про всі зміни, до яких треба бути готовими.

Маска і паспорт

Усім людям, які заходять до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій, мірятимуть температуру. Для цього голова дільничної комісії, його заступник або секретар має визначити відповідального серед членів комісії. Ця людина також опитуватиме виборців про наявність симптомів гострої респіраторної інфекції. Також протягом роботи дільниці температуру будуть вимірювати усім, хто там працює: поліцейським, представникам закладів, на території яких розміщена дільниця, тощо. На вході мають бути антисептики для рук.

У випадку, коли на дільницю прийде людина із температурою 37,2 градусів і вище, їй порекомендують утриматись від відвідування дільниці та звернутись до лікаря.

Якщо раніше для голосування найважливіше було мати паспорт, то тепер до нього додались захисні маски. Виборці мають дотримуватися дистанції в 1 метр, для чого на всій території дільниці має бути відповідна розмітка. Після голосування рекомендують, відповідно до постанови Кабміну №641, викинути засоби захисту в урни, що на дільницях.

Важливо, що показати паспорт та його сторінки виборець має самостійно. А для того, щоби ідентифікувати особу, члени виборчої комісії можуть попросити зняти маску.

Читайте також: Кандидати на голову Львівської ОТГ. Перелік

Ще одне нововведення у тому, що слід приходити на дільниці зі своїми ручками, хоча раніше все було навпаки: на дільницях під час голосування просили користуватися наявною канцелярією, щоб уникнути фальсифікації бюлетенів або, наприклад, використання чорнил, що зникають.  

Батьків просять не брати з собою на виборчі дільниці дітей. Потоки виборців на вхід та на вихід повинні бути розділені. Крім того, у приміщенні рекомендують одночасне перебування не більше трьох виборців на один стіл для видачі бюлетенів.

Новий вигляд бюлетенів

Бюлетень на цих виборах буде дещо іншим. Ліворуч у ньому буде перелік партій, посередині – два квадратики для позначок, а праворуч – пронумерований перелік кандидатів від цієї партії. Тепер виборець може обирати тих членів партії, яким справді віддає перевагу.

фото з сайту Опора

Скільки бюлетенів отримає виборець

Як повідомляє мережа «Опора», у більшості населених пунктів, зокрема і у Львові, виборець на дільниці отримає 4 бюлетені. За одним обиратимуть голову ОТГ/міського голову, за іншими – депутатів ради ОТГ, районної та обласної ради.

Норма про 4 бюлетені стосується населених пунктів, де кількість виборців становить 10 тисяч і більше за даними реєстру виборців станом на 1 серпня 2020 року.

Де ставити позначки в бюлетені

Обираємо партію. У порожньому квадраті навпроти повної назви організації, яку обрали, ставимо позначку – «галочку», «плюсик» чи будь-яку іншу. Важливо, що виборчий бюлетень без позначки в цьому квадраті визнають недійсним.

Читайте також: Україна після 25 жовтня. Як житимуть громади за новими правилами

Обираємо депутата. До другого квадрату, який розкреслили у вигляді трафарету, вписуємо номер вподобаного кандидата у депутати у відповідному територіальному списку своєї партії.

Якщо не зробите позначки у квадраті з нанесеним трафаретом, бюлетень все одно вважатимуть дійсним. Голос зарахують на підтримку усього територіального виборчого списку партії.

Якщо зробили помилку

Навіть якщо станеться так, що ви припустилися помилки при заповненні бюлетеня, маєте право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, із проханням видати інший в обмін на неправильно заповнений. Тоді робиться відповідна позначка у списку виборців навпроти прізвища виборця, а бюлетень з помилкою невідкладно погашається, про що складається акт, щоб під час підрахунку голосів бюлетень був врахований як невикористаний.

Чи можна змінити місце голосування

Подати заяву про тимчасову зміну місця голосування можна було до 10 вересня. Тож тепер виборець може проголосувати лише за місцем своєї реєстрації.

Як голосувати хворим на Covid-19

Виборці з підтвердженим діагнозом «коронавірусна інфекція» мають право звернутися до виборчої комісії із заявою, аби проголосувати за місцем перебування, додавши довідку, що підтверджує стан здоров'я.

Як повідомляв раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов, виборець на самоізоляції може подати відповідну заяву до 20:00 п’ятниці перед виборами, тобто 23 жовтня, щоб до нього додому приїхали члени комісії і він зміг проголосувати удома. Люди, які перебувають в лікарнях, за його словами, будуть голосувати там, також за допомогою виїзних бригад.

Читайте також: Чи безпечно їхати туристам до Львова і на Львівщину

«Але, якщо такий виборець з’явиться на дільниці, то члени комісії не мають права йому відмовити. Єдине, що для таких виборців передбачили окрему кабінку і скринька, наскільки це технічно можливо. Та все ж краще голосувати в такому випадку за місцем перебування», – додає Ярина Гаєцької-Колотило.

Як бути людям поважного віку

Виборче законодавство рекомендує визначити у комісії відповідального за тих, хто має проблеми зі здоров’ям (маломобільні, люди з інвалідністю), зокрема зробити так, щоб вони могли доступно і зручно проголосувати. Літні люди, наприклад, можуть скористатись чиєюсь допомогою, якщо хочуть проголосувати на дільниці, а не вдома. Утім це не має бути хтось із членів комісії, спостерігачів чи кандидатів.

Читайте також: На голову Львівської ОТГ подалися 16 кандидатів. Хто вони?

Також визначать людину, яка скеровуватиме в окрему кабінку виборців з підозрою на коронавірус.  

Експертка Ярина Гаєцька-Колотило додає, що важливо, аби виборці попередньо цікавилися кандидатами, читали їхні програми. Це допоможе зробити відповідальний вибір та водночас не сповільнити процес голосування, оскільки він і так затримуватиметься через дистанцію та кількість людей на дільниці. Виборцям радять проводити на виборчій дільниця якомога менше часу.

Tvoemisto.tv також пропонує читачам ознайомитись із аналізом програм кандидатів на голову Львівської ОТГ за ключовими проблемами міста, які бачать члени спільноти «Твого міста»:

Також пропонуємо ідеї кандидатів на голову Львівської ОТГ для вирішення транспортної проблеми у Львові і проблеми сміття та хаотичної забудови.

Ольга Коваль

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!