фото: Артем Галькевич

фото: Артем Галькевич

«Такого нема ніде у світі». Як у Львові та Києві будують інноваційні парки

10127 0
Девелоперська компанія UDP, яка є основним інвестором інноваційного парку LvivTech.City, уже відкрила першу чергу майже аналогічного проєкту в Києві — UNIT.City. Tvoemisto.tv дізнавалося, як він працює та чим львівський парк відрізнятиметься від столичного.

Між метро «Дорогожичі» та «Лук’янівка» у Києві на території колишнього мотоциклетного заводу виростає нове «місто в місті». Чотири роки тому тут не було нічого — тільки старі покинуті приміщення, а зараз створюється перший в Україні інноваційний парк — UNIT.City. За задумом творців, він має стати місцем, де ідеї та стартапи виростатимуть у всесвітньо відомі компанії, щоб наступна Tesla або iPhone народилися саме тут. На території містечка працюватимуть не тільки бізнес-центри, а й вся необхідна для життя інфраструктура. Уже запустили і продаж квартир.

Француз, який покинув Кремнієву долину заради UNIT.City

Новим гендиректором UNIT.City у вересні став француз Домінік Піоте, який до того 15 років успішно працював у Кремнієвій долині. Свого часу президент Франції вручив Домініку орден «За заслуги» за те, що той зміг «створити мости» між Кремнієвою долиною і французькою tech-екосистемою.  

«Ми йому кажемо: Ми з України, і у нас там відбуваються неймовірні речі. — З України? Що взагалі може відбуватися в Україні? — У нас тут UNIT.City будується. Кажу йому: Давай так. Ми тобі беремо квитки — прилітай і дивись на це все. І я ніколи не забуду, як він пройшовся по нашому парку, поглянув — і тепер з нами», — згадує CEO UNIT.Holdings Костянтин Євтушенко свою першу зустріч з Домініком Піоте у США.

Він продав свій бізнес у США і перебрався до Києва зі сім’єю, його діти пішли тут у школу. 1 жовтня Домінік Піоте презентував стратегію розвитку інноваційного парку у Києві.

«Моя мета — зробити так, щоб у 2025 році, коли буде побудовано 90% UNIT.City, світ цінував Україну вже не за аутсорс, а за високу якість інновацій та стартапів. Я бачу, що щось зараз змінює Україну, я відчуваю цю енергію. Я був у Львові і теж відчував енергію людей, які хочуть створювати компанії, запускати інновації», — каже він.

Домінік Піоте

«Україна в цьому перша»

В UNIT.City інвестовано вже близько 50 млн євро. Тут побудовано 36 тис. м²  інфраструктури, працюють три кампуси, коворкінг Chasopys.UNIT, безкоштовний спортивний комплекс, кілька кафе. До 2021 року загальна сума інвестицій сягне 245 млн євро. Сам же інноваційний парк повинен розширитися до 206 тис. м² і стати одним з найбільших в Європі. У планах — партнерство з найкращими університетами світу, проведення міжнародних заходів, розміщення п’яти венчурних фондів, восьми лабораторій і 10 акселераторів.

«UNIT.City має інтегруватися у міжнародну інноваційну екосистему, і для цього ми готові активно інвестувати в проєкт, залучати до співпраці світових технологічних лідерів, взаємодіяти з глобальними фінансовими інституціями. Парк вийшов на новий рівень та є зрозумілим партнером для ключових гравців галузі», — зазначає засновник UFuture Василь Хмельницький.

Василь Хмельницький

Творці інноваційного парку кажуть: їхнє основне завдання — зробити так, щоб українські таланти залишалися тут. В UNIT.City вони матимуть можливість працювати дистанційно зі всім світом, залучати фінанси, партнерів з будь-якої іншої країни світу. Особливий акцент буде на освіті й науці.

«Ми тут навчаємо, як створити свій бізнес, захистити, профінансувати, де знайти партнерів, як вивести і масштабувати його на інші ринки», — каже Костянтин Євтушенко.

Костянтин Євтушенко

Минулого тижня в інноваційному парку запустили новий проект — UNIT.Home. У продаж вивели квартири із першої черги житлової забудови.

«Ми дуже хвилювались, не знали, як сприйме це ринок. У результаті остання людина з відділу продажу пішла додому о пів на першу ночі. А наступного дня у нас були заброньовані всі квартири з першої черги», — говорить Костянтин Євтушенко.

Крім того, у парку буде вся необхідна інфраструктура для проживання: дитячий садочок, школа, спортивні клуби, медичний центр, власний поліцейський відділок, готель для гостей.

«Ми проїхали багато світових екосистем, такого нема ніде. Україна в цьому перша», — каже Костянтин Євтушенко.

Особливу увагу тут приділять безпеці: на території працюватимуть камери з функцією розпізнавання облич та поведінкових характеристик.

Маяк інновацій

1 жовтня на території UNIT.City відкрили незвичний арт-об’єкт — «Маяк». Від колишнього мотозаводу залишилася 60-метрова димова труба. Її вирішили зберегти, але осучаснити. Британський художник Себастьян Кайт переобладнав димар під світлову інсталяцію. З настанням темряви запалюються вогні і дві смуги світла поступово піднімаються вгору. Довжина променю світла досягає 100 метрів.

«Основна концепція полягала в тому, щоб взяти те, що колись було символом промислової індустріалізації, і перетворити на символ інновацій. Це зв'язок минулого з майбутнім», — розповів Себастьян Кайт.

Тим часом у Львові

Компанія UDP, після успішної реалізації в Києві першої черги інноваційного парку UNIT.City, почала будувати аналогічний парк у Львові. Парк LvivTech.City займе територію в 1,77 га і розташується в промзоні колишнього заводу «Львівприлад» на вулиці Стрийській.

«У Львові територія інноваційного парку менша, ніж у Києві. Але ми зробимо все, щоб тут була вся інфраструктура, необхідна для формування правильної екосистеми і для того, щоб львівські резиденти отримали ті ж переваги, які є і в Києві», — каже гендиректор компанії UDP Віталій Мельник.

Віталій Мельник

За його словами, у львівському інноваційному парку багатоповерхівок не будуватимуть — натомість тут буде малоповерхова європейська відкрита архітектура. Усі будівлі офісної частини будуть сертифіковані по LEED-стандарту, житлова забудова — по BREEAM.

«Ці стандарти забезпечують екологічність та певний рівень енергоефективності. Ми відходимо від розмитого поняття клас А, клас Б, житло бізнес-класу, лакшері, преміум — ми говоримо мовою, яку розуміє весь світ», — говорить Віталій Мельник.

Також у LvivTech.City працюватимуть розумне освітлення, системи безпеки, контролю протікання тощо.

«Львівський парк і буде відрізнятися від київського, і ні. Львів, як місто, — інший, тут працює набагато більше технологічних експертів, 27 тисяч людей зайняті в інноваційно-технологічній сфері. Тут чудові стартапи, неймовірні компанії, і ми хочемо залучати їх. Як і в Києві, у Львові ми будемо починати з освіти: нам потрібно знаходити потенційних єдинорогів, як я їх називаю, — людей, які здатні змінювати цей світ», — зазначає Домінік Піоте.

За його словами, уже за кілька місяців компанія буде готова повідомити дату відкриття львівського інноваційного парку і розповісти детальніше про всі його особливості.

Анна Туманова

Фото — Артем Галькевич

Партнерська публікація

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!