Фото: KarpatyLove

Фото: KarpatyLove

Карантин у Карпатах. Як працюватимуть готелі та екосадиби

13679 0
У Києві уже напрацьовують протокол про туризм, який має погодити уряд. Тривають обговорення, коли його запускати.

Минулих вихідних частина львів'ян «перекочувала» на бази відпочинку та садиби у Карпати. Їхали цілими компаніями, ігноруючи правила карантину. У Львівській ОДА кажуть, що всьому виною є безвідповідальність людей і що найкращий контролер у цій ситуації – це свідомість громадян. Однак, чи є в обласної влади якісь дієвіші заходи і взагалі, яка ситуація із кононавірусом на Львівщині, Тvoemisto.tv розпитало у заступників голови ЛОДА.

Напрацьовують протокол про туризм

«Ніхто і ніщо краще не проконтролює людей, ніж вони самі себе. Тому первинне питання – це свідомість наших громадян. Якщо умовно через 10-15 днів піде негативна динаміка у частині захворювань, я думаю, люди це зрозуміють в першу чергу. І якщо так станеться – то дотримання правил карантину буде», – пояснює ситуацію заступник голови ЛОДА Тарас Грень.

На уточнююче запитання, що на вихідні люди почали масово їздити на відпочинок у садиби, відпочинкові зони в Карпатах, і як це можливо проконтролювати, заступник голови ЛОДА відповідає уже жорсткіше: «То нехай будуть готові, що їх притягнуть до адмінвідповідальності. А як буде сплеск, не дай Боже, і до кримінальної. І, так, поліція буде ці всі речі контролювати. Перебування у тих місцях зараз є незаконним».

Читайте також: «Усе залежатиме від кожного з нас». Як львів'янам вийти із карантину

Водночас інший заступник голови ЛОДА Юрій Холод каже, що у Києві уже напрацьовують протокол про туризм, який має погодити уряд. Тривають обговорення, коли його запускати.

«Кабмін збільшив кількість перебування у групах і ми сподіваємось, що після 22 травня можна буде відвідувати за окремим протоколом готелі та інші комплекси, які приймають гостей», – розповів Юрій Холод.

Перевірити екосадиби не можливо?

Також Юрій Холод уточнив, що не секрет, що приватні садиби у Славську та інших місцях приймають людей. Однак перевірити такі екосадиби, на жаль, не можливо, і тим паче потім притягнути їх до відповідальності за можливі наслідки.

«На жаль, чинне законодавство не регулює діяльність екосадиб. Прихід поліції чи представників органів місцевого самоврядування у приватну власність не дозволяється. Тому маємо донести до самого туриста і споживача, що треба бути обережними. Що перебування на таких приватних садибах може мати наслідки, за які ніхто не нестиме жодної відповідальності», – пояснює Юрій Холод.

Він уточнює, що у подібній ситуації бізнес, який сплачує податки, якраз у повній мірі несе відповідальність.

За словами заступника голови ОДА, після 22 травня важливо буде показати, що туристичний напрямок може бути безпечним. 

«Ми ж розуміємо, що Covid-19 у червні не закінчиться і потрібно у такому режимі працювати щонайменше ціле літо», – каже Юрій Холод.

Заступник голови ЛОДА уточнив, що дозволять працювати тим, хто зможе забезпечити дотримання всіх санітарних та інших вимог і заходів. Перевірятиме не тільки поліція, але й штаби при адміністраціях.

«Ніхто не відміняв штабів, які ми формували. Працює обласний штаб із ліквідації надзвичайної ситуації, який очолює Іван Собко. У них є можливість перевіряти місцеві заклади. Або комісії ТЕБ і НС, які існують у кожному районі і які затверджують умови для роботи. Якщо є протокол про порушення, то «ліквідаційна комісія» уповноважена буде закривати такі заклади», – наголосив Юрій Холод.

Чиновник каже, що в області також напрацьовують варіанти і алгоритми дій на випадок, коли у туриста можуть виявити Covid-19, куди його скеровувати, де йому робитимуть ПЛР-тести.

Поліція попереджає

«Розумієте, цербера на кожному куті не поставиш. Тому єдиний правильний належний спосіб боротьби – це наша свідомість», – підсумовує Тарас Грень. За його словами, Нацполіція склала з початку карантину понад 650 протоколів.

Читайте також: Перукарям могли дозволити стригти людей на вулиці. Галина Слічна про нові правила і перевірки у Львові

Однак, як пояснила  Тvoemisto.tv речниця ГУ Нацполіції у Львівські області Світлана Добровольська, наразі йдеться про відсутність масок, недотримання дистанції, відкриття майданчиків, де не завжди зберігаються дистанційні та інші обмеження, перевезення, ведення торгівельної діяльності та перебування на самоізоляції.

На уточнююче питання, як контролюватиме поліція тих, хто їде відпочивати, вона сказала: «Потрібно розглядати конкретний випадок. Якщо буде повідомлення у поліцію, то ми будемо реагувати негайно, проводити перевірку і діяти. Або самі будемо виявляти», – зрезюмувала Світлана Добровольська.

Спалахів в області немає

Щодо ситуаіції з коронавірусною інфекцією в області, то як запевняє Тарас Грень, явних спалахів в області по населених пунктах немає. Раніше, нагадаємо, йшлося про закриття на карантин сіл Давидів та Задвір’я.

«Конкретних яскраво виражених спалахів немає. Але ми знаємо, що ситуація не є однорідною і влада на місцях краще розуміє, що у кожному населеному пункті відбувається. Це є нормально, коли рішення ТЕБ і НС нижчого рівня не пишуться під копірку обласної комісії», – каже він.

За його словами, наразі немає рішень органів місцевого самоврядування про якісь обмеження. «Ні, таких позицій немає. Був сплеск 3-4 дні тому. Зараз він у відносно сталій динаміці», – зазначив він.

Читайте також: У ЛОДА сподіваються із 1 червня розпочати туристичний сезон

Нагадаємо, обласна комісія ТЕБ і НС у п’ятницю розглядатиме питання послаблення карантину на Львівщині. Із 22 травня в Україні розпочнеться другий етап пом'якшення карантину, який передбачатиме дозвіл на проведення спортивних змагань без глядачів, відкриття готелів (без ресторанів, хостели теж не працюватимуть), проведення ЗНО, запуск громадського транспорту та відкриття дошкільних закладів. 

За порушення правил карантину загрожує громадянам штрафом від 17 тис. грн, а посадовців штрафують на суми від 34 тис. грн 

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!