Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Тренуйтеся писати грамотно. Поради від переможниці ХХ радіодиктанту Христини Гоянюк

1820 0
На наступному тижні, 9 листопада, в Україні святкуватимуть День української писемності та мови і писатимуть щорічний радіодиктант. Tvoemisto.tv зустрілось з Христиною Гоянюк, яка вже двадцять років поспіль пише радіодиктанти та минулого року не зробила жодної помилки у тексті, аби дізнатись в неї, як готуватися до написання диктанту.

Христина Гоянюк виросла у Бориславі, в сім’ї вчителів. Її мама і бабця були вчительками початкових класів, а батько – вчителем української мови і літератури та директором місцевої школи. Каже, любов до української мови та літератури успадкувала від батька.

День української писемності та мови, коли пишуть радіодиктант, для Христини Гоянюк є справжнім святом – вона каже, що чекає на нього більше, ніж свій день народження. .

«На цей день чекаю з нетерпінням. За двадцять років вже звикла, що маю все вимкнути і уважно слухати диктора», – каже вона.

Христина Гоянюк показує нам стіс паперів – це всі радіодиктанти, які писала за останні двадцять років. Вона їх зберігає та переглядає періодично, згадує свої помилки.

«Диктанти пишу з самого першого радіодиктанту. Тобто минулого року був мій двадцятий раз і отут вони всі є зібрані. Я їх перечитую під настрій часом ввечері, собачка лягає біля мене, дивлюся на свої старі помилки», – каже жінка

Колись, коли радіодиктант транслювали по радіо, пані Христина записувала його на диктофон. Спочатку писала перший раз за диктором, а потім вже звіряла текст за записом. Каже, щоб підготуватись до написання, треба повторити граматику, але найголовніше потім – уважно слухати диктора.

«Мене тато вчив: ти, Христю, слухай інтонацію, як я читаю. Ти завжди пишеш правильно з першого разу і чуєш правильно пунктуацію. Молодому поколінню раджу постійно тренуватися писати грамотно. До того ж, є одна доба ще, щоб перевірити правильне написання або порадитися з кимось», – каже вона.

Вдома у пані Христини чимало книг. Серед них два великих орфографічних словники та Граматика української мови. За її словами, щоб нічого не пропустити і бути в темі, вона часто просто відкриває словник і перечитує слова, звертає увагу на їх написання, а також стежить за змінами в граматиці і роз’ясннями учителя, дослідника та літературознавця Олександра Авраменка в друкованних виданнях.

Христина Гоянюк каже, що хотілось би, щоб цьогоріч був диктант про відомих українських постатей або ж про важливі віхи в історії України.

Нагадаємо, Христина Гоянюк минулого року стала переможницею XX диктанту з української мови. Серед 16 тисяч учасників вона єдина не зробила жодної помилки.

Анна Чистякова, фото авторки

Відео Дар'ї Кучер

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!