Замість підсумку шкільного року. Чи працюють у школах Львова басейни та що можна зробити

3931 0
У Львівській територіальній громаді є 127 шкіл, та лише у 15-ти з них працюють басейни. Ще два планують відкрити цього року у вересні, тобто на початку навчального року. Доля ще кількох невідома: потрібні чималі кошти, аби їх відремонтувати, відновити. Тvoemisto.tv дізналося, в яких школах діти під час уроків мають можливість плавати, чому далеко не всім учням пощастило пірнути в басейн при школі та яка ймовірність того, що цього року запрацює решта шкільних басейнів.

Басейни є, але не в кожному районі Львова

Із-поміж 28 басейнів, розташованих при закладах освіти, тобто дошкільних (дитсадках) і закладах середньої освіти (школах), станом на сьогодні, за даними управління освіти Львова, діють тільки 18. Ще десять потребують капітального ремонту.

З усього переліку наявних басейнів три розташовані в дошкільних відділеннях шкіл – гімназії «Провесінь», що в Личаківському районі, ліцеї №80 у Сихівському районі та початковій школі «Арніка» в Шевченківському районі Львова. 

Ще 15 басейнів розташовані у школах нашого міста. Зокрема, функціонують басейни при таких закладах середньої освіти:

  • школа №18 на вул. Кульчицької, 18;
  • школа №65 на вул. Роксоляни, 35;
  • ліцей «Львівський» на вул. Лисеницька, 3, (відновив роботу з 1 вересня 2020 р.);
  • школа №13 на вул. Драгана, 7;
  • школа №84 на вул. Зубрівська, 30;
  • школа 86 на вул. Скорини, 34 (відновив роботу з 11 травня 2023 р.);
  • школа №90 на вул. Антоненка-Давидовича, 2 (басейн функціонує тільки під час опалювального сезону);
  • школа №96 на вул. Довженка, 13;
  • ліцей «Сихівський», на вул. Хоткевича, 48;
  • школа №36 на вул. Володимира Великого, 55Б;
  • ліцей №45 на вул. Наукова, 25;
  • ліцей ім. В. Симоненка на вул. Симоненка, 6;
  • школа №97 на вул. І. Миколайчука, 18;
  • школа №99 на вул. Творча, 1.

 

У цьому переліку також є школа №92 на вул. Шевченка, 390, хоча тут завершують ремонтні роботи, й відновлення заплановане на 1 вересня 2023 року.

Проте немає в цьому переліку басейну в школі №92, що у Рясному (вул. Шевченка, 390). Зі слів начальника Сихівського та Личаківського відділу освіти Львова Віктора Давнюка, ремонтні роботи тут були закінчені, об’єкт здали, але в приміщенні згоріли нагрівальні насоси, і басейн перестав функціонувати.

«За літо все обіцяли відремонтувати, і вже з 1 вересня цей басейн працюватиме», – запевняє він.

Ремонт басейну в школі №29

Також на завершальній стадії ремонт басейну при школі №29 у Винниках (вул. Сухомлинського, 6). Триває ремонт і в ліцей ім. І. Пулюя, що на однойменній вулиці, та в школі №72 на вул. Зубрівська, 1. Крім того, басейни можна відновити в початковій школі «Первоцвіт», у школі №43, а також у кількох дитсадках (№№5, 31, 57, «Веселка» і в дошкільному корпусі ліцею №94), але за них іще не бралися, обіцяють зробити це згодом.

«Цього року в планах здійснити капітальні ремонтні роботи в трьох басейнах – при школах №№29 і 72 та в ліцеї ім. І. Пулюя. Відкриття першого заплановане на 1 вересня цього року. Кошторис робіт становив майже 14 млн грн, з них 12 млн уже використали, залишилися певні завершальні моменти. Що стосується двох інших, то ремонтні роботи в них триватимуть і цього року, і наступного», – пояснює Віктор Давнюк.

Жодного слова про ремонт у школі №99 в повідомленні управління освіти Львова немає, проте, як з’ясувалося, з листопада 2022 року цей шкільний басейн не працює. В приміщенні дірявий дах. 

Заняття в басейні школи №99

«Басейн із торішнього листопада закритий, бо коли почалися дощі, потекло з даху. Через літо планують його перекрити і завершити внутрішні роботи, бо через це зазнали пошкоджень стіни», – каже шкільний тренер з плавання Андрій Джичка і наголошує, що реконструкцію басейну закінчили відносно недавно – майже шість років тому. Це сучасний 12-метровий басейн на дві широкі доріжки. Глибина – 80 – 120 сантиметрів, є гейзер, водоспад, протитечія та належна фільтрація.

Єдиним районом Львова, в якому немає шкільних басейнів, є Галицький. Як пояснює освітянин, усі басейни при навчальних закладах збудовані переважно за старими проєктами кінця ХХ століття, тому це все капітальні ремонти, осучаснення того, що колись діяло. Будувати чи добудовувати нові басейни змоги немає.

Плавають далеко не всі

Більшість басейнів, які функціонують при львівських школах, невеликі: 12 метрів у довжину та шість у ширину. Глибина коливається між 80-90 і 120 сантиметрами. Басейни такого розміру призначені для навчання плавання учнів молодшої або середньої школи.

Набагато більшим є басейн у Винниківській школі №29. Його довжина – 25 метрів. Школу цю, до речі, вважають однією з найбільших у Львівській громаді: там навчається понад 1725 дітей.

А ось у ліцеї №80, що на вул. Героїв Крут, 27, басейн зовсім маленький – три на шість метрів.

«Наш басейн у іншій споруді – на вулиці Мишуги, 13а, де розташована молодша школа і садочкові групи. Басейн зовсім не великий, так би мовити, «для жабенят», – розповідає Тvoemisto.tv директор школи Ігор Корда.

Із його слів, басейн розрахований на учнів 1– 4 класів, які мають змогу плавати там раз на тиждень (замість одного заняття фізкультурою). Також у басейні раз на тиждень плавають діти з чотирьох дошкільних груп. Із ними працює інструктор з плавання.

Як наголосив Ігор Корда, новий басейн, який анонсувало місто, збудують уже в новому корпусі за адресою: вул. Героїв Крут. У проєктній документації передбачений 25-метровий басейн.

Як виглядатиме басейн у новому корпусі школи №80

Нагадаємо, що у Львові планують збудувати нову сучасну повноцінну школу на шість тисяч квадратних метрів – корпус ліцею №80, в якому обіцяють збудувати басейн і укриття. Всі роботи проводять коштом інвестора (компанія Resident Development).

Після завершення будівництва школу обіцяють передати у комунальну власність.

Як каже Віктор Давнюк, у басейнах, які функціонують при навчальних закладах, можуть плавати діти з першого по 11-ий клас. Проте в кожній школі охоплення учнів плаванням різниться і залежить від того, як до цього питання підходить керівництво навчального закладу. Але у більшості випадків плавають учні 2 – 5-их і 6-их класів.

Наприклад, у басейні школи №86, який відкрили в травні, під час навчального процесу вчили плавати учнів  2 – 5-их класів. Для старших дітей 12-метровий басейн уже замалий.

Навчальний процес у басейні школи №86

Лише для 5-класників працює басейн у ліцеї ім. В. Симоненка, і то з перебоями.

«По-перше, плавання дітей у школі – на бажання батьків. По-друге, через повномасштабну війну минулий і цей навчальний рік були складні, і батьки переживали через загрозу ракетних ударів та часті повітряні тривоги. Тому не всі погоджувалися, аби їхні діти відвідували уроки плавання, бо ж потрібен час, щоби вийти з води, одягтися, посушити волосся та ще й побігти в укриття. З 1 вересня тут обіцяють, що до уроків плавання долучиться більше дітей», – коментує ситуацію з ліцеєм ім. В. Симоненка Віктор Давнюк.

У школі №65 плавають учні 4-их і 5-их класів, але під час повномасштабної війни лише хлопці, бо в більшості дівчат довге волосся, яке вимагає часу для сушіння. Наприкінці 5-го класу учні здають норматив із плавання на оцінку.

Басейн у школі №65

Ремонт у 12-метровому басейні завершили майже п’ять років тому. Він сучасний, із новітньою системою фільтрації.

Басейн у школі №65

Як розповідає інструкторка з фізвиховання школи №65 Марія Сисоєва, до карантину та війни у їхній басейн під час навчання приходили діти із сусідніх шкіл. Також практикували тут плавання учнів молодших класів, проте це себе не виправдало: вони менш зібрані, несамостійні. А оскільки через карантин, а тепер і війну батьки, які могли б допомагати дітям, до школи заходити не мають права, то все скасували.

Басейн у школі №65

У школі №99 басейн, як уже мовилося, не працює, бо потребує ремонту через протікання даху. Плаванням займаються учні 3-іх, 4-их і 5-их класів. У дітей на тиждень були два уроки фізкультури та один – плавання. Крім того, на заняття сюди приходити учні сусідніх шкіл – 30-ої та 54-ої.

«Ще раніше до шкільного басейну ходили учні 6-их класів. Але що діти старші, то більше соромляться, не дуже хочуть ходити або ж потребують більшого басейну. Загалом урок плавання триває 45 хвилин, однак ще потрібен час, щоби прийняти душ, переодягтися та висушити волосся. У воді діти перебувають не більш ніж 35 хвилин», – запевняє Андрій Джичка.

Користь басейну для дітей, зі слів тренера, неоціненна, адже плавання додає здоров’я та покращує настрій.

«Кожен, хто ходив до мене на плавання змалку, здоровий та впевнений у собі, має розвинуті легені й широкі плечі. Дитина обов’язково повинна навчитися плавати. Може, вона й не стане плавцем, може, це не її хобі, але на воді повинна вміти триматися однозначно!» – наголошує тренер із плавання Андрій Джичка.

Плавання, особливо для дітей – справді корисний активний відпочинок. А плавання в школі – ще й хороша інвестиція у дитяче здоров’я. При виборі навчального закладу басейн поруч із цікавими шкільними гуртками є ще однією перевагою. 

Якщо ж приміщення школи не передбачає басейну, наявні шкільні басейни можуть стати опорними й давати можливість займатися в них тим дітям, школи яких, розташовані неподалік, такої вигоди не мають.

Якщо можливість відновлення чи побудови басейну в школі є, то, як і у випадку з корпусом ліцею №80, де нову сучасну школу з басейном та укриттям зводитимуть коштом інвесторів, місто й надалі могло б залучати спонсорів. Як варіант можна передбачити інвестиційні внески для тих забудовників, яким міська влада виділяє ділянки під забудову. Чому б ні? Ця ідея варта не лише обговорення, а й втілення.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!