10 причин прокидатись рано і як перетворити себе на жайворонка?

20556 0
Нещодавно мене запитали про звичку прокидатись о 4:30 ранку, і про те, чи є якась користь для здоров'я від такого раннього пробудження? Питання хороше, але, на жаль, про користь для здоров'я мені поки нічого не відомо. Але зате є маса інших причин прокидатися рано розповідає один з найпопулярніших блогерів світу, автор Zen Habits Лео Бабаута.
Фото: styknews.info

Фото: styknews.info

По-перше, якщо ви – сова, і вам це підходить, то все прекрасно. Немає ніяких причин щось змінювати, особливо якщо вас все влаштовує. Але особисто для мене, перетворення з сови в жайворонка (так, це можливо) виявилося досить корисним. Це мені багато в чому допомогло, і перетворюватися назад в сову мені зовсім не хочеться. Ось основні причини, чому мені подобається прокидатися рано:

Зустріч дня. Мені подобається прокидатися і вітати новий день. Я раджу і вам придумати ранковий ритуал, в який входитимуть слова подяки за те, що у вас є. Мене, наприклад, надихає Далай Лама, і його слова: «Кожен день, як тільки ви прокинулися, подумайте - сьогодні мені пощастило прокинутися, я живий, у мене є безцінне людське життя, і я не збираюся витрачати його даремно. Я буду використовувати всю свою енергію щоб розвивати себе, відкривати своє серце іншим людям, досягати освіти на користь всіх живих істот. Я буду думати про інших тільки хороше, не дозволю собі злитися або думати погано про когось, я збираюся бути корисним людям настільки, наскільки я зможу».

Відмінний старт. Як правило, раніше мій день починався так: я, як завжди пізно, схоплювався з ліжка, в шаленому ритмі збирався на роботу, в такому ж ритмі збирав дітей, і віз їх в школу, як правило, запізнюючись на свою роботу. На роботі я виглядав пом'ятим, скуйовдженим і взагалі ледве живим. Але при цьому я був ще й дратівливим, готовим накинутися на кого-небудь з будь-якої дрібниці. Не найкращий початок дня, це вже точно. Зараз у мене є освіжаючий ранковий ритуал, я багато чого встигаю зробити до 8 ранку, і в той час, коли інші тільки приступають до роботи, я вже готовий до потужного активного старту. З мого досвіду, почати день, прокинувшись рано - це чудово!

Спокій і тиша. Немає дитячих криків, плачу, ніхто за вікном не грає у футбол, мало машин, вимкнений телевізор. Ранкові години дуже умиротворені і тихі. Це моя улюблена пора дня. І я по справжньому насолоджуюся цим проміжком, коли можу спокійно думати, можу читати, можу дихати.

Світанок. Люди, що прокидаються пізно, пропускають одне з найбільш приголомшливих явищ природи, що повторюється день у день – схід сонця. Я люблю спостерігати, як поступово стає світліше, нічна глибока синява перетікає в ніжно-блакитні фарби, діамантові промені починають грати в небі, природа забарвлюється в неймовірні кольори. Мені подобається робити ранкову пробіжку саме в цей час. Я біжу, дивлюся на небо, і думаю «Який прекрасний день!».

Сніданок. Коли ви встаєте рано, у вас є час нормально поснідати. Я вже говорив, сніданок – один з найважливіших прийомів їжі за весь день. Без сніданку ваше тіло мучиться, і до обіду ви вже настільки голодні, що накидаєтеся на нездорову їжу. На жирну, найсолодшу, і звичайно, берете найбільшу порцію. А якщо ви добре поснідали, то їсти захочеться набагато пізніше, і не так сильно. Крім того, з'їсти сніданок за читанням хорошої книги і з чашкою кави, в спокійній тиші ранку, набагато приємніше, ніж перехопити щось по дорозі на роботу, або за робочим столом.

Тренування. Звичайно, займатися спортом можна не тільки вранці. Наприклад, я виявив, що тренування після роботи вельми приємні. Але після роботи часто з’явлшяються якісь інші важливі справи, через які доводиться пропускати заняття. Ранкове ж тренування може зірватися фактично тільки за умови дуже поганої погоди, якщо ви займаєтеся на вулиці.

Ефективність. Принаймні для мене, ранок - найбільш плідна частина дня. Мені подобається писати вранці, коли мене нічого не відволікає, коли я ще не перевіряв пошту і не включав скайп. Я встигаю зробити набагато більше, якщо починаю працювати вранці. До вечора вся робота вже зроблена, можна раніше піти додому, щоб провести час з сім'єю.

Поставили собі цілі? А непогано було б. Нема кращого часу, ніж ранок, щоб розглянути і проаналізувати свої глобальні цілі, скласти план і розписати завдання. Великі цілі потрібно розбивати на групу маленьких. Таким чином, у вас повинна бути проміжна мета, яку ви хочете досягти на цьому тижні. І вранці потрібно вирішувати, що зробити сьогодні для просування у напрямку до досягнення цієї мети. Після чого, якщо є можливість, відразу робити справу, яку ви запланували.

Дорога на роботу. Ніхто не любить затори в годину пік. Виїжджайте раніше, поки вулиці ще не сильно завантажені, і ви доберетеся на роботу швидше, таким чином, зберігши свій час. При цьому, звичайно, краще домовитися про персональний графік роботи з начальством, якщо є така можливість.

Зустрічі і збори. Набагато простіше потрапляти на ранкові збори вчасно, якщо ви встаєте рано. Запізнення на збори – це прояв неповаги по відношенню до людей, з якими ви зустрічаєтеся. Якщо ви приходите вчасно, то до вас ставляться шанобливо. Плюс, у вас є час підготуватися.

Як стати жайворонком?

Не починайте відразу з радикальних змін. Починайте поступово, встаючи на 15-30 хвилин раніше, ніж зазвичай, кілька днів поспіль. Потім збільшість час ще на 15 хвилин. Такими поступовими кроками дійдіть до необхідного часу.

Лягайте спати раніше. Напевно, багато хто з вас звик допізна дивитися телевізор або сидіти в інтернеті. Якщо не позбутися від цієї звички, то рано чи пізно покинете затію стати жайворонком. Навіть якщо змусите себе прокидатися рано вранці, через якийсь час все одно зірветеся, і почнете відсипатися по повній. У підсумку, доведеться починати все спочатку. Я раджу лягати в ліжко раніше, навіть коли зовсім не хочеться спати, і наприклад, читати що-небудь. А якщо відчувається втома, то, швидше за все, ви заснете навіть швидше, ніж припускаєте.

Покладіть будильник подалі від ліжка. Якщо він поруч, то вранці ви або відключите його зовсім, або натиснете кнопку відтермінування сигналу. Ніколи не користуйтеся кнопкою відтермінування сигналу. Якщо будильник далеко від ліжка, вам доведеться встати щоб вимкнути його. Встали - значить прокинулися. І не думайте поглядати назад на ліжко.

Вийдіть із спальні, як тільки відключили будильник. Не дозволяйте втілитися в реальність думкам про повернення в ліжко. Примусьте себе вийти з кімнати. У мене вже виробилася звичка - я виходжу з кімнати, йду в туалет, при цьому, зазвичай, зашпортуюся об поріг в коридорі. До того часу, як я злив воду в туалеті, вмився, і поглянув на своє страшне обличчя в дзеркалі, я вже прокинувся цілком достатньо для того, щоб зустріти новий день.

Не замислюйтесь. Якщо ви дозволите собі думку на зразок «щось ще занадто рано, можна б і ще трохи поспати ...», то так не встанете. Не давайте собі можливості вибирати між «вставати» і «повалятися ще».

Повинна бути хороша причина. Заплануйте зробити вранці щось важливе. Це буде мотивувати вас швидше вилізти з ліжка. Мені подобається писати вранці, це мотивує мене.

Винагороджуйте себе. Так, на перший погляд може здатися, що прокидатися рано вранці важко, що потрібно силою змушувати себе. Але якщо ви зробите так, що пробудження буде супроводжуватися чимось приємним, то через деякий час, вже з нетерпінням будете чекати наступного ранку. Це може бути чашка гарячої кави або чаю, і читання цікавої книги. Як варіант - дуже смачний сніданок, спостереження світанку, або медитація. Знайдіть щось, що приносить задоволення вам, і розбавте цим заняттям ранкову рутину.

Використовуйте цей час розумно. Не варто прокидатися на годину або дві раніше, тільки щоб залізти в інтернет і почитати блоги і форуми, якщо, звичайно, це не є частиною вашої великої мети. Не витрачайте даремно ранковий час. Почніть день активно! Я займаюся тим, що готую обіди своїм дітям, планую решту дня, тренуюся або медитую, читаю. До 6:30 у мене вже зроблено стільки, скільки багато людей не роблять і за весь день.

За матеріалами статті Leo Babauta.  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!