10 тез Лариси Буракової у Львові про те, чи є в України ще шанс на зміни

2930 0
Авторка книги про позитивні реформи у Грузії «Чому у Грузії вдалося», співробітниця Інституту економічного розвитку, росіянка Лариса Буракова вважає, що Україні треба рухатися шляхом держави, яка свого часу також постраждала від агресії з боку Росії. На її думку, в нашій країні ще зарано говорити про позитивне реформування. Але Лариса Буракова впевнена, що Революція Гідності змінила ментальність українців і до попереднього режиму Україна вже ніколи не повернеться.

Про те, яких саме змін потребує Україна, чи стримує її війна з Росією, і чому саме грузинські реформи підходять до українських реалій, Лариса Буракова розповіла Tvoemisto.tv:

1. Поки що Україна тільки готується до реформ, ще зарано говорити про якісь реальні позитивні зрушення.

2. Президент України Петро Порошенко та екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі – принципово різні глави держав. Український лідер, на думку, Лариси Буракової – м'який та акуратний політик. А заслуга Саакашвілі полягає саме в тому, що він проводив радикальні реформи.

3. Агресія Росії – це стимулюючий фактор для реформ в Україні. Тільки реформуванням держави можна подолати зовнішнього, набагато сильнішого фізично, ворога. Війна між Україною та Росією – це протистояння ідеологій.

4. Україні не потрібно на 100% копіювати грузинські реформи. Найважливіше – це перейняти сам підхід у зміні держави, він має бути радикальний.

5. Українці та грузини – ментально різні, але обидві нації перебували у радянському та пострадянському просторі, тому і проблеми в них майже однакові.

6. Для України важливі такі фактори:

- зниження податків

- зняття візових обмежень

- відкритість бізнесу

- залучення іноземних та внутрішніх інвесторів.

7. В Україні є народна воля, але не вистачаю політичної. Представники влади готові до радикальних реформ тільки на словах, насправді вони бояться невдачі, яка може призвести до втрати ними крісел.

8. Позитивні реформи треба проводити у перші півроку після зміни влади, потім збоку народу втрачається довіра до правлячої гілки. Але краще реформувати країну пізніше, аніж ніколи.

9. Революція Гідності змінила світосприйняття українців. Вони більше не хочуть платити хабарі. Вони прагнуть справедливості.

10. Для українців вже немає шляху назад. Вони готові влаштувати ще не один Майдан, якщо їх не будуть задовольняти дії теперішньої влади. Вони готові боротися, поки їх надії не виправдаються.

Довідка:

Лариса Буракова, 28 років. Росіянка, працює у московському Інституті економічного аналізу, є консультантом Європейської економічної комісії ООН.

Має ступінь магістра Лондонської школи економіки і Пекінського університету. Співпрацювала з англійським журналом Economist.  Лауреат конкурсів есе lnLiberty.Ru. Автор публікацій в журналі Forbes.

«Чому Грузії вдалося» — книга про реформи в Грузії. В ній, на основі досвіду автора, аналізуються результати економічних реформ періоду правління президента Михаїла Саакашвілі. На думку Буракової, найважливішим фактом є те, що вдалося переконати населення в чесності керівництва.

Підготувала Марія Жуйкова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!