14 травня стане Днем пам'яті українців, які рятували євреїв у Голокост

1776 0
У цей день у школах та проводитимуть тематичні заходи.
Фото: 24tv.ua

Фото: 24tv.ua

Верховна Рада ухвалила постанову про встановлення 14 травня Днем пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, повідомляє Верховна Рада України.

Читайте також: У центрі Львова знімають фільм про Голокост. Фото

За відповідну постанову проголосували 344 народних депутати.

«Рекомендовано Міністерству культури та інформаційної політики забезпечити створення Українським інститутом національної пам’яті із залученням інститутів Національної академії наук України списку осіб, які, ризикуючи своїм життям та життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: «Задовбала» війна? Чому інсталяція про «кіборгів» у Парку культури викликає суперечки серед львів’ян

Водночас, Міністерству освіти і науки України рекомендовано проводити у школах та інших закладах освіти тематичні заходи, присвячені цьому дню, і внести ці теми до переліку тем для конкурсів, рефератів, курсових і дипломних робіт у закладах вищої освіти.

Довідково

У роки Другої світової війни окупована нацистами Україна була одним із місць масових репресій проти євреїв і знищення їх. Одним із найсумнозвісніших таких місць є Бабин яр у Києві.

Багато українців рятували євреїв, своїх знайомих, сусідів чи й сторонніх, від концтаборів і смерті, хоча за це нацисти жорстоко карали, також і смертю.

14 травня – це день, коли 1948 року було проголошено незалежність Ізраїлю як єврейської держави.

Через те, що в Ізраїлі широко використовують власний традиційний календар, святкування річниць цієї події (5-й день місяця іяра) в різні роки припадає на різні дати за григоріанським календарем.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!