400-літній дуб у Львові виявився значно молодшим

2401 0
Дерево на вулиці Шептицьких продовжують лікувати.
Фото: Олександра Бодняк/Твоє місто

Фото: Олександра Бодняк/Твоє місто

Дуб у дворі на вулиці Шептицьких, про який раніше говорили, що йому понад 400 років, виявився значно молодшим. Це виявили у процесі лікування дерева. «Новий» вік дубу повідомила керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

«Порахували що дубу таки є 130 років. Так, не 400», – написала вона на своїй фейсбук-сторінці.

Нагадаємо, раніше ішлося про те, що це чи не найстаріший дуб у Львові. За його лікування взявся арборист із Києва Володимир Ветроградський. Дерево почистили від цементу та каміння, якими мешканці та комунальники намагались заробити дупло. Також спеціаліст обробив стовбур та почистив дерево від сірчаного грибу, що один з мешканців двору вирощував на ньому.

На дерево чекає полімерне пломбування.

Читайте також: Дерева Твого міста. Як між гамірних вулиць Львова тихо живе 450-літній дуб

Полімерне пломбування – це дорогий, але сучасний і дієвий спосіб лікування дерев.

«З полімеру роблять «пломби» для порожнин дерева, це прийшло зі стоматології. Таке лікування дороге, тому що порожнини дуже великі, а полімери – дорогі. Вони виготовляються індивідуально під дерево, щоб дуб думав, що це відросла його рідна деревина і продовжував її нарощувати», – розповіла раніше Tvoemisto.tv Олександра Сладкова.

Нагадаємо, у бюджеті міста цьогоріч заклали кошти на лікування кількох старих дубів, зокрема, дубу у сквері святого Юра та на вул. Бандери – Митрополита Андрея.

Читайте також: Чи працює у Львові додаток про кількість дерев у місті

Окрім того, київський арборист Володимир Ветроградський допоміг убезпечити після буревію ще кілька старих дерев у Львові – це, зокрема, гінкго на Гуцульській та пурпуролистий бук в сквері Просвіти. В управлінні екології сподіваються, що це допоможе деревам відновитись після зламів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!