5 порад від Девіда Брауна для тих, хто хоче вести ІТ бізнес в Україні

3823 0
Віра, сміливість та комунікація – такі основні секрети у бізнесі назвав співзасновник компанії «Template Monster» (США) Девід Браун на WakeUpMeeting у Львові. А також розповів про 5 головних уроків ведення бізнесу в Україні, які він засвоїв на власному прикладі, та в чому перевага українців над рештою Європи.
Фото: lvbs.com.ua

Фото: lvbs.com.ua

Девід Браун (справжнє ім’я Давид Арахамія) народився у Грузії.  Із початку бойовий дій в Абхазії в 1992-1993 роках його сім’я переїхала в Україну, до Миколаєва. Під час навчання на четвертому курсі університету спробував себе в стартапі, який згодом переріс у компанію «Template Monster». Це компанія, яка розробляє і продає рішення для веб розробки. З асортиментом у більш ніж 26 000 одиниць компанія утримує статус одного з найбільших постачальників шаблонів сайтів. Штаб-квартира компанії знаходиться в Нью Йорку. Сайт компанії templatemonster.com входить у 2000 найбільш відвідуваних світових сайтів за версією Alexa. За словами засновника «Креативного кварталу» Іллі Кенігштейна, зараз компанія оцінюється у 100 млн доларів США. Із початку анексії Криму та військових дій на Донбасі Девід Браун розпочав займатися волонтерством, заснував краудфандингову платформу «Народний проект», яка збирає кошти для української армії, і є головою Ради волонтерів у Міністерстві оборони України.

«Ми (Україна) ще не в Європі і це – наша перевага. Ми, українці, – вкрай бідні. І бажання людей покращити свій добробут змушує їх шукати нові ідеї, нові рішення, нові виходи з ситуації. А це – унікальний шанс для нашої країни, ми мусимо його використати», – зазначив на початку зустрічі Девід Браун.

Розповідаючи про те, як він веде бізнес, Девід Браун зазначив, що ці уроки засновані на його власному досвіді: «Думав назвати це помилками, але зрозумів, що не всі вони мали негативні наслідки. Я завжди слухав про помилки інших, але вчився, так виходило, на помилках своїх».

Для початку Девід Браун радить «не радіти раніше зазначеного». Коли вони розпочали свій бізнес з «Template Monster», то за вихідні отримали дохід в розмірі 70 тис. доларів США. Згодом виявилося, що ці кошти були викрадені з кредитних карток, а рахунки компанії після цього заблокували. Тож радість переросла в довготривале вирішення цього питання.

Друга порада: «якщо не знаєте як воювати, не намагайтесь». Робота в ІТ сфері пов’язана з можливість нападу хакерів. Слід прораховувати наперед можливість захисту своїх даних і доступу до них. Вв’язуватися в боротьбу варто лише тоді, коли ви на 100% впевнені у своїй перемозі.

«Іноді краще мовчати, аніж говорити». У деяких випадках ваші слова можуть доволі сильно вплинути на фінансовий стан вашої компанії. Слід детальніше прораховувати що і коли говорити, щоб ваш бізнес міг і надалі працювати та приносити прибуток.

«Якщо вам треба заощадити – продайте нирку і найміть хорошого адвоката». Робота на глобальному ринку вимагає дотримання багатьох світових та в окремих країнах законодавств. Тож слід чітко відслідковувати законність своєї діяльності. Як зазначив Девід Браун, якщо ви порушите право на інтелектуальну власність, навіть без злого наміру, правовласник не буде подавати до суду до того моменту, поки це не почне приносити вам дохід. Однак тоді сума компенсації може становити більше, аніж коштує ваша компанія. Тож хороший адвокат має допомагати вам у вашій діяльності.

«Welcome to Ukraine. Ніколи не забувайте, що ви ведете бізнес в Україні». Те, що в Україні ІТ бізнес, як і кожен інший, знаходиться в «зоні ризику», має змушувати його власників думати про те, як його вберегти. Адже будь-яка перевірка зі сторони державних органів із вилученням техніки може призупинити роботу компанії, відтак втрати замовлень, клієнтів та коштів через це. Слід наперед подбати про те, щоб такі «форс-мажори» не мали негативних наслідків.

Зустріч з девідом Брауном стала третьою у рамках спільного проекту Львівської бізнес-школи УКУ та «Креативного кварталу» під назвою ‎WakeUpMeeting. Мета проекту – стимулювати розвиток інновацій, продуктових компаній та підприємницького ІТ руху у Львові. У межах проекту упродовж 2016 року ми плануємо провести 12 майстер-класів, доповідачами яких стануть успішні українці-підприємці, які вже створили свої продуктові компанії та досягли глобального визнання. Вони поділяться досвідом і нададуть практичні поради, як здійснити перші кроки до успіху. Перша зустріч була з Євгеном Сисоєвим, співзасновником та керуючим партнером венчурного фонду AVentures Capital. Друга – з Владом Воскресенським – співзасновник компанії «Invisible Solutions» (InvisibleCRM).

Підготував Ігор Саджениця
Фото Львівської бізнес-школи


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!