7 речей про Львів. Найцікавіше за минулий тиждень

2473 0
Великдень у Львові, громадські слухання з приводу підвищення ціни на проїзд в маршрутках, громадський простір в пам’ять Кузьми Скрябіна. Tvoemisto.tv пропонує дізнатися, чим жив Львів минулого тижня.

Великдень у Львові

Свято Пасхи — Воскресіння Господнього — у східній традиції святкували львів’яни 12 квітня. Це свято найбільш давнє та радісне з усіх великих свят церковного року. Вже традиційно до цього дня у Львові розробили насичену програму святкувань.

На проспекті Свободи – від Львівської Опери до пам’ятника Тарасу Шевченку –  працює традиційний Великодній ярмарок. Цього року на ярмарку звучить сучасна українська поезія у виконанні відомих людей зі Львова та інших міст України. Проект #ВеснауВіршах – соціальна ініціатива співачки Наталки Карпи, покликана популяризувати творчість сучасних українських поетів.

А 13 квітня у Львові –  веселі забавляння й обливання «Поливаний понеділок». Водяні бої тривають із 12:00 до 18:00 години просто неба на площі Ринок, перед входом до міської Ратуші.

Citylife

З 15 до 29 квітня ЛКП «Залізничнетеплоенерго» проводитиме гідравлічні випробування теплових мереж на щільність, а тому не буде подаватись гаряча вода в будинки за певними адресами.

У Львівській міськраді повідомили, що у 2015 році планують відкрити 22 нові групи у львівських дитячих садках.

9 квітня Верховна Рада ухвалила закон про правовий статус борців за незалежність України, серед яких – ОУН та УПА. Закон надає спеціальний статус усім військовим та підпільним українським організаціям ХХ століття, які боролись за незалежність країни.

10 квітня стало відомо про те, що виконуючим обов’язки генерального директора ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» став Дмитро Шинкарчук. Крім того, як повідомив  перший заступник міністра інфраструктури України Володимир Шульмейстер, угорська авіакомпанія Wizz Air фізично збереже свою дочірню компанію в Україні – «Візз Ейр Україна». Міністерство  пропонує компанії виконувати рейси зі Львова.

На вулиці Городоцькій у Львові відновлять приміщення гауптвахти, оскільки останнім часом на вулицях міста все більше стикаються з нетверезими та в окремих випадках навіть агресивними військовослужбовцями, що повернулися з зони АТО. У Львові та області діє кілька осередків, куди можуть звертатися за психологічною допомогою учасники АТО, а також їхні рідні і близькі.

У Львові пройшла відкрита дискусія на тему «Alfa Jazz Fest: платформа для реалізації нових ідей», на якій обговорювали перспективи розвитку фестивалю. Зокрема, свої  думки висловили Ірина Подоляк, народний депутат України, колишній начальник управління культури ЛМР, Отар Довженко, представник Бойкотного руху, Марк Зархін, ресторатор та інші.

6 квітня завершились інтернет-змагання за найкраще фото у трамваї. За три тижні найбільше лайків у facebook назбирала фотографія ведучої новин з радіо «Люкс» Анни Струк. Її весільний знімок у трамвайному вагоні вподобали понад 800 людей.

Із 27 квітня у Львові буде оголошений прийом заявок на конкурсний набір в нову патрульну поліцію. Міністр внутрішніх справ презентуватиме проект патрульної поліції у Львові 23 квiтня, тоді вже й стануть відомі всі подробиці відбору

Транспорт

9 квітня у Львові відбулися повторні громадські слухання проекту рішення виконавчого комітету «Про встановлення тарифів на послуги з перевезення пасажирів у міському автомобільному транспорті». Перевізники продовжували наголошувати, що вартість проїзду у львівських маршрутках має становити близько 5 гривень. Попри те, що повторні слухання, на відміну від попередніх, відбулися, домовитися про чіткі кроки вирішення транспортного питання у Львові не вдалося. Начальник управління транспорту та зв’язку Віктор Щир повідомив, що виконавчий комітет може затверджувати тариф лише після того, як його розгляне та погодить Антимонопольний комітет України.

Того ж дня, 9 квітня, у Львові на проспекті Чорновола дотла згорів тролейбус. У результаті пожежі постраждав лише водій, який отруївся токсичними продуктами згоряння. Як поінформував головний інженер «Львівелектротрансу» Володимир Ковалів, цей тролейбус був в експлуатації 27 років. Директор ЛКП «Львівелектротранс» Сергій Васільєв розповів у коментарі Tvoemisto.tv, що сьогодні у Львові із 65 одиниць техніки 40 – в експлуатації вже більше 25 років. У той час як оптимальний термін експлуатації електротранспорту – 10-12 років.

З 15 квітня на ремонт закривають перехрестя вулиць Снопківська – Свєнціцького – Мушака - Стуса. Із схемою об’їзду даної ділянки дороги можна ознайомитися тут.

Крім того, у Львові до Великодніх свят посилили роботу громадського транспорту, який курсує до міських кладовищ.

За рік кількість заторів у Львові помітно зменшилася. Таку інформацію констатують у компанії «Яндекс», де презентували дослідження щодо транспортної доступності районів Львова.

Урбаністика

Львівський IT-кластер запустив незвичайний проект: планування і зведення будинку на 72 квартири, які зможуть придбати лише IT-фахівці і майже за собівартістю. Львівська влада бере участь у проекті як партнер і безкоштовно надає земельну ділянку.

Перевтілення вулиці Курбаса у Львові триває повним ходом і скоро вона стане зовсім іншою – пішохідною, з новим покриттям, деревами, вуличними меблями та декоративним освітленням. Найновіший проект реконструкції вулиці показав львівський дизайнер інтер'єрів Олександр Шутюк.

Крім того, у Львові обговорили розміщення відкритого громадського простору в пам'ять про Кузьму Скрябіна. Найближчим часом у соцмережі Facebook проведуть відкрите голосування, де кожен охочий зможе зробити вибір серед представленого чи запропонувати щось своє з приводу того, де він хоче бачити Місце щасливих людей.

Корисності

Відтепер львів’яни мають можливість більше дізнатися про попередні назви вулиць, на яких живуть. Онлайн-проект «База назв вулиць Львова» запустив Центр міської історії. Як зазначають ініціатори проекту, його публічна презентація відбудеться в середині травня, а зараз усіх запрошують до його тестування.

Інтерактивний калькулятор допоможе дізнатись, як саме змінилась вартість вашого життя. Для цього необхідно заповнити показники індивідуальних щомісячних витрат: їжу, транспорт, комунальні платежі тощо.

Карта відпочинкових місць в лісах Львівської області тепер доступна онлайн. На карті позначено 35 місць, придатних для відпочинку та пікніку на природі. Мапа містить описову інформацію про кожен із цих рекреаційних майданчиків, зокрема фотографії і точні географічні координати.

Міністр юстиції Павло Петренко презентував електронні сервіси Мін’юсту, завдяки яким можна онлайн зареєструвати компанію, отримати витяги чи довідки про компанії. Скористатися послугами можна за допомогою Кабінету адміністративних послуг. При цьому деякі із послуг наразі перебувають у стадії розробки.

Спорт

7 квітня у Львові зустріли Марію Музичук, 22-річну шахістку, яка 5 квітня у м. Сочі (Росія) здобула титул Чемпіонки світу з шахів серед жінок. А наступного дня президент Петро Порошенко вручив талановитій шахістці зі Стрия орден і наголосив на символічності того, що свою перемогу дівчина виборола на чемпіонаті саме в Росії.

8 квітня за ініціативи Національного олімпійського комітету України і Міністерства молоді та спорту України у Київському національному академічному театрі оперети відбулася Всеукраїнська урочиста церемонія «Герої спортивного року-2014». Представниця Львівщини Юлія Ткач отримала нагороду у номінації «Повернення року» як чемпіонка світу та бронзова призерка чемпіонату Європи з боротьби.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Героями постійної рубрики (Не)пересічні львів’яни цього тижня стали відразу двоє людей. Адміністратор мистецької галереї  УКУ Володимир Розбицький розповів про те, чому його часто порівнюють з Сальвадором Далі. А продавчиня м’яса на ринку «Новий», що на Петлюри, 11 пані Рузя відкрила секрет того, як отримувати задоволення від того, чим займається.

Архиєпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський Римо-Католицької Церкви в інтерв’ю у рамках проекту «Люди Твого міста» розповів про те, що Львів мало відрізняється від Риму, проте львів’янам бракує відповідальності. А майстриня етноодягу і прикрас  Роксолана Миронович дала поради з приводу того, що краще одягати із вишиванкою до церкви на Великдень та з чим носити стародавній одяг.

Крім того, минулого тижня Tvoemisto.tv відновило прямі ефіри зі студії. Сергій Самокрик, директор регіону «Захід» компанії «МТС Україна» розповів про те, на який мобільний зв'язок варто очікувати львів’янам, коли в Україні з’явиться 3G -мережа «МТС» та про російськість «МТС Україна».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!