7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2270 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 14-20 грудня.
фото: Максима Баландюха, vikka.ua, facebook, city-adm.lviv.ua, vohon.plast.org.ua, tvoemisto.tv

фото: Максима Баландюха, vikka.ua, facebook, city-adm.lviv.ua, vohon.plast.org.ua, tvoemisto.tv

CityLife

18 грудня у Львові запалали святкові вогні на головній новорічній ялинці міста. Новий рік без феєрверків: у Львові заборонили продаж та використання піротехніки. Чемпіоном України з шахів став львів’янин. До Львова привезли мироточивий образ Богородиці (розклад богослужінь). Національний банк України встановив порядок роботи банківських установ в період з 29 грудня 2015 до 11 січня 2016 року. Блаженніший Святослав нагородив львівських військових капеланів. У Львові затвердили заступників міського голови: інформація про нових замів. Під час першої сесії Львівської міської ради депутати прийняли ухвалу про те, щоб внести сквер на пл. св. Юра до переліку скверів у Львові. Де у Львові облаштують смітники для прибирання за собаками: інтерактивна карта. Львівська обласна державна адміністрація запрошує молодь на роботу: перелік посад. Львів'яни можуть принести до своїх домівок Вифлеємський вогонь миру. Львівський університет визнали «найцитованішим» українським вишом. Як у Львові відкривали другий Зимовий парк: фоторепортаж.

 

Транспорт

Вулицями Львова курсує трамвай зі святковою ілюмінацією. У зв’язку з проведенням ремонтних робіт на вул. Мечнікова, через що до своєї кінцевої на Погулянці не курсує трамвай №7, у Львові відкрито тимчасовий автобусний маршрут зі сполученням вул. Вахнянина – пл. Соборна (графік руху – тут). На вихідних патрульні склали протоколи за керування автомобілем у нетверезому стані на 33-ох водіїв. Tvoemisto.tv дізналося, скільки водіїв зазвичай затримують у стані алкогольного сп’яніння у Львові та яке покарання на них очікує. Президент підписав закон про скасування ввізного мита на електромобілі.

 

Комуналка, ремонтні роботи

14 грудня на ремонт закрили вулицю Мечникова на ділянці від вулиці Пекарської до вулиці Шімзерів. Трамвай №7 тимчасово змінить свій маршрут. Вулицю Мечникова планують відремонтувати до кінця літа 2016 року. «Львівгаз» відкрив споживачам повний доступ до даних особових рахунків. Львів’янам пропонують відслідковувати споживання газу онлайн та сплачувати рахунки через інтернет, а також не забувати вчасно подавати показання лічильників. У квітні 2016 року для побутових споживачів газу набувають чинності нові правила розрахунків за газопостачання. Зміни пов'язані з введенням європейської моделі газового ринку в Україні. На Львівщині відремонтували частину гірської дороги. Львів’ян інформуватимуть про збої в електропостачанні через Facebook. З 1 січня в Україні можуть зрости тарифи на воду. Розпочато будівництво дороги, яка з’єднає Львів та Закарпаття.

 

Реформи

Україна виконала всі умови для скасування віз з ЄС. Прощаючись із пережитками СРСР: в Україні заборонили діяльність Комуністичної партії. На Львівщині офіційно зареєстрували першу в Україні територіальну громаду. Структура головного управління ДФС у Львівській області після проведення реформи зазнає суттєвих змін – чисельність працівників скоротять, а кількість територіальних органів зменшать до 9. У Державній міграційній службі України оголосили перелік документів, які потрібні для виготовлення пластикового ID-паспорта. Наступного року в Україні діятиме рибний патруль: 5 фактів про відомство. Нових патрульних зобов’яжуть розбиратися в якості українських доріг. В Україні діятиме новий спосіб оцінки держмайна: три нововведення. Українських підприємців звільнили від 13 тисяч радянських ГОСТів. Львівським підприємцям пропонують скаржитися на неправомірні дії податківців.

 

Соціальні проекти, конкурси

У Львові підбили підсумки бліц-конкурсу на проект облаштування інтерактивного громадського простору «Місце щасливих людей», та оголосили переможців, чий проект буде реалізовано. У Львові збирають кошти для втілення проекту «Простір Синагог». В мережі з’явився документальний фільм Immigraniada, який розповідає про життя українців, що вирішили емігрувати за кордон. У Львові продовжили конкурс по облаштуванню внутрішніх двориків. Федерація футболу України розпочала голосування за пісню, яка стане «музичною візитівкою» збірної України під час Євро-2016.

 

Цікавинки, корисності

Як «упізнати» ліцензійну ялинку: ознаки. Українська стрічка очолила рейтинг кращих фільмів від американського журналу. ТОП-3 рецепти десертів для святкового настрою. Нові корисні властивості грейпфрута: результати дослідження. Чай зі смаком зими: 5 рецептів зігріваючого напою. Мандарини: 11 фактів про фрукт, який дарує новорічний настрій. Громадський проект масових відкритих онлайн-курсів Prometheus відкрив реєстрацію на безкоштовні курси з бізнес-англійської. Навчання розпочнеться з 24 січня 2016 року. Волонтери WWF в Україні створили мапу розсадників та магазинів живих ялинок в горщиках. Серед переліку місць є і Львів. Львів’ян запрошують у подорож зимовим ретро-потягом. Миколай бородатий: 5 дитячих пісень про Чудотворця. Скільки грошей сплачують українці на утримання держави: онлайн-калькулятор.

 

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Нещодавно журналіст Наталя Горбань написала на своїй facebook-сторінці про неприйнятні умови у палаті для породіль Львівської обласної клінічної лікарні, в яку вона потрапила після народження сина. Tvoemisto.tv розпитало у головного лікаря Михайла Гички, скільки таких палат є в лікарні, чим годують жінок, які щойно народили, хто відповідає за психологічний стан молодої мами та хто вчить її правильно годувати немовля.

Зайвий дитячий одяг, який, зазвичай, роками зберігається вдома, може стати у нагоді потребуючим сім’ям. Якщо ж він зовсім непридатний, то із нього вийдуть чудові коцики для тварин із притулку або ж маскувальні сітки для військових. Tvoemisto.tv зібрало чимало локацій у всіх районах Львова, де допоможуть «позбутися» зайвих дитячих речей із користю.

Зручно облаштовані траси, інколи навіть зі штучним снігом, лижі, і, звичайно ж, витяг, який підійме усіх на потрібну висоту. Зазвичай зимові гори викликають саме такі асоціації. Але Карпати узимку можуть бути різними, як і гірський відпочинок. Що треба знати перед тим, як наважитись на пішу мандрівку горами розповів Tvoemisto.tv львівський фотограф і просто завзятий турист Максим Баландюх.

П’єр-Ів Тесьє не зовсім відповідає стереотипному образу француза. Та й сам каже, що приїхав зі Сходу. Тепер він говорить українським суржиком і почуває себе у Львові як вдома. Інженер за освітою П’єр-Ів працював у Монголії та багатьох країнах колишнього СРСР, тому нічим не здивований і краще розуміє тутешню ситуацію. Що спільного між французом і трамваями на Сихів? Чому Львів прогресивніший за міста Західної Європи і скільки ще чекати на тотальні зміни? Про це все розповів Tvoemisto.tv француз П’єр-Ів, який більше п’яти років живе у Львові.

14 грудня Президент України повідомив, що з 1 січня 2016 року, українці зможуть замінити паперовий паспорт на документ нового зразка – пластиковий паспорт. Журналісти Tvoemisto.tv дізналися кому першочергово замінюватимуть паспорт, його вартість та які документи потрібно подавати.

Tvoemisto.tv продовжує розповідати про цікаві об'єкти Львова, де варто неодмінно побувати. Пропонуємо 7 фактів про львівську кампанілу, яка є частиною греко-католицької церкви Покрови Пресвятої Богородиці.

Розвиток офісної та туристичної нерухомості, будівництво ще одного торгового центру – це те, що повинно розвиватися у Львові в найближчій перспективі. Однак щоб це втілити, місто має змінити підхід до стріт-рітейлу, створити концепцію розбудови Львова. Таку думку в коментарі Tvoemisto.tv висловив директор відділу інвестиції компанії DTZ Володимир Мисак

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!