7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2812 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 20-26 червня.
фото: Фото: Матвій Пограничний, Evgeny Kraws, прес-служба ЛМР, lvivrada.gov.ua, twitter-сторінка @alfajazzfest, firtka.if.ua

фото: Фото: Матвій Пограничний, Evgeny Kraws, прес-служба ЛМР, lvivrada.gov.ua, twitter-сторінка @alfajazzfest, firtka.if.ua

CityLife

У Львові облаштували пункт перевантаження сміття для вивезення в Київ, з якого щодня вивозять 220 тонн сміття. Китайська компанія «Beijing Fmenthyst-Light Science» висловила свою готовність збудувати на Львівщині сміттєпереробний завод. Сім’ям загиблих на сміттєзвалищі рятівників виділять квартири у Львові.

24 червня у Львові стартував Alfa Jazz Fest. Цьогоріч захід триватиме чотири дні, замість традиційних трьох. Також організатори збільшили кількість зон, на яких відбуватимуться безкоштовні концерти. У рамках фестивалю «Alfa Jazz Fest» на території Митрополичих садів, що є частиною комплексу львівського собору Святого Юра, відбувся показ нової колекції суконь української дизайнери Оксани Караванської під назвою «Український Haute Couture».

У Львові заборонили будівництво багатоповерхівки на вул.Кондукторській. У Львові по-новому затверджуватимуть містобудівельні умови та обмеження: якщо раніше містобудівельні умови та обмеження видавало управління архітектури міста, то зараз це робитиме виконавчий комітет Львівської міськради. У Львові суд тимчасово призупинив дію ухвали щодо демонтажу літніх майданчиків ТзОВ «Мінпродукт Галичини», яка є власником літніх майданчиків кількох ресторанів мережі «!Fest».

Кінокомпанія Film.ua залучила польських сценаристів Пшемислава Новаковського та Моніку Франчак до роботи над сценарієм пілотної серії детективного ретро-серіалу «Лемберг», події якого відбуваються у Львові за часів Австро-Угорської імперії.

Встановлення шести флюорографів, оновлення наркозно-дихальної апаратури, облаштування шести кабінетів фізичної реабілітації, поява трьох рентген-операційних, а також збільшення кількості поліклінік, в яких записатися до лікаря можна буде в режимі онлайн, – такі зміни чекають на медичні заклади Львова найближчим часом.

У Львівській міській раді відбулось публічне представлення детального плану території, обмеженої вул. Науковою, вул. Стрийською, вул.Трускавецькою, вул.Академіка Підстригача. У рамках представлення обговорили можливість зведення сучасного конгрес-центру.

Транспорт

Авто з іноземною реєстрацію, які перевищили термін перебування транспортного засобу на території України, таки штрафуватимуть. Про це Tvoemisto.tv повідомили у відділі організації митного контролю Львівської митниці ДФС. Щоб заїхати у центр Львова, доведеться платити.

Департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради замовив у ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс» тролейбуси на суму 31,65 млн грн. На Львівщині пункт пропуску Угринів – Долгобичув залишили пішим ще на півроку.

Протягом першого місяця курсування – період з 21 травня до 21 червня 2016 року – у експериментальних вагонах-велосипедовозах подорожували 1096 пасажирів з велосипедами. Відтак, залізничники констатують високий рівень зацікавленості цією послугою зі сторони пасажирів та продовжують експеримент. У Львові запровадили тимчасовий маршрут до Залізничного вокзалу. Також протягом місяця у місті курсуватимуть експериментальні автобуси.

Комуналка, ремонтні роботи

Де та чому у Львові досі немає гарячої води: перелік адрес. Частина Сихова отримає гарячу воду 7 липня. У Львові відкрили нові телефонні лінії для подачі показників лічильників води.

З вівторка, 21 червня, для проїзду транспорту закрили вулицю Детька. У Львові тривають аварійно-відновлювальні роботи на шляхопроводі на вул. Городоцькій, 166 з розширенням проїзної частини до 4-х смуг. На сьогодні ремонтники демонтували контактну мережу, зрізали дерева, перенесли опори електромереж та демонтували крайні балки на парній стороні. Ремонт вулиці Мечнікова у Львові закінчать пізніше, аніж планували.

У Львові відреставрували усі балкони Першої міської комунальної поліклініки, що знаходиться за адресою вул. Руська, 20. Колись це був будинок страхового товариства «Дністер». У Львові стартує ремонт вулиці Садової. Роботи триватимуть приблизно півроку. Раніше підприємці, які мають тут офісні та виробничі приміщення, висловили стурбованість, що ремонт заважатиме доїзду до їхніх будівель. 23 червня власники та представники цих підприємств зустрілися з чиновниками Львівської міської ради та головою правління компанії-підрядника, аби обговорити деталі ремонту й перекриття вулиці.

Реформи

Міністерство освіти та науки України вводить низку змін, які чекають на вступників та вищі навчальні заклади у 2016 році. Уже наступного місяця відбудеться перше зовнішнє незалежне оцінювання для вступу на магістратуру. Наразі, експеримент стосуватиметься вступу на спеціальність «Право», оскільки вона є однією з найпопулярніших. Участь в експерименті беруть дев’ять вищих навчальних закладів України, серед них – один зі Львова.

Державне агентство автомобільних доріг України («Укравтодор») запустило у тестовому режимі на своєму офіційному сайті інтерактивну карту з інформацією про проведення ремонтів на дорогах країни.

Соціальні проекти, конкурси

Уперше в Україні розроблена короткотермінова структурована програма «Соціально-психологічна підтримка адаптації ветеранів АТО», яка базується на методах когнітивно-поведінкової терапії. Уже незабаром на українському медійному просторі з’явиться вітчизняний аналог National Geographic – Ukraїner. Він розповідатиме про людей, мистецтво та їжу, а також популяризуватиме найвіддаленіші куточки на невеличкі поселення на теренах нашої держави.

Фініки, курага, чорнослив, горішки, кунжут та трішечки любові... За таким рецептом ось вже близько року працівники мережі аптек «D.S.» готують смаколики для військових, що боронять кордони України на Сході. Черговий солодкий подарунок поїде на першу лінію фронту і до Дня конституції, який українці відзначатимуть у вівторок, 28 червня.

Цікавинки та корисності

Як працюватимуть у Львові регіональні сервісні центри МВС з нагоди дня Конституції. Графік. Українська анімаційна студія Panama Grand Prix представила офіційний трейлер першого в Україні повнометражного 3D мультфільму «Микита Кожум’яка».

Рятуємося від спеки: три рецепти морозива із сезонних ягід. Як зробити приміщення прохолодним без кондиціонера: 10 порад. У Львові вийшла друком збірка оповідань Богдана Волошина «Політ золотої мушки». В анотації до книги йдеться, що вона буде до вподоби галицькому (і не тільки) читачеві. Окрім того, у ВСЛ видали повість Туве Янссон «Комета прилітає» шрифтом Брайля у двох томах. Книги надішлють у різні куточки України, де є спеціалізовані бібліотеки, школи-інтернати, реабілітаційні центри для незрячих дітей та дітей з вадами зору.

Вихідні на природі: п'ять альтанок за 40 км від Львова. Напередодні вихідних пропонуємо ознайомитися із місцями поблизу Львова, де можна зупинитися на перепочинок на шляху до цікавих місць Львівщини, до прикладу Жовкви чи гори Камули. Підійде цей перелік альтанок і для тих, хто просто хоче відпочити на природі десь у затишному закутку.

Куди поїхати на вихідні зі Львова: у гори, до води чи на фестиваль. Улітку все більше львів’ян покидають межі міста заради відпочинку. У Львівській області є чимало цікавих місць, які можна відвідати за один день. Tvoemisto.tv підготувало три різні локації, куди можна поїхати: гора, поблизу Сколе, з якої можна побачити Львів, містечко за 22 кілометри від міста Лева, де можна поринути у гармонію з природою та насолодитися гарними краєвидами на березі ставу, або унікальний фестиваль.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

«Бити морди не будемо». Олег Радик про Дорна, Alfa Jazz та Економічний бойкот.  Після спроби зірвати концерт Івана Дорна у Львові містяни вже чекають від ГО «Економічний бойкот» чергових акцій під час Alfa Jazz Fest. Tvoemisto.tv запитало у координатора руху Олега Радика, що зараз для громадської організації є пріоритетним, чому вони подають до суду на місцеву депутатку та чи справді активістам пропонують хабарі.

У Львові хочуть відновити витверезники22 червня у Львові зареєстрували електронну петицію із проханням розглянути можливість відновлення витверезників, або створення притулку для людей в алкогольному сп'янінні. Про необхідність створення бодай якогось притулку для людей напідпитку говорили і під час дискусії «Безпека у місті: як нова поліція змінила Львів», що відбулася 10 червня за ініціативи дискусійної платформи «Твоє місто Львів». 

У Львові відкрили підпільний бар для «своїх»: як потрапити? У Львові відкрили підпільний бар «для своїх». Потрапити до нього важко, але можливо. Tvoemisto.tv поспілкувалося з власником закладу та навіть побували всередині.

«Два зайці». Як кримчани печуть солодощі та шукають друзів у Львові. Кримчани Петро Лисавкін та Наталія Єрьоміна переїхали до Львова два роки тому. Спершу намагались влаштуватись на роботу, але досить швидко зрозуміли, що єдиний оптимальний шлях – власна справа. І почали пекти капкейки (американська назва тістечок, які нагадують кекси з кремовим та фруктовим оформленням – авт.) Перший рік працювали вдома, а раз на тиждень роздавали свої солодощі безкоштовно у центрі міста. З часом переїхали у справжню кондитерську та почали проводити вечори друзів.

«Не йду до лікаря – саме минеться»: як покращити медицину у Львові. Як має відбуватись комунікація між лікарем та пацієнтом? Як використати міжнародний досвід для покращення медичної сфери у Львові? Чому варто змінювати законодавство, аби врегулювати процес надання медичних послуг? Чого бракує львівським лікарям та як варто реформувати медичні заклади в Україні? Про це говорили 17 червня під час зустрічі «Лікар чи пацієнт: хто відповідає за здоров’я львів’ян?», організованій дискусійною платформою «Твоє місто Львів».

У Львові хочуть відновити витверезники22 червня у Львові зареєстрували електронну петицію із проханням розглянути можливість відновлення витверезників, або створення притулку для людей в алкогольному сп'янінні. Про необхідність створення бодай якогось притулку для людей напідпитку говорили і під час дискусії «Безпека у місті: як нова поліція змінила Львів», що відбулася 10 червня за ініціативи дискусійної платформи «Твоє місто Львів». 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!