7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2721 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 22 – 28 травня.
фото: Senfil.net

фото: Senfil.net

CityLife

Львів’янин встановив рекорд світу з кульової стрільби. Професора Львівської політехніки Юрія Рашкевича обрали заступником міністра освіти і науки України. Ведучий сатиричної телепрограми « #@)₴?$0» Роман Вінтонів, кар’єра якого розпочалася у Львові, став лауреатом нагороди за поступ у журналістиці. У Львові буде видавництво репортажної та документальної літератури.

Рекультивацію Грибовичів розпочнуть до кінця року. ЄС допоможе Львову вирішити проблему зі сміттям. 30-те травня – день, коли на полігоні твердих відходів в селі Великі Грибовичі стався обвал, оголосили днем жалоби у Львові. Помер львівський мистецтвознавець Василь Откович.

Транспорт і ремонт доріг

З 25-го травня через проведення ремонтних робіт перекрита ділянка від вул. Мечникова до вул. Котика. Частину проспекту Свободи і вул. Дорошенка в центрі Львова закрить для руху приватних автомобілів, дозволивши лише рух громадського транспорту. Стало відомо, коли відновлять рух трамваїв по Личаківській.

На вулиці Князя Романа встановили нові дорожні знаки, які інформують про заборону паркування. З початку квітня на Львівщині розпочався ремонтно-будівельний сезон 2017. Оприлюднили перелік усіх ділянок, де зараз тривають роботи.  На трасі Львів – Ужгород обмежили рух.

З 11-го червня швидкісний поїзд № 705/706 Перемишль – Львів – Київ відправлятиметься з Перемишля на 2 хвилини раніше. З липня 7 поїздів зупинятимуться на станції «Підзамче». Запроваджується фотофіксація проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу.

Ремонтні роботи, будівництво, комуналка

Коли у Львові відновлять подачу гарячої води: розклад. У Львові закривають пологовий будинок на ремонт та дезінфекцію. Львівська міська рада ініціює розірвання угод з перевізниками, які не можуть впоратися з вивезенням сміття або скидають його у невстановлених місцях. У Львові виділили понад 9 млн грн на впорядкування парків.

На площі Маланюка планують встановити багаторівневий питний фонтан. У Львові реставрують один з найстаріших храмів.  У Львові дезинфікуватимуть переповнені сміттям майданчики. Також тестують систему відслідковування сміття через GPS. На Стуса через зливу обвалився колектор.

Реформи та бізнес

Завод на Львівщині постачатиме меблі у вісімдесят країн світу. Оголосили дату, коли безвіз почне діяти для українців. Запровадили квоти на українську мову в телеефірі. В Україні підтримали законопроект про розвиток інклюзивної освіти. Посол ЄС у Львові відзначив якість реформи децентралізації.

Верховна Рада підтримала законопроект, який скасовує обов’язкову наявність печатки підприємства на офіційних документах. Ощадбанк замінить російське програмне забезпечення 1С, яке потрапило під санкції. Після блокування «Вконтакті» аудиторія «Варти-1» зменшилась на 15%. Кіберполіція просить повідомляти про провайдерів, які не блокують російські сайти.

Соціальні проекти, благодійність

Львів’ян закликають допомогти Дмитру Вавринюку, який бореться із раком крові. Після курсу хіміотерапії в Дмитра впали показники в крові. Наразі потрібні донори для тромбоконцентрату і донорської цільної крові. У військовому госпіталі у Львові наразі знаходяться 30 поранених бійців АТО, зараз вони потребують вакцин та імунологічних препаратів.

Корисності та цікавинки

Куди поїхати на вихідні: село, що годувало медом Львів і Жовкву. Для утилізації у Львові збирають лампи і батарейки.

В Україні створили онлайн-мапу, де можна побачити найближчу аптеку з безкоштовними ліками. У Львові стартує Дитячий Форум. 10 причин відвідати. На сайті Головного сервісного центру МВС України опубліковано поради щодо перереєстрації транспортного засобу.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

«Ні, синку, цього року на море поїдуть репетитори». Чому для ЗНО не досить шкільних знань. Христина Воробій, яка десять років готує старшокласників до іспитів з української мови та літератури, каже, що ЗНО показує передусім уміння зубрити.

Мистецтво чи кітч: підготовка до Дня Європи спричинила у Львові скандал. Підготування урочистостей до Дня Європи на території бронетанкового заводу викликало обурення серед львівських активістів, волонтерів та учасників бойових дій. Організатори, реагуючи на критику, відповідають, що усе варто сприймати символічно, а мистецтво та культура – теж зброя.

Яким буде ІТ Парк у Львові: оголосили перших резидентів. Візуалізація. У Львові збудують Innovation District IT Park – район, який стане місцем для навчання, роботи та відпочинку.

Не нявкають, не гавкають, їдять усе. Репортаж із львівської ферми. Львів’янка Тетяна Чучко не викидає органічних відходів уже десять років. Каліфорнійські хробаки їдять усе, а натомість продукують цінний біогумус.

Повільний поступ цивілізації. Три тисячі львівських будинків досі без каналізації. До кінця року тисячу з них мають підключити. За це мешканці заплатять по кілька тисяч гривень з будинку.

Море салатів, ліс помідорів. Як на Львівщині працює нідерландський агробізнес. Майкл Хондерс із нідерландськими бізнесменами побудував в Україні теплиці за сучасними технологіями, але нарікає на бюрократію та погані умови для іноземних інвесторів.

Блокування російських соцмереж: шанс відкрити щось більше за «Вконтакті». Прощання з російськими ресурсами – процес правильний і неминучий, хоча для багатьох болючий. Експерти спрогнозували, чи будемо ми користуватися ВК і ОК за три роки.

Індустріальний парк на Львівщині. Чи вдасться третя спроба? Попри проблеми з землею, шанси проекту в Кам’янка-Бузькому районі зараз реальніші, ніж у попередників у Рясному та Грушеві.

Школа з Wi-Fi і без домашніх завдань. Як змінюється львівська гімназія імені Стуса. Молодий директор НВК імені Стуса Михайло Заремба облаштовує кабінет просто неба, радиться з учнівським парламентом і вчиться разом з учнями.

Свої новини ближчі. 5 історій успіху незалежних медіапроектів. Як медіа, засновані небайдужими людьми, змінюють життя Дніпра, Запоріжжя, Харкова, Львова… Й селища Коцюбинського, де колумністи прийшли до влади.

Точка зору: колонки Tvoemisto.tv

Чому заміна бруківки у Львові – це зле. Львівський художник Володимир Костирко вважає, що на вулиці Бандери (і не тільки) доречніше залишити бруківку.

Чому сайт львівської аптечної мережі заборонили в Росії? Співвласник і керівник мережі аптек «D.S.» Олег Никулишин каже, що його бізнесу не потрібні російські сервіси і російський ринок.

Батьківство у Львові як форма інвалідності. Не обов’язково вішати знак «вхід із візком заборонений»: до значної частини львівських крамниць із візком вхід неможливий. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!