7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2372 0
Тиждень, що минув, був багатим на події та новини. Пропонуємо пригадати, чим запам’ятався львів’янам період з 9-го по 15-те квітня.
фото: lvivnews.info

фото: lvivnews.info

CityLife

У Львові відбулися традиційні забави на Поливаний понеділок. Аби зберегти традиції другого дня Великодня і, водночас, не перетворити ці звичаї на безлад, усіх прихильників водяних забав цього «Поливаного понеділка» запросили на центральну площу міста Львова.

У Парку культури та відпочинку вже запустили 12 каруселей, а в Ботанічному саду відбувся перший у цьому році День відкритих дверей. Львів’яни рятували від піскосуміші дерева на вулиці Городоцькій. Тим часом, петиція про заборону піскової суміші набрала необхідні 500 голосів, тож її розглянуть на одному з пленарних засідань сесії Львівської міської ради. У Львові відзначили річницю Першої пластової присяги.

Після інциденту в барі «Бідон» у Львові пропонують заборонити російську попсу в закладах. Керівника львівської будівельної компанії ПрАТ «Ірокс» Ігоря Микичака затримали за шахрайство при будівництві декількох будинків у Львові. Народні депутати Ірина Подоляк та Ігор Васюник взяли на поруки керівника культурно-мистецького центру «Супутник» Олександра Агашкова, якому інкримінують хабарництво. Водночас, громадська активістка Ярина Волошин на своїй сторінці у Facebook пише, що директора «Супутника» підставили, бо громадськість знає його як чесного та порядного.

Ремонт, будівництво, реставрація

До кінця літа анонсують відкриття вулиці Личаківської. До кінця травня у Львові ремонтуватимуть вулицю Котлярську.  Затверджено перелік доріг Львівщини, роботи на яких у 2018 році будуть проводитися за рахунок коштів обласного бюджету. На Дорошенка, від проспекту Свободи до вулиці Банківської, облаштують пішохідну зону, а рух приватного транспорту реорганізують через вулицю Гнатюка.

У Львові видали містобудівні умови та обмеження для будівництва сміттєпереробного комплексу на вулиці Пластовій, 13. Рішення розблоковує початок проектування. Львівський «Гранд-готель» досі не демонтував самовільно встановлений дашок. Будинок на вул. Дорошенка, 17, що візуально перебуває у незадовільному стані, наразі не планують реконструювати.

Будівля Порохової вежі лишиться у користуванні Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України. Стіну Поморянського замку, що на Львівщині, планують відновити. 12 квітня стіна, відшарування якої почалося ще взимку, обвалилася.

Реформи, бізнес, освіта

Бутік-готель «Kavalier» на вул. Старознесенська, 58-70 розшириться приблокованим готелем, спа-центром, салоном краси, конференц-залом, банкетним залом та лаунж-кафе.

У міністерстві охорони здоров’я вирішили зібрати найбільш поширені запитання про кампанію «Лікар для кожної сім’ї».

Транспорт

З 16 квітня у Львові подорожчає вартість проїзду в міському електротранспорті. Загальний квиток коштуватиме 5 грн, а пільговий — 2 грн 50 коп. Львів’яни, котрі не використають старі квитки до 16 квітня, можуть обміняти їх у пунктах обміну до 30 квітня включно

Лоукост Ryanair оголосив про розпродаж мільйона авіаквитків зі знижкою 20%. У Львові розпочав курсувати експериментальний маршрут сполученням «Аеропорт – Залізничний вокзал». «Укрзалізниця» призначила додаткові потяги через Львів з нагоди вихідних на травневі свята.

13 квітня велоактивісти приїхали велосипедом на роботу та навчання, щоб показати переваги такого транспорту та закликати місцеву владу розвивати велоінфраструктуру.

Соціальні проекти, благодійність, цікавинки

Онлайн-вікторина: 12 кам’яниць площі Ринок. Як виглядала площа Двірцева у минулому: раритетні фото. Facebook дозволив вручну перевіряти надійність даних сторінки у соцмережі. Львів’ян просять прихистити в себе на кілька днів паломників з Тезе.

Спецпроекти і спецтеми «Твого міста»

Нічні пси. Репортаж з полювання на водіїв-пияків у Львові. Tvoemisto.tv провело ніч разом з активістами спільноти PitBull Lviv, котрі  вистежують нетверезих водіїв під нічними клубами й ресторанами та інформують про них патрульну поліцію.

Місто гідних і небайдужих? Як продати Львів світові. Про те, чому Львову у перспективі 10-15 років не потрібні будуть швачки, чого бракує місту для залучення компаній, які створюють високу додану вартість.

Усе, що треба знати про прийом дітей у перший клас, або як Львів може змінити правила. Зоряна Довганик про те, як батькам треба буде записувати майбутніх першокласників до школи, які для цього потрібні будуть документи та чому в спецшколах скасували конкурси в перший клас.

Легкі пологи. Хто такі доули та чому жінки вирішують народжувати з їхньою допомогою. Доула – жінка, яка супроводжує породіллю під час пологів, надає інформаційну та емоційну підтримку. Tvoemisto.tv дізнавалося, чому вагітні наймають їх, як саме вони можуть допомогти та що про це думають акушери.

Точка зору: колонки

Світлана Хитрова: Поливаний понеділок. Від шлюбних ігор до водяних битв на Ринку. Чому від організованого поливаного понеділка Львів тільки виграв.

Ольга Клінова: Львівська ресторарня. Усе, що треба знати про «де поїсти» у Львові. Веганські страви, піца на дровах, футбол на великому екрані, коти й оркестр по п’ятницях – все в одному місці.

Андрій Рущак: Не тут і не так. Чому меморіал Небесній Сотні не варто встановлювати на площі Довженка. Як свідчить опитування серед мешканців Сихова, пам’ятник на площі перед культурно-освітнім центром за рівнем несприйняття поступається лише продажу алкоголю та додатковим кіоскам.

Юлій Рудницький. Адмінка за шансон. Чи може Львів ефективно протистояти російській попсі. Попри неодноразові спроби, ухвали міської ради не давали відчутного результату, бо проблему слід вирішувати за допомогою зміни законодавства.

Пані Стефа: Смак – бомба! Як приготувати душену червону капусту. Два перевірені варіанти, як приготувати тушковану червону капусту.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!