9 цифрових перетворень, які вже діють і тільки очікують на Львів

3426 1
Львів – місто туристичне, відкрите для світу, а тепер уже можна впевнено сказати, що й місто цифрових перетворень. Так, уже з 2015-ого містяни в рази зможуть пришвидшити вирішення різних проблем у міськраді. Замість традиційної бюрократичної “паперової” тяганини львів’яни користуватимуться електронним документообігом.
Фото: kray-ua.info

Фото: kray-ua.info

Незабаром планують запровадити і спеціально розроблені аудіотури, а також можливість бронювання номерів у готелях або столиків у ресторанах он-лайн. У Львові є безліч цифрових новинок, які вже прижились у місті: мобільні додатки, е-квитки на фестивалі і концерти, туристичне ознакування різних об’єктів. Окрім цього, майже половину Львова покрито Wі-Fі, пише Львівська пошта.

1. Е-врядування

Уже з наступного року у Львівській мерії діятиме електронний документообіг, який пришвидшить вирішення питань містян. Це приблизно у шість разів скоротить час надходження документа від мешканця до безпосереднього виконавця. Із другого боку, процедура співпраці влади і львів’ян стане простішою, оскільки зазвичай людина більше часу приділяє вирішенню питань, а не зайвій бюрократії. До слова, у мерії вже розпочали аудит процесів.

Щороку до міськради надходить велика кількість звернень від жителів. До прикладу, торік їх було понад 100 000. А це тонни паперу! Як повідомляють у мерії, е-урядування в рік дозволить зекономити майже 400 000 гривень, які витрачають на папір.

Відтак усі процеси міської влади стануть публічними, проходження кожного документа можна буде в онлайн-режимі відстежувати в інтернеті на сайті.

2. Аудіотури

До кінця року у Львові планують випустити три аудіотури містом п’ятьма мовами. У цьому проекті беруть участь шість міст із Польщі та України. Він грантовий – його фінансує Європейський інструмент сусідства і партнерства.

На розвиток Львова виділили майже 100 000 євро, за які планують встановити 22 інформаційні покажчики, записати аудіотури містом, що матимуть три маршрути і звучатимуть п’ятьма мовами: англійською, німецькою, українською, польською та російською. Видадуть путівник, у якому йтиметься про унікальність Львова, ТОП-100 місць, де треба побувати, й буде описано речі, створені у місті Лева.

Перший тур такого типу – “Львів для ледачого”. Він охоплюватиме середмістя. Упродовж трьох годин туристів проведуть 16 вуличками та покажуть 58 об’єктів. Другий тур виходитиме за межі центру. Його назва – “Австрійський Львів”. Він покаже 24 вулиці часів Австро-Угорщини та 100 об’єктів.

Третій тур – “Львів у зручному взутті”, що розпочнеться на Підзамчі та підійматиметься до Високого замку. Аби спростити шлях туристів аудіотурами, організатори планують встановити 22 інформаційні покажчики. Ці вказівники відповідатимуть маршруту турів і скеровуватимуть мандрівників. Крім того, вони будуть доповненням до вже існуючих.

3. Бронювання он-лайн

Також у місті спільно з німецькими партнерами розробляють систему бронювання – аналог і альтернативу Booking.com (бронювання онлайн).

“Ми працюємо над створенням системи бронювання, яка буде міською. Певний відсоток від кожного бронювання номера в готелі чи столика у ресторані йтиме на розвиток туризму в місті”, – розповідає Галина Малець, начальник відділу туризму Львівської міськради.

4. MapCamp

У межах проекту “Львів MapCamp” ентузіасти-картографи нанесли понад 2000 об’єктів соціального, туристичного та суспільного значення міста на карти в мережі і створили фотосервери пам’яток історії та архітектури.

Відтак на Google-карті Львова з’явилася детальна інформація про соціально значущі об’єкти міста, зокрема аптеки, дитячі садки, бібліотеки, музеї тощо. Тож завдяки нанесенню на карти фотосфер уперше стало можливим віртуально прогулятися парками міста (Стрийським, Шевченківським гаєм, парком імені Івана Франка тощо), відвідати відомі церкви та музеї.

5. QR-коди

У рамках проекту “Туристичне ознакування Львова” можна самостійно ознайомитися з історією міста з допомогою QR-кодів, які дають змогу мандрівникові без додаткових зусиль зорієнтуватись на вулицях та отримати основну інформацію про туристичні об’єкти і послуги Львова. “Зазвичай усю інформацію, яку ми подаємо про місто (поліграфічну, друковану чи ту, що на сайтах), доповнюємо QR-кодами. Так можна більше дізнатися про пам’ятку архітектури”, – розповідає Галина Малець.

QR-код – це двовимірний штрих-код, у якому міститься інформація, яку можна зчитувати за допомогою телефона із вбудованою камерою. Завдяки легкому розпізнаванню кожен охочий може швидко занести у свій пристрій текстову інформацію, додавати контакти в адресну книгу, переходити за веб-посиланнями, відправляти SMS-повідомлення... Такі коди зчитують за допомогою мобільного телефона з камерою і встановленої в ньому необхідної програми. Для цього потрібно запустити програму для сканування коду, навести об’єктив камери на нього й отримати так необхідну інформацію.

“Такі коди ми використали і на оглядовому майданчику ратуші. Під час споглядання панорами міста на кожному зубці вежі можна буде побачити зображення облич відомих львів’ян із невеличкими кодами, зчитування яких дасть більше інформації про ту чи іншу особу”, — додає Галина Малець.

6. Wі-Fі

Львів на 49 відсотків покритий Wі-Fі, розповів “Львівській Пошті” Андрій Москаленко, відтак середній доступ до мережі у місті становить до 40 відсотків.

“Ціль — покрити Львів безкоштовним Wі-Fі. Це дуже зручно як для львів’ян, так і для гостей міста. Цього року ми працюємо над проектом встановлення безпровідникового інтернету в музеях. Також планували встановити Wі-Fі на вулиці Лесі Українки. Цей проект навіть подавали на конкурс соціально-культурних ініціатив, але наша ідея привабила одну комерційну компанію, яка погодилася спонсорувати його реалізацію”, – розповіла Галина Малець.

7. Е-квиток

Електронний квиток – це теж інновація для Львова. “Коли реалізовуємо ті чи інші проекти, фестивалі, намагаємося, аби вся реєстрація відбувалася через інтернет. Це дуже зручно й економить час як містян, так і гостей Львова. Можна самостійно зареєструватися вдома, роздрукувати квиток і одразу піти на подію. Електронні квитки такого типу вже запровадили у філармонії. А реєстрація на фестиваль “Ніч у Львові” вже традиційно відбувається у всесвітній мережі”, – зазначає Галина Малець.

Практика використання в місті е-квитка на різні заходи має тенденцію зростання. “Коли вперше під час фестивалю “Ніч у Львові” базово запровадили електронний квиток у музеях, відсоток користувачів у нас становив до 5. Коли ж проводили цей фестиваль знову – у листопаді минулого року – кількість збільшилася до 20 відсотків. Тобто приблизно 2000 людей купили квиток через інтернет, а не традиційно в касах. Вони фактично змінили свою ментальність. Отже, маємо надію, що і цього року таких осіб буде вже 30 – 40 відсотків”, – додає Андрій Москаленко.

8. Мобільний додаток

“Для міста це не новинка. У Львові така практика досить успішна”, – зазначають у мерії. І справді, мобільний додаток користується популярністю серед львів’ян і туристів уже давно.

Запровадили таку інновацію перед чемпіонатом з футболу Євро-2012. Із його допомогою можна переглянути заклад певної категорії, до прикладу, ресторан або бар, подивитися на карті, де він розташований, прокласти маршрут.

Також у мобільному додатку можна отримати коротку інформацію про обране місце, перейти на його сайт чи навіть зателефонувати.

9. “Туристичний барометр”

У Львові також успішно діє проект “Туристичний барометр”. Його завдання — підрахувати кількість туристів, які відвідують місто.

“На сайті Центру туристичної інформації (ТІЦ) є спеціальна вкладка, на яку підписуємо львівські готелі, вокзал, аеропорт та інші заклади, які приймають туристів. Це робимо для того, аби вести помісячний облік гостей Львова, підраховувати, хто, коли і звідки до нас приїхав. Наразі робимо такий підрахунок вручну, але розробляємо із партнерами плат­форму, де така статистика відображатиметься автоматично з діаграмами”, – резюмує Галина Малець. 


Читайте також:
26 Вересня, 2014 09:45
Євген Все страло таке електронне, а у львівських маршрутках і у 2030-му році далі треба буде платити готівкою. Тут електронний квиток не пройде!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!