А де я маю стати?! 20 місць у Львові, де водії порушують правила паркування. Фото

8743 2
Від початку 2016 року у Львові за неправильне паркування оштрафували майже 12 тисяч водіїв. Деяким із них постанову про накладення адміністративного стягнення вручили повторно. Насправді ж порушників – набагато більше, адже чимало людей отримують від інспекторів поліції лише усне зауваження. Де у Львові найчастіше паркуються з порушеннями? Якими штрафами за це карають? А також куди скаржитися мешканцям, які натрапляють на неправильно припарковані автівки? – дізнавались журналісти Tvoemisto.tv. Разом із представником Соціальної ініціативи «Хтось не зробить!» Олегом Котисом журналісти шукали та фіксували випадки порушень на дорогах і тротуарах Львова.
фото: Мелісса Жаботинська

фото: Мелісса Жаботинська

Вуличне паркування – найбільш неефективне і несправедливе використання простору. Успішні міста намагаються відмовитися від нього: підбирають і випробовують різні варіанти. Тим часом деякі вулиці Львова все ще нагадують суцільну парковку. Місцеві водії нарікають на складність у пошуках місця, особливо в центрі. Чиновники й активісти пропонують альтернативу – будівництво підземних чи багаторівневих надземних паркінгів. Цей процес потребує інвесторів і часу для реалізації.

Проблема ж лишається невирішеною. Поки одні водії ставлять свої автівки на тротуарах, заважаючи пішоходам і велосипедистам, інші – паркуються на переходах і перехрестях, створюючи небезпечні аварійні ситуації. Подекуди львів'яни та гості міста навіть не бажають докладати зусиль, аби лишати машини, не порушуючи правила.

Читайте також: 50% водіїв у Львові не платять за паркування: як на це вплинути?

Упродовж липня львівські інспектори склали понад 1000 постанов про накладення штрафу за неправильне паркування. А від початку цього року такі постанови у Львові отримали майже 12 тисяч водіїв (деякі з них – повторно), – розповіла Tvoemisto.tv прес-секретар Управління патрульної поліції Львова Катерина Рибій.

За її словами, найбільше фактів порушень Правил дорожнього руху (§15 «Зупинка і стоянка») фіксують у Галицькому районі Львова, «друге місце» ділять між собою Франківський та Личаківський райони. Найчастіше водії порушують ПДР, паркуючись біля знаку 3.34 «Зупинка заборонена», а також стаючи на зупинках громадського транспорту. 

Tvoemisto.tv пропонує наочні приклади, які нам вдалося зафіксувати на фото. Випадки порушень можна поділити на кілька категорій:

1. паркування у межах дії знака 3.34 «Зупинка заборонена»;
2. паркування на перехрестях та пішохідних переходах (заборонено Правилами дорожнього руху);
3. вулиці з двостороннім рухом, де автомобілі паркуються з обох боків, ускладнюючи проїзд іншим машинам;
4. вулиці, де водії паркують транспортні засоби на тротуарах, не завжди лишаючи при цьому 2-метровий простір для руху пішоходів.

Читайте також: Я – на головній! Чому Львів у п'ятірці міст за кількістю аварій в Україні

Знак, на який не зважають

знак 3.34 «Зупинка заборонена»
вул. Лисенка (на розі з вулицею Винниченка),

 

вул. Наливайка (на розі з вулицею Гнатюка)

 

пл. Григоренка (біля Головного управління поліції у Львівській області)

 

вул. Листопадового Чину (біля парку імені Франка)

 

Місця, де авто паркують біля переходів і перехресть

перехрестя вулиць Лисенка і Винниченка

 

вул. Винниченка (перехід поблизу церкви святого Михаїла
та з’їзд до вулиці Підвальної)

 

вул. Просвіти (на розі з вулицею Винниченка)

 

перехрестя вулиць Богдана Хмельницького та Івана Гонти
(поблизу ринку «Добробут»)

 

«Запарковані» вулиці з двостороннім рухом

вулиця Мучна

 

вулиця Піскова, 8

 

вулиця Лисенка, 14

 

вулиця Лисенка (на з’їзді до Порохової вежі)

 

Місця, де водії лишають авто на тротуарах

початок вулиці Медової Печери (біля супермаркету «Наш край»)

 

площа на перетині вулиць Пасічної та Медової Печери

 

вул. Листопадового Чину (поблизу парку ім. Франка)

 

вул. Пекарська

 

вул. Верхратського

 

вул. Чехова (поруч – Військово-медичний клінічний центр
і Винниківський ринок)

 

вул. Личаківська, 33

 

пл. Данила Галицького

Як визначають розмір штрафів

За порушення правил зупинки і стоянки передбачена відповідальність за ч. 1 ст. 122 КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення). Штраф становить 255 гривень. Також відповідальність передбачена й у ч. 3 ст. 122 КУпАП. Тут розмір штрафу більший – 510 гривень.

Читайте також: Львів майбутнього: законодавство «здорового глузду», каршерінг та паркінг-онлайн

«У першому випадку (255 грн) йдеться просто про порушення правил зупинки й стоянки: зупинка в межах дії знака 3.34 «Зупинка заборонена», зупинка ближче 10 метрів до пішохідного переходу або до перехрестя – тобто порушення пункту 15.9 Правил дорожнього руху (ПДР). У другому випадку (510 грн) застосовується більш суворе покарання: якщо порушник, припаркувавши своє авто, створив суттєву перешкоду для руху інших учасників дорожнього руху (як для водіїв автівок, громадського й електричного транспорту, так і для пішоходів)», – зазначив лейтенант поліції Святослав Єрофєєв, інспектор 2-го взводу 1-ї роти 1-го батальйону УПП у Львові Департаменту патрульної поліції.

«Також ми маємо право евакуювати автомобіль правопорушника, якщо машина суттєво перешкоджає руху. Навіть, якщо самого водія немає поруч, – додав Роман Бліхарський, командир 2-го батальйону Управління патрульної поліції Львова. – Виписуємо постанову, беремо пояснення від двох свідків та викликаємо через чергову частину евакуатор, який забирає автівку на арештмайданчик. Порушник може забрати авто лише тоді, коли оплатить штраф, зазначений у постанові».

У яких випадках водій отримує усне попередження

Інспектор може застосувати ст. 22 КУпАП й обмежитись усним зауваженням. Лише у випадках, коли порушення є малозначними. «Інспектор має право самостійно вирішувати на місці, керуючись внутрішнім переконанням та Законом України, – розповів Роман Бліхарський. – Бувають різні ситуації. Наприклад, водієві стало погано і він зупинився поблизу аптеки, щоб купити ліки. Однак трапляється, що львів'яни просто лишають авто на зупинці громадського транспорту й ідуть у своїх справах». До того ж, увімкнена «аварійка» не означає, що водій може паркуватися де завгодно: «Одна справа, коли дійсно щось трапилося з автомобілем: поліція може під’їхати, допомогти вирішити проблему, відіпхати тощо. Однак, якщо шофери цим навмисно зловживають, – їх карають», – додав він. 

Читайте також: Паркування у центрі Львова: що є і що буде

Поліція пропонує львів’янам телефонувати на номер «102» та повідомляти про правопорушення: вказувати місце, марку авто, номерні знаки. «Від чергової частини до нас надходить інформація, що треба зреагувати, – зазначив Роман Бліхарський. – Ми під’їжджаємо і займаємося цим питанням».

Додамо, що чимало сторінок у соцмережах присвячені проблемі паркування. Львів’яни активно обговорюють недосконалість міського простору та вирішують, як краще організувати співіснування людей та машин у місті. Пропонуємо перелік цих груп: Бидлопаркінг Львів, АвтоХАМ Львів, Дайте пройти.

Нагадаємо, минулого разу журналісти Tvoemisto.tv разом з активістами ініціативи «Хтось не зробить!» шукали місця у Львові, де листя дерев затуляє знак чи світлофор.

Журналіст – Юлія Сабадишина,
фотограф – Мелісса Жаботинська


Читайте також:
29 Липня, 2016 15:08
Іван Штрафувати порушників має поліція
29 Липня, 2016 15:04
oleg Коли штрафувати їх почнете?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!