Художники, актори і музиканти. Хто із львівських митців пішов воювати з росією

5827 0
Понад 20 львівських митців сьогодні воюють з російським агресором на фронті.

День 24 лютого змінив життя багатьох українців, коли сотні з нас залишили справу, якою займалися, та пішли добровольцями захищати Україну. Серед таких відчайдухів чимало культурних діячів – акторів, музикантів, поетів, художників, режисерів. Tvoemisto.tv підготувало підбірку «культурних захисників» зі Львова, які відважно захищають країну в боротьбі за своїх і своє.

Євген Равський

Львівський художник Євген Равський є автором обкладинок музичних альбомів гуртів «Піккардійська Терція», «Плач Єремії» та інших. Акціоніст та багаторічний куратор культурного центру «Лялька» у Львові. Образи персонажів створює безпосередньо зі своїх знайомих та друзів. Роботи Равського можна переглянути у Львівській галереї мистецтв та у Музеї Сучасного образотворчого мистецтва, також вони перебувають у приватних колекціях.

Олекса Кравчук

Уродженець латвійського міста Лієпая, актор і режисер Олекса Кравчук з 2015 року керує львівським театром «І люди, і ляльки». До того був в.о. головного режисера Першого українського театру для дітей та юнацтва у Львові та працював директором Львівського молодіжного театру імені Леся Курбаса. За його ініціативи започатковано «Міжнародний фестиваль «І люди, і ляльки», Міжнародний фестиваль «Різдвяні історії» та фестиваль «Волоцюги та ляльки» (триденна мандрівка театру на возах селами Львівщини).

Юрій Мисак

Актор та режисер Юрій Мисак працює художнім керівником Першого академічногоо українського театру для дітей та юнацтва у Львові. До речі, Олексій Кравчук, який у свій час був головним режисером у Театрі юного глядача, запросив Юрія Мисака до себе. У його режисерському доробку більше 12 вистав. Каже, що для нього театр – місце, де помалу, але впевнено впроваджує зміни.

Ігор Задніпряний  

Режисер-постановник, головний режисер «Першого театру» у Львові.

Олег Онещак

Актор академічного театру імені Леся Курбаса та викладач львівської «Школи вільних і небайдужих» народився на Волині, але з юних років живе та працює у Львові. Олег є засновником домашнього дитячого театру-студії «Золотий Клубок», громадської організації «дитячий центр сучасного мистецтва «АГОВ» та «Львівської галереї сценографії». Також він організовує фестиваль «Львівське театральне квадрієнале». Знявся у фільмі «Позивний Бандерас».

Назар Павлик

Уродженець Івано-Франківщини працює актором та режисером у Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької, музикант та учасник блюз-рок колективу «The Glass». Назар Павлик заснував театральну студію «Птах», де також викладає.

Олег Яськів

Кінознавець та поет, проректор з науки Українського Католицького Університету. Олег Яськів працює директором Центру Митрополита Андрея Шептицького. Ще у 1997 році заснував перший та найбільший у Львові кіноклуб. Про музичну культуру та кіномистецтво пише на авторському сайті «Простір кіно».

Сергій Хомчин

У цивільному житті Сергій Хомчин – головний адміністратор Парку культури та відпочинку імені Богодна Хмельницького (Парку культури). Після повномасштабного російського вторгнення пішов захищати Україну в лавах Збройних Сил.

Олександр Молодий

Львів’янин Олександр Молодий очолює Парк культури і відпочинку імені Богдана Хмельницького. Раніше також працював у Львівській картинні галереї. Керівник культурної інституції навчався у Львівській духовній семінарії, згодом вивчав також правознавство. Був учасником Революції Гідності, тепер же захищає Україну в лавах ЗСУ.

Влад Якушев

Львівський письменник, журналіст, спортсмен і громадський діяч Влад Якушев з початком Революції Гідності вступив до афганської сотні. У 2015-му був мобілізований до лав ЗСУ. Упродовж 2015-2016 років був начальником пресслужби 14-ї ОМБр. Російська пропаганда внесла Якушева до «списку карателів». Після демобілізації видав популярну книгу «Карателі», яка описує події війни росії з Україною у період 2015-2016 років.

Юрко Вовкогон

Юрко Вовкогон – львівський поет, журналіст, митець, менеджер культури, політолог. Ще у 2014–му пішов добровольцем в зону АТО.

Євген Гулевич

Львів’янин Євген Гулевич – журналіст, перекладач та культуролог.

Богдан Ковальчин

Десантник, воїн АТО, поет і музикант, який співає про війну. У 2014-му дрогобочинан пішов до армії добровольцем та вступив до лав 80-ї десантно-штурмової бригади. У мирному житті – директор радіостанції, серед побратимів – з позивним «ФМ». Після повернення з передової, у 2017-му Богдан в одному з інтерв’ю сказав, що «війна закінчиться тоді, коли суспільство дозріє. Передовсім, тут, зовні, в тилу. Сподіваймося, це станеться швидко».

Макс Лан

Львівський психоаналітик, поет і музикант. У вірші «День Незлежності» він пише: «Залежність від незалежності Потреба в дорослій позиції Змога виносити складнощі буднів Віра у власні цінності… Висвячувати в ритуалах Свою територію Любити свою країну Від гір до моря».   

Геннадій Верб’яний

Музикант, гітарист легендарного рок-гурту «Брати Гадюкіни».

Володимир Романів Флойд

Бас-гітарист львівського гурту «Гич-оркестр».

Андрій Гуменюк

Львівський живописець Андрій Гуменюк з початком російсько-української війни пішов добровольцем на Схід. Митець з військовим прізвиськом «Кельт» торік видав свою другу книгу новел про війну. Першу збірку «Пісні війни» без його відома видав брат Андрія Петро Гуменюк. Захищає державу у складі Добровольчого батальйону ОУН.

Святослав Владика

Художник-іконописець з Івано-Франківська Святослав Владика, який живе та працює у Львові. Є засновником Асоціації Сакрального Мистецтва, також він співзасновник громадської організації «Львівська християнська фундація бойових мистецтв «Духовний шлях воїна». Митцю належать розписи храмів Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові, Положення Поясу пресвятої Богородиці та святого Йосифа Обручника у Львові. Він також є одним з авторів муралу на лікарні швидкої допомоги у Львові та муралу, присвяченому пам’яті оперного співка, учасника АТО Василя Сліпака.  

Віталій Гайдар

Художник-іконописець зі Львівщини Віталій Гайдар є учасником багатьох обласних та всеукраїнських виставок, член спілки художників України.

Олександр Бриндіков

Митець Олександр Бриндіков народився на Хмельниччині. Закінчивши навчання, працює та живе у Львові. Майстер грав'юри, разом з дружиною створили власну майстерню вибійки. Крім того, працює художником у Національному музеї ім. Андрея Шептицького. Олександр є автором «Дзвону Гідності» на алеї героїв Небесної Сотні у Києві.

Андрій Сілецький

Кобзар та бандурист Андрій Сілецький, актор у «Першому театрі» Львова, який також захоплюється альпінізмом. Раніше грав на сцені театру імені Леся Курбаса та театру Лесі Українки. Андрій також став головним героєм повнометражного фільму Марії Степанської «Стрімголов». 

Підготувала Юлія Осим

Фото зі сторінки Юлії Хомчин, соцмереж та інших видань


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!