«Слуги народу» хочуть зберегти домінування російської мови на кіноринку і в медіа

1493 0
За словами активістів, «Слуги народу» зазіхають на українську мову фільмів та преси.
Фото:radiosvoboda

Фото:radiosvoboda

Активісти спільноти «Мова об’єднує» звинувачують членів фракції «Слуга народу» у наступі на закон про мову і прагненні зберегти домінування російської мови в медіа та на кіноринку. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій сьогодні, 31 травня.

Читайте також: За порушення мовного закону почнуть штрафувати до 6 800 тис грн

«16 липня цього року набуває чинності частина 6 статті 23 закону про мову, яка передбачає, що фільми в Україні демонструються українською мовою. Це стосується і кінопрокату, і інтернет-платформ, і телебачення, яке досі продовжує нав’язували глядачам фільми й серіали російською мовою», – зазначено у заяві.

Але, як йдеться у повідомленні, депутати від «Слуги народу» Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та Олександр Савченко зареєстрували законопроєкти №№ 5554 і 5554-1, які відкладають вступ у дію цієї норми на невизначене післякарантинне майбутнє.

«Слуги народу» не придумали нічого кращого, як заявити, що демонструвати фільми українською мовою заважає епідемія ковіду. Русифікаторські проєкти планують форсовано включити до порядку денного вже на найближчому засіданні парламенту 1 червня», – заявляють активісти.

Крім того, про наступ влади на закон про мову свідчить і анонсоване «слугами народу» скасування вимоги до всеукраїнських газет і журналів мати з 16 січня 2022 року україномовну версію. Третя складова – кулуарне переписування законопроєкту «Про медіа», яке руйнує домовленості про збереження в цьому проєкті норм, що захищають український медіапростір від русифікації, закріплені у висновку гуманітарного комітету від 14 липня 2020 року.

Через це спільнота «Мова об’єднує» заявила, що спроба зірвати вступ у дію з 16 липня норми закону про демонстрування фільмів українською мовою – є актом підтримки російської гібридної агресії проти України.

Читайте також: Український блогер зібрав 100 тисяч підписників у ТікТок, розповідаючи про українську мову

Нагадаємо, усі надавачі послуг, незалежно від форми власності, з 16 січня 2021 року мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію виключно українською мовою. І лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою. Низка положень мовного закону вже набула чинності: з 16 січня 2020-го мова реклами, зокрема політичної, мала бути лише українська. З 16 липня – назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проектна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб. З 1 вересня всі школи мали перейти на українську.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!