«Аналогів практично немає у ЄС». У Львові показали автобус для перевезення поранених українців

6294 0
Україна отримала його як гуманітарну допомогу від Норвегії.
Фото: Твоє місто/Марта Байдака

Фото: Твоє місто/Марта Байдака

Сьогодні, 6 вересня, у Львові презентували спеціальний медичний автобус «Volvo» для перевезення поранених українців. Його назвали «Анна» – на честь Анни Ярославни. Україна отримала його як гуманітарну допомогу від Норвегії. 

Читайте також: Поранених українців уперше транспортують спеціалізованим евакуаційним автобусом до Львова

«Цей автобус є предметом спільного українського-норвезького проєкту, який за сприянням Міністерства охорони здоровʼя передали нашому центру від норвезький колег. Він має усі новітні досягнення сучасних медичних технологій», – сказав під час стріму Tvoemisto.tv лікар з медицини невідкладних станів бригади аеромедичної евакуації Володимир Ананєвич.

Автобус забезпечений пʼятьма лежачими місцями для пацієнтів середньої важкості, а також для двох важких. У автобусі також є 12 посадкових місць для медичної команди. 

Загалом автобус обладнаний кисневою системою, яка разом з іншими системами може забезпечувати безперебійне функціонування до 48 год усіх систем, або поїздки на відстань до 2000 км. 

За словами керівника екстреної медичної допомоги Андрія Васько, норвезькі колеги створили автобус спеціально через війну в Україні. Аналогічного зразка в Європі практично немає. Також планують закупити ще 4 автобуси відповідного зразка, які хочуть назвати «Віра», «Надія» і «Любов».

«Кожен автобус матиме відповідні завдання, деякі з них матимуть більше сидячих місць для транспортування пацієнтів. У всіх автобусах буде по 5 лежачих місць, але не кожен з них буде обладнаний як реанімаційне відділення. Такі автобуси можуть застосовувати на деокупованих територіях як елемент відновлення медичної інфраструктури», – сказав він. 

Читайте також: За час повномасштабного вторгнення Львів прийняв уже 5 тисяч поранених, – Садовий

Він додав, що такий автобус є надзвичайно дороговартісним, однак не уточнив, про яку суму йдеться. Відомо, що Україна отримала його як гуманітарну допомогу від Норвегії. 

Антоніна Костик

Фото, відео Марти Байдаки

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!