Апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану

1385 0
Апеляція скасувала рішення Печерського райсуду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Віктора Януковича.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт експрезидента-втікача Віктора Януковича у справі про розгін Майдану 18-20 лютого 2014 року. Таке рішення судді ухвалили на засіданні 16 листопада.

Як пояснив у коментарі Громадське, один з адвокатів Януковича Ігор Федоренко, апеляція скасувала рішення Печерського райсуду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Віктора Януковича.

«Чисельні процесуальні порушення та непідтвердженість підозри. Рішенням апеляційного суду справа направлена для розгляду до суду першої інстанції», – розповів він, додавши, що фактично суд першої інстанції буде ще раз переглядати цю справу.

Читайте також: Судний день: в Україні прийняли закон про Антикорупційний суд. Що це означає

Натомість батько вбитого на Майдані 20 лютого 2014 року Устима Голоднюка Володимир Голоднюк у коментарі Громадське назвав це рішення «знеціненням цінностей Революції Гідності»

«Виходячи з того, що зараз відбувається в країні, я просто обурений. Мені здається, що це суцільний сюрреалізм, сон. Я думаю, що я відкрию очі й він припиниться. Це повне знецінення цінностей Революції Гідності й смертей тих хлопців, які загинули на фронті. Це злив інтересів», – сказав Голоднюк.

Нагадаємо, що після втечі у 2014 році Януковича з країни правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень. Янукович фігурує у справах про незаконне заволодіння резиденціями «Межигір'я» та «Сухолуччя», фальсифікацію результатів голосувань за «диктаторські закони», злочини проти майданівців, численні тяжкі економічні злочини та хабар, замаскований під винагороду за авторські книжки.

У справі про організацію насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014 року під час Революції Гідності 12 травня Печерський районний суд Києва обрав експрезиденту запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. А перед цим, 4 травня, він заочно взяв Януковича під варту.

Рішення у цій справі не дає можливості Януковичу повернутися до України та уникнути покарання. 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив його до 13 років в'язниці – визнав винним за статтею «Державна зрада». Також суддя оголосив, що сторона обвинувачення довела, що Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!