Без права вибору. Українці не зможуть обирати вакцини від коронавірусу, якими хочуть щепитися

3252 0
Який препарат отримає їхній сімейний лікар, таким він і вакцинуватиме людей.
Фото: Maksim Goncharenok/Pexels

Фото: Maksim Goncharenok/Pexels

Крім вакцини AstraZeneca/CoviShield, в Україні вже зареєстровані, але на цей час іще відсутні вакцини BioNTech-Pfizer і Sinovac Biotech-CoronaVac. Проте, за словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, права вибору вакцини від Covid-19 для тих, кому робитимуть щеплення, не буде, повідомляє НВ.

Читайте також: За три дні на Львівщині надійшло майже три сотні заявок на вакцинацію

«Ми не можемо дозволити використання декількох продуктів на одній платформі в одному кабінеті – це загальносвітова практика. Ні в Ізраїлі, ні в Великій Британії сімейний лікар не вакцинує одночасно препаратами Pfizer, Moderna та AstraZeneca – йому дають один продукт, він навчений працювати саме з ним, і у людей, які приходять у пункт щеплення в такій країні, немає вибору: який препарат отримав їхній сімейний лікар, таким він і вакцинує людей. Так і у нас буде», – сказав Ляшко.

Перші мобільні бригади вакцинації зараз працюють із продуктом CoviShield, який виробляється за ліцензією AstraZeneca, а коли надійде вакцина Pfizer – «у нас є інші навчені бригади, і ми знаємо, кого ми вакцинуємо в першу чергу цим препаратом – це люди похилого віку, які перебувають у будинках для літніх».

Читайте також: Вакцини для відомих. У Львові створили Google-форму для щеплення від Covid-19

На зауваження, що багато людей каже: «ми почекаємо Pfizer», – а отримані дози цієї вакцини підуть у будинки для людей похилого віку, головний санлікар наголосив: «Чекати нічого не потрібно, бо права вибору немає. Це загальносвітова практика: приходить продукт, і саме управлінці разом з експертами вирішують, як цей продукт використати найбільш ефективно».

Нагадаємо, що в Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації населення проти Covid-19 вакциною Covishield виробництва індійського підприємства Serum Institute. З 1 березня можливі залишки вакцини від коронавірусу дозволили використовувати для щеплення громадських діячів, аби популяризувати імунізацію.Минулого тижня Центр громадського здоров’я Львівщини створив Google-форму, за якою можна записатися на позачергову вакцинацію від коронавірусу залишковими дозами вакцини. Наразі це стосується лідерів громадської думки.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!