Безкоштовний громадський транспорт у Львові: другий Люксембург чи фантастика?

10885 0
У Люксембурзі громадський транспорт став безкоштовним. Це перша країна з таким бонусом, але схожа система працює і у містах — у Талліні, Фрідек-Містеку та Дюнкерку вже відчули наслідки безоплатного транспорту. Один із львівських політиків впевнений — це можливо і у Львові. У влозі «Про що говорить місто» зібрали реакції людей на безкоштовний транспорт у Львові та розповіли про реальний стан автобусів, маршруток, тролейбусів і трамваїв у місті.

Це блог «Твого міста» і нині говоримо про Люксембург і безкоштовний транспорт у Львові.

Люксембург став першою країною світу, де громадський транспорт зробили безкоштовним. Фантастика, правда? А Львову, слабо? Реальність це чи виборча маніпуляція?

Ми пішли до людей і запитали чи пересіли б вони зі своїх авто на громадський транспорт, якби він став безкоштовним. Спойлер: думки розділились.

А тепер про Люксембург. Їздити в автобусах, трамваях та приміських потягах задарма зможуть як жителі, так і гості країни. На це витратять 41 млн євро платників податків. Платити доведеться лише за  перший клас приміських потягів.

Уряд Люксембургу пояснює, що таким чином хочуть розвантажити дороги: ця країна рекордсмен у Європі - на тисячу осіб припадає найбільше авто. Також цей захід, сподіваються чиновники, дозволить покращити екологію.

Люксембург – перша країна з безкоштовним транспортом, але є ще кілька міст, де він безоплатний уже кілька років. Так, у Талліні зареєстровані мешканці не платять за проїзд вже 7 років. Мета така ж як в Люксембурзі – стимулювати людей відмовитися від авто. А ще зробити мобільнішими незаможних та безробітних, і звичайно ж, – сподобатися виборцям. Уже через рік частка автівок на місцевих дорогах зменшилася на 3%.

Одну крону в рік вартує транспорт для чехів у містечку Фридек-Містек. Їм теж вдалося зменшити кількість авто у місті.

А от в Дюнкерку в Франції користуватись безоплатним громадським транспортом можна усім без винятку уже два роки. За це місто платить понад 13 мільйонів євро на рік. І французам теж усе вдалося  – майже 50% відсотків нових пасажирів громадського транспорту раніше пересувалися власними авто.

До чого ми це все? Один із львівський політиків впевнений – безкоштовний транспорт у Львові це реально. Серйозно?

З нашими маршрутками, які розвалюються і розрахунками за проїзд готівкою, яку ніхто не облікує.

А ще без електронного квитка, який ми уже героїчно вводимо близько десяти років. То що вже казати про такий масштабний проєкт, як безкоштовний транспорт.

Пишіть нам у коментарях під відео, що ви про це думаєте.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!