Більше дитсадків та захист інвесторів. З чим ідуть на вибори Наталія Тимчій та Ірина Подоляк

1862 0
Які законопроєкти першочергово планують ініціювати кандидатки від «Батьківщини» і «Самопомочі» та як вирішити проблему черг у дитсадки у Львові.
Фото: policy.info

Фото: policy.info

Медіа-хаб «Твоє місто» в межах інформаційно-просвітницького проекту «Свідомі вибори» продовжує цикл відеодебатів, присвячених висвітленню парламентських виборів 2019 року. Участь у дебатах беруть як представники списків партій, так і кандидати-мажоритарники, а також експерти проекту. Зокрема, про свої плани в парламенті розповіли конкурентки у 116 окрузі чинна народна депутатка від «Самопомочі» Ірина Подоляк та керівниця Львівської міської організації ВО «Батьківщина» Наталія Тимчій.

Продовження розпочатого

Ірина Подоляк розповідає, що за час своєї роботи в парламенті встигла побути і в коаліції, і в опозиції, та провести приблизно 35 законопроєктів, які в результаті ухвалив парламент.

«Серед них є закони, пов’язані з гуманітарною та соціальною політикою. Так само сферою моїх зацікавлень була і залишається міжнародна і безпекова політика. Над цими напрямками я планую працювати і під час наступного скликання у разі мого обрання депутаткою. У мене вже є розроблені та зареєстровані законопроєкти, до яких не дійшла справа під час цієї каденції Верховної Ради», — каже вона.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

Зокрема, Ірина Подоляк, яка працювала в комітеті з питань культури і духовності, згадує про ухвалені закони про українську мову, про культурний фонд, про підтримку українського кінематографу. За її словами, вона також написала законопроєкт щодо заборони вирубки ялице-букових лісів: він пройшов перше читання і, можливо, буде ухвалений до кінця каденції теперішньої Верховної Ради. Також кандидатка є співавторкою законопроєкту, який передбачає видачу містобудівних умов і обмежень забудовникам лише у тому випадку, коли він першочергово будує соціальний об’єкт — наприклад, дитсадок чи школу.

Крім того, Ірина Подоляк каже, що щомісяця була в приймальні на своєму окрузі, зокрема робила виїзні прийоми громадян по мікрорайонах, приймала їхні звернення, а також писала власні.

«У 2017 році я була серед трьох найефективніших народних депутатів, а у 2018 році — серед 25-и найбільш доброчесних. Мені здається, що виборці мають пишатись, що їхній представник не корупціонер, не злочинець, не краде бюджетні гроші, а працює для громади і держави», — говорить вона.

У майбутній Верховній Раді Ірина Подоляк не відкидає співпрацю із партією «Голос», оскільки, за її словами, цінності «Самопомочі» і політсили Святослава Вакарчука дуже схожі.

Читайте також: Депутати, вартовий та орлиця. Хто балотується у Залізничному і Шевченківському районах

Усе і відразу

Наталія Тимчій каже, що в разі обрання нардепкою першочергово буде займатися проблемами свого округу.

«Моїм життєвим кредо є твердження, що сім’я — найбільше благо. Я — мама трьох дітей. Тому питання, які стосуються сім’ї, освіти та дітей, є для мене болючими і надзвичайно важливими. Тому свою діяльність у Верховній Раді я хочу зосередити на законопроєктах, які мають підтримати родини, зокрема ті, які потрапили у скрутні життєві обставини», — каже вона.

На її думку, держава має забезпечити таким родинам підтримку, розвиток, освіту, працевлаштування, аби діти залишалися під піклуванням рідних батьків. Задля цього кандидатка збирається, зокрема, першочергово займатися законопроєктами та ініціативами, які будуть спрямовані на підтримку багатодітних родин.

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується у Галицькому і Франківському районах

«Також держава має підтримати молоді родини. Йдеться і про працевлаштування, і про виплати при народження дитини, які потрібно збільшити, як мінімум, удвічі. Також мне хвилює питання освіти — як дошкільної, так і середньої та вищої. Процес реформування освітніх закладів та освіти загалом відбувається нерівномірно, над цим треба працювати», — говорить Наталія Тимчій.

В економічній сфері, каже кандидатка, потрібно зосередитися на мікрокредитуванні малого та середнього бізнесу, що дозволить підняти економіку загалом, наповнити бюджет і скерувати кошти на освітні та соціальні проєкти.

«На загальнодержавному рівні ми також підтримуватимемо законопроєкти, націлені на підтримку учасників АТО та їхніх родин. Так само мені особисто важливі законопроєкти, що має посилити відповідальність за жорстоке поводження з дітьми, і про зняття депутатської недоторканності», — каже вона.

Як підняти економіку

Експерт проєкту «Свідомі вибори», керівник Вищої школи публічного лідерства «Львівської політехніки» Олег Паска пригадує, що програма Кабміну «Український прорив» 2007 року часів прем’єрства Юлії Тимошенко завершилася не надто успішно. Також він звертає увагу на те, що пропозиції кандидаток часто передбачають видатки з бюджету, натомість про те, як бюджет наповнювати, як притягнути до України інвестиції, створювати нові робочі місця, згадано недостатньо.

«Війна не є головним подразником для інвесторів. Інвестиції внутрішні чи зовнішні прийдуть до України тоді, коли гроші, вкладені інвестором, будуть захищені, коли інвестори знатимуть, що в разі суперечки вони зможуть захистити себе в чесному українському суді і що правоохоронці не будуть «кошмарити» їхній бізнес. Але наразі в нас реформи правоохоронної та судової систем зазнали краху. Потрібно мінімізувати втручання держави у бізнес», — каже Ірина Подоляк.

Читайте також: Футболіст, активістка, лікар. Хто балотується у Шевченківському і Личаківському районах

За її словами, незахищеність інвестицій є базовою проблемою, яка перешкоджає створенню нових робочих місць, і її потрібно вирішити першочергово.

У свою чергу Наталія Тимчій також говорить, що в Україну та Львів зокрема потрібно приводити інвестиції. Крім того, на її переконання, мають бути спрощені умови з надання банківських кредитів малому та середньому бізнесу, а також пільги для роботодавців, які беруть на роботу молодих фахівців.

«Наша політична сила виступає за скасування 37 податків для підприємців задля розвитку економіки. Також ми пропонуємо скасувати ПДВ і замінити його мінімальним податком на реалізацію, а замість податку на прибуток запровадити податок на виведений капітал. Замість єдиного соцвнеску, який тримає в тіні половину заробітних плат, хочемо ввести персоніфіковану пенсійну систему», — каже вона.

Крім того, за словами Наталії Тимчій, «Батьківщина» пропонує розвивати українське підприємництво всебічно, «бо Україна — не тільки країна ІТ», зокрема звернути увагу на агропромисловий комплекс.

«У нас прекрасні орні землі, і ми маємо користуватися цим ресурсом. Не забуваймо, що яблука та пшениця коштують не менш, ніж нафта та газ», — говорить кандидатка.

Де взяти дитсадки

Олег Паска також звертає увагу кандидаток на проблему із місяцями в дитячих садках Львова. Зокрема, він цікавиться в Ірини Подоляк як депутатки «Самопомочі», чи могла б міська рада, в якій її партія має найбільше представництво, вирішити це питання, а в Наталії Тимчій — чи має такими проблемами займатися нардеп, оскільки це компетенція органів місцевого самоврядування.

«Якщо ми говоримо про містобудівні умови, про державні програми підтримки дошкільної освіти — це законодавчі ініціативи. Народний обранець має відстоювати інтереси своєї громади. І якщо до нього звертаються мешканці, яким бракує дитсадка, він може прийти на сесію міської ради, до місцевих колег і спільно вирішити цю проблему», — каже Наталія Тимчій і додає, що дошкільна освіта, це питання не тільки Львова чи Києва, а й усієї України.

Читайте також: Хто більше любить Україну? Як Порошенко і Вакарчук одночасно агітували у Львові. Репортаж

У свою чергу Ірина Подоляк говорить, що у Києві подібну проблему вирішили будівництвом кількох нових дитсадків. Але для Львова такий варіант не підходить, оскільки будівництво потребує значних інвестицій, які собі не може дозволити міський бюджет.

«Львів пішов шляхом реконструкції, викупу приміщень. У нашому окрузі у Білогорщі наступного року починається будівництво нового садка. Також Львів виселяв тих орендарів, яким віддали садки через демографічну кризу 90-х років. Ці приміщення вже пристосовані для дітей, у них роблять тільки реконструкцію», — каже вона і нагадує про свій законопроєкт, який зобов’язуватиме забудовників зводити спочатку соціальні будівлі, а потім вже житло.

Реалізовано в межах проекту за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!