Понад чверть українців перебувають за межею бідності, – омбудсмен

1846 0
80% пенсіонерів отримують пенсію «на рівні межі монетарної бідності».
Photo by Anna Auza on Unsplash

Photo by Anna Auza on Unsplash

Понад чверть населення України перебуває за межею бідності. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на соціальному форумі Ради ООН з прав людини у Женеві.

Читайте також: Зеленський вважає, що зарплата 5 тис. грн – не бідність

«Попри збільшення рівня оплати праці, в Україні є таке явище як бідність працюючих. За оцінками експертів, кожному третьому працюючому не вистачає заробітної плати на задоволення необхідних життєвих потреб, а кожен другий працездатний працює на умовах вторинної зайнятості», – зазначила Людмила Денісова.

Прожитковий мінімум в Україні становить близько 75 доларів на одну людину в місяць. Мінімальна заробітна плата українців – 176 доларів.

Вона зазначила, що проблема бідності посилилася в умовах пандемії Covid-19 зростанням рівня безробіття, відсутністю належного соціального забезпечення осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян, обмеженням доступу до дистанційного онлайн-навчання більшості дітей з малозабезпечених сімей.

«В Україні на 24% зросла заборгованість із виплати заробітної плати та становить 200 млн доларів. Незмінно високим залишається рівень бідності серед осіб пенсійного віку. Пенсію в розмірі нижче або на рівні межі монетарної бідності отримують близько 80% наших пенсіонерів», – каже вона.

Читайте також: У Львові на Панча щовівторка роздаватимуть гарячі обіди бідним

Також омбудсмен додала, що через збройний конфлікт на сході України, понад півтори мільйона українських громадян, аби зберегти життя, покинули свої домівки.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!