Більшість українських біженців, які повертаються з-за кордону, хочуть жити на Заході країни. Опитування

3862 0
Чверть біженців мають намір після повернення оселитися в іншій області, ніж до війни.
Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Чимало українських біженців, які на початку повномасштабної війни виїхали за межі України, сьогодні повертаються додому. Понад чверть з них хоче оселитися в інших областях нашої держави, ніж вони жили до початку активної фази війни. Зокрема, на Заході країни. Про це свідчать дані дослідження Центру Разумкова, проведеного з 11 квітня по 6 травня 2022 року.

Читайте також: Через війну в Україні майже 5 мільйонів людей втратили роботу

Серед тих, хто виїжджав з України з 15 березня по 1 квітня, більшість становили жителі Сходу та Півдня країни (51,5%) і центральних областей (45%, у тому числі 31% – жителі Києва та Київської області), і лише 4% – жителі західних областей.

Серед тих, хто повертається, переважну більшість (69%) становлять жителі центральних областей – переважно це жителі Києва (35%) та Київської області (17%). 12% тих, що повертаються – жителі Східного регіону, 9% – Південного регіону, 10,5% – Західного регіону.

73% опитаних відповіли, що після повернення в Україну планують поселитися в тій же області, де проживали до війни, 26% – що планують поселитися в іншій області (переважно це жителі Східного регіону). Найчастіше ті, хто не планує повертатися в рідне міста, називають області Західного регіону (15% усіх опитаних), або Київ чи Київську область (7%).

Серед громадян України, які на початку російської агресії виїхали з України у зв’язку з воєнними діями, і зараз повертаються в країну, переважають жінки (87%, так само як жінки становили більшу частину тих, хто виїжджав з країни на початку війни).

Якщо серед тих, хто на початку війни виїжджав з країни, найбільшу групу респондентів становили люди віком від 30 до 39 років (37%), то серед тих, хто повертається, частка представників цієї вікової групи становить 25%.

При цьому серед тих, хто повертається, 44,8% повертаються з дітьми. Тоді як у березні виїжджало з дітьми 63,4%. Самі повертаються 31,4% опитаних, тоді як виїжджали самі 12,9%.

Читайте також: Як отримати безоплатну правову допомогу в умовах воєнного стану

Як і серед тих, хто виїжджав, серед тих, що повертаються, більшість (53%) відповіли, що вдома говорять переважно російською мовою, 43% – українською, 1% – іншою мовою. Але так само більшість (72%) опитаних вважають рідною українську мову, 16% – російську, 1% – іншу мову.

79% респондентів відповіли, що мали роботу до війни. Серед тих, хто до війни мав роботу, 49% впевнені, що після повернення будуть працювати там само, де й працювали раніше, ще 28% сподіваються на це, 7% сподіваються знайти іншу роботу, а 16% ще не знають, де будуть працювати і чи їм вдасться знайти роботу.

Дії державного керівництва України під час російської агресії 80% респондентів оцінюють позитивно, лише 2% – негативно (18% не змогли оцінити).

47% опитаних вважають достатньою допомогу міжнародного співтовариства Україні, 36% – вважають, що допомога і підтримка України з боку інших країн повинна бути більшою. Тоді як у другій половині березня серед тих, хто виїжджав з України, вважали її достатньою 35%, вважали недостатньою – 43%.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!