Біля собору святого Юра у Львові віднайшли ймовірний фундамент церкви XV ст. Фото

7443 2
Знахідки археологів дають підстави вважати, що храм належав до готичного періоду.
Фото: Назар Притула

Фото: Назар Притула

Під час впорядкування верхнього обходу навколо собору святого Юра у Львові археологи віднайшли ймовірний фундамент церкви XIV-XV ст. Про це під час брифінгу розповів директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Олег Осаульчук.

За словами науковця, «Рятівна служба» проводила археологічний нагляд під час реставраційних робіт у соборі святого Юра та випадково натрапила на рештки фундаменту будівлі поряд з собором.

«Це не остаточно, але ми сподіваємось і віримо, що наша знахідка – це рештки фундаменту старого храму, який стояв на Святоюрській горі у період з ХIV до ХVIII століття. Якщо це так, то це гарна знахідка для Львова та археології в цілому. Ми будемо пропонувати музеєфікувати ці рештки для суспільства», – зазначив Олег Осаульчук.

Читайте також: Розкопки на львівському Вернісажі: що знайшли археологи. Фото

Те, що фундамент ймовірно належить старовинній церкві, підтверджує ряд факторів. Як повідомив молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Остап Лазурко, фундаменти зроблені з грубо обтесаних кам’яних блоків, а окремі елементи не відповідають наявному плануванню фундаменту собору.

«Ми ідентифікуємо його ХIV ст., бо виявили фрагменти цегли "пальцівки" товщиною до 10 сантиметрів у формі брусків. Це вказує на те, що це є готичний період», – додав археолог.

Крім цього, у південній частині храму існував цвинтар. Археологи змогли дістати рештки кількох осіб, які були не в анатомічному порядку через попередні ремонтні роботи у соборі.

Читайте також: Поблизу церкви Миколая археологи виявили давній цвинтар. Фото

Головна архітекторка проекту реставрації собору Лідія Горницька додала, що історію собору святого Юра досліджував історик, мистецтвознавець Володимир Вуйцик. Під час досліджень портрету Афанасія Шептицького він виявив церкву, яка може бути тим самим храмом, фундамент якого відкопали археологи.

Ймовірний вигляд храму

Наразі археологи проводять розкопки, а відібрані зразки передадуть на поглиблені дослідження та аналізи, що дасть змогу точно ідентифікувати походження фундаменту та його вік. Через розкопки тимчасово припинено реставрацію храму у цій частині.

Назар Притула


Читайте також:
22 Серпня, 2018 10:44
Твоє місто Археологи ще будуть продовжувати дослідження, щоб точно визначити, що то була за церква.
21 Серпня, 2018 12:28
Андрій І чия це була церква?? Часом, не православна??!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!