Знайдені під завалами у Бахмуті. Бійці передали Львову ікони 19 століття з передової

2306 0
Їх планують передати на зберігання в Гарнізонний храм свв. апп. Петра і Павла.
Фото: Координаційна Рада учасників бойових дій Львівщини при ЛОДА

Фото: Координаційна Рада учасників бойових дій Львівщини при ЛОДА

Бійці львівської бригади під час виконання бойового завдання у Бахмуті віднайшли під завалами багатоповерхівки чотири давні ікони. Їх воїни передали до Львова для збереження. Про це повідомили у координаційній раді учасників бойових дій Львівщини при ЛОДА.

«На сьогодні їх доставлено у безпечне місце для того, щоб ці образи служили захисним щитом та молитовним прихистком для всіх бійців, які шукають духовного опертя. Згодом вони будуть передані на зберігання в Гарнізонний храм свв. апп. Петра і Павла, що символізуватиме стійкість та незламність всього українського народу», – йдеться у повідомленні.

Як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv заступник декана Філософсько-богословського факультету УКУ Тарас Тимо, ікони, які передали із Бахмута, створені у 19 або на початку 20 століття. 

Читайте також: Бійців львівської бригади нагородили бойовими відзнаками

«Вони не дуже древні та унікальні, проте не менш цінні, оскільки їм понад 100 років. Думаю, що вони мають більше історично-ужиткову цінність, як свідчення народної побожності, і символічну, бо врятовані з чиєїсь оселі в Бахмуті, ніж суто мистецьку чи історичну», – пояснив він.

За словами Тараса Тимо, на іконах зображені традиційні сюжети: Христос Вседержитель і Богородиця Знамення та Богородиця Одигітрія, що вказує рукою на дитя. Поруч із тим є сюжет західної іконографії, що не є традиційним, проте характерний для свого часу. Йдеться про ікону, де зображений Ісусик зі знаком влади серед троянд.

Нагадаємо, що у Львові на площі Старий Ринок, 7 відкрили артгалерею «Шум». Розпочати роботу простору вирішили виставкою творів львівського іконописця Остапа Лозинського «Перервана лінія».  

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!