Богослужіння в Україні тепер можна проводити без дозволу влади

1836 0
Конституційний Суд України дозволив проводити публічні богослужіння без дозволу влади.
фото: unian.ua

фото: unian.ua

13 вересня Конституційний суд України визнав неконституційним пункт закону «Про свободу совісті та релігійних організацій», згідно з яким для проведення публічних богослужінь потрібно отримання дозволу органу місцевої влади. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Конституційний Суд у вівторок оприлюднив рішення у справі за конституційним поданням уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень ч. 5 ст. 21 закону України "Про свободу совісті і релігійних організацій" від 23 квітня 1991 року (справа про завчасне сповіщення про проведення публічних богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій).

Омбудсмен звернувся до КС з клопотанням розглянути питання конституційності положення цього закону зі змінами, згідно з якими «публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії проводяться щоразу з дозволу відповідної місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради про видачу цього дозволу подається не пізніше, ніж за 10 днів до призначеного строку... крім випадків, які не терплять зволікання».

Читайте також: У Львові глава УГКЦ освятив і відкрив унікальний храм. Фото

У резулятивної частини рішення ЄС визнав неконституційними ці положення зазначеного закону, а також указ президії Верховної ради СРСР «Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР» від 28 липня 1988 року. Вони втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього рішення.

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!