Україна

Психолога Спартака Субботу звинувачують у шахрайстві та брехні. Він прокоментував розслідування

12927 0
Психотерапевт Ілля Полудьонний зібрав інформацію та стверджує, що Спартак Суббота брехав про факти зі своєї біографії.

Психотерапевт Ілля Полудьонний стверджує, що блогер та психолог Спартак (Олександр) Суббота – шахрай. Полудьонний збирав докази обману та шахрайства Субботи протягом 7 місяців – результати розслідування він опублікував в онлайн-медіа "Свідомі".

Автор стверджує, що Спартак 5 років видавав себе за кандидата наук ще до захисту дисертації у 2021-му, брехав про регалії психіатра і лікаря-психолога, а також про публікацію в авторитетній базі Scopus (єдина бібліографічна та реферативна база даних наукової літератури, що рецензується, створена в 2004 році академічним видавництвом Elsevier). Полудьонний припускає, що у Субботи може не бути освіти в медичному виші, а тоді його психотерапевтична практика вважається злочином.

Основні тези із розслідування

Суббота і наука

За даними Іллі Полудьонного, Спартак Суббота захистив свій науковий ступінь лише у 2021 році, а офіційно здобув 7 квітня 2022-го, проте ще з 2017 у медіа його представляли як наймолодшого кандидата наук в Україні. Окрім цього, Спартак часто представляв себе, використовуючи цю регалію. Хоча мав називатись аспірантом або "здобувачем".

Суббота використав послуги людини, яка допомагає здобувати наукові ступені, використовуючи комплекс різних інструментів -  Віталія Луньова (кандидат психологічних наук, доцент, провідний науковий співробітник Інституту психології імені  Г. С. Костюка НАПН України, доцент кафедри загальної і медичної психології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, директор, викладач психоаналітичної психотерапії Інституту професійної супервізії, член АРА, WFMH, AACP (США), психолог аналітичної орієнтації в підході OPD-2 та УТП). Написання кандидатської дисертації було потрібно винятково для того, аби підтвердити статус «кандидата» та «науковця» і використовувати їх у просуванні своїх "інфорпродуктів".

Для здобуття кандидатської Суббота публікувався в науковому журналі American Journal of Fundamental, Applied & Experimental Research, який зареєстрований за адресою церкви і мімікрує під іноземний. За даними розслідування, цей науковий журнал створений в Україні, лежить на українських серверах, керується редакторською командою українців з України, але має фізичну адресу в США. За цією адресою – ректорій Українського Православного Катедрального Собору Святого Володимира, пише автор розслідування. 

За даними розслідування, він не навчався у жодному медичному виші, закінчив 4 курси бакалаврату НПУ імені Драгоманова за спеціальністю «Психологія», де він навчався під іменем Олександр на очній формі за контрактом. Щодо навчання у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця, то ніхто з опитаних викладачів та студентів не бачив Субботу в університеті у 2006-2014 роках, коли він мав би там навчатись. Якщо зі слів Субботи він навчався на магістратурі у Франції, то все одно не дає підстав для приватної практики, адже він, за даними розслідування, не нострифікований – тобто не визнаний українським законодавством.

Суббота і терапія

Спартак Суббота втратив членство в Українській асоціації когнітивно-поведінкової терапії з 2020 року. Одна з причин - порушення професійної етики через сексуальний зв’язок зі своїми клієнтками. З однією з них Полудьонний записав інтерв'ю на 23 хвилини. Відтак відсутність акредитації не дозволяє називати себе когнітивно-поведінковим терапевтом або схема-терапевтом. 

Суббота і СБУ

Також він ніколи не працював у Службі безпеки України, хоча згадується як «психолог групи швидкого реагування СБУ». Насправді чоловік працював у приватній правоохоронній фірмі ТОВ «Спілка безпеки України», але ніколи не уточнював, яку саме «СБУ» має на увазі.

Полудьонний звернув увагу, що є й деякі інші регалії Субботи, які можуть ввести в оману. Наприклад, у одному із подкастів психолог розповів, що став членом-кореспондентом Української академії наук. Це громадська організація, на відміну від Академії наук України, з якою її можуть плутати.

Суббота й ім’я 

Окрім того, Спартак Суббота змінив своє ім’я у 2014 році. Раніше чоловіка звали Олександр. Зміна імені є законним правом кожного громадянина України, проте Спартак (Олександр) роздумував над такою ідеєю з уже зміненим у публічному просторі іменем. Хоча в інтерв'ю YouTube-каналу "Розмова" той стверджував, що є Спартаком із народження.

Це підтвердив автору розслідування одногрупник Спартака з військового ліцею у Боярці, де той колись навчався.

Суббота і ОПЗЖ

У своїх інтерв’ю Спартак згадував, що є політично необізнаним. Проте ще з кінця 2018 про нього пишуть як про політичного психолога. З цього приводу ситуація виглядає, що раніше, співпрацюючи з організацією Seetarget, він займався прихованим політичним піаром, у тому числі партії ОПЗЖ.

 

 

Реакція Субботи

Фігурант розслідування Спартак Суббота вже відреагував на матеріал у сторіс Instagram.

В Інстаграм Суббота зазначив, що бачив та читав новини, «щось частково, щось помічниця вичитала, не було часу все дивитися» та зазначив, що це не перший хейт у його бік:

«Це не перший хейт, з яким я стикаюсь; це нормально, це буде і далі, я це просто переживу. Але я хочу сказати, що я не дозволю ображати свою аудиторію. Я з усім можу змиритися, все можу з'їсти, окрім образ в сторону своїх близьких людей. У мене добра аудиторія, нормальні, хороші, здорові люди і якщо людина просто заздрить [мається на увазі автор розлідування психотерапевт Ілля Полудьонний – Ред.] – це її персональна проблема», – йдеться у відеозверненні.

Також Спартак у власному Telegram-каналі спробував пояснитися на закиди у розслідуванні, та пригрозив заявою про наклеп, щоправда, це повідомлення він видалив та опублікував виправлене. Ми публікуємо першу, невиправлену заяву Субботи.

 
«Я чудово знаю щодо історію, яка потрапила в медійний простір. На жаль чи на щастя у мене немає вільних 5-6 годин, однак почувши деякі фрагменти мені також є що сказати», – пише Спартак у каналі.
 
Заяви, наведені у офіційному Telegram публікуємо без змін. 
 
Щодо співробітництва когнітивного моделювання з партією ОПЗЖ та підтосовкою рейтингів: «Я не можу відповідати за роботу всієї структури Інституту, але так, я працював там на посаді наукового керівника і так, мене можна справедливо називати політичним психологом. А тепер питання, мене звинувачують у підробці рейтингів, в яких більше розуміються політичні аналітики. Щодо політичного психолога, він займається психологічним аспектом роботи мас в політичній площині. Якщо людина думає, що підміна понять та наклеп можна так легко розповсюджувати, то я пропоную підготувати реальні аргументи та захистити їх у судовому процесі».
 
Щодо освіти: «Я без проблем надавав клієнтам підтвердження своєї освіти при потребі. Щодо маніпуляцій з освітою цілком логічно звернутися із запитом до відповідних структур, а не жалітися на те, що сайти не працюють і в публічному просторі нічого немає (воно і не дивно, оскільки на цю інформацію розповсюджується закон про захист персональних даних)».
 
Щодо членства в Українській асоціації когнітивно-поведінкових терапевтів. «Я дійсно був її членом впродовж року, однак вирішив не продовжувати членство, але я лишаюсь членом багатьох Європейських та Американських асоціацій, зокрема:
 – https://www.academyofct.org/members/?view=1&feedtype=3&pubview=;
 – https://wfmh.global/member/my-profile/864;
 – https://www.ecpa-online.com/membership/».
 
Щодо співпраці зі слідчими органами. «Так, я проводив лекції і надавав консультації, є достатньо людей, які це можуть підтвердити».
 
Щодо звинувачень у неетичній поведінці: «Я раджу підготувати більш аргументовані звинувачення, які будуть визнані судом. В противному випадку це просто наклеп».
 
Щодо статків: «Мої доходи можна було не так ретельно описувати, достатньо було спитати мого бухгалтера, оскільки я відповідально сплачую податки. Звинувачення щодо використання мною бюджетних коштів взагалі фантастика, яка так само піде в заяву про наклеп. Я добре розумію, що негативна інформація сприймається легше. Також розумію, що критичне мислення перемагає».
 
Цікавим є те, що в оновленій публікації зникли посилання, де, ймовірно, можна перевірити чи є насправді пан Суббота членом хоча б якоїсь асоціації.
 
 
За посилання на асоціації, які були згадані у першій публікації, нам не вдалося визначити, чи є Суббота членом бодай якоїсь з організацій. Натомість ми виявили, що членство у них може придбати будь-хто за символічну оплату – достатньо ввести номер карти і ви вже є членом асоціації, і не важливо, що ви не маєте жодного стосунку до психіатрії, та й загалом медицини.
 
 
 
 

Зараз докази та факти резонансного розслідування творці опублікували у відео, і воно вже набирає шалених обертів у соцмережах. Автори у розслідуванні навели десятки фактів та аналізів, які показують, як Спартак (Олександр) Суббота, використовуючи безпрецедентний масштаб брехні, в тому числі в популярних медіа, майже 10 років будував декорації для свого образу, який тепер монетизує.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!