Будуть діяти усі обмеження без винятку. МОЗ хоче ввести ще один критерій епідемнебезпеки

4229 0
Головний санітарний лікар України також повідомив, за яких умов в Україні будуть розгортатися польові госпіталі.
Фото: Kelly Sikkema Agency for unsplash

Фото: Kelly Sikkema Agency for unsplash

Міністерство охорони здоров’я планує ввести ще один критерій, який буде діяти при «червоній» зоні епідеміологічної небезпеки. Про це повідомив у своєму блозі на «Новому времени» головний санітарний лікар України Віктор Ляшко

Зокрема, Ляшко пояснив, що коли зараз на певній території запроваджується «червоний» рівень небезпеки, то комісія з ТЕБ і НС спільно з органами місцевого самоврядування, вибирають обмеження, що діятимуть з переліку, який затверджений Кабміном.

Читайте також: На «Арені Львів» можуть розгорнути мобільний госпіталь для хворих із коронавірусом

Натомість тепер буде запропонований новий критерій, коли це обрання стане неможливим. «Якщо в області відсоток позитивних тестів становитиме більше 20% із 100 протестованих, то там не можна буде обирати з переліку. Тобто застосовується весь перелік обмежень», – зазначив він.

Зокрема, зараз цей принцип зараз застосовано до Ужгорода і Житомира.

Віктор Ляшко також розповів, за яких умов в Україні будуть розгортатися польові госпіталі. За його словами, спочатку, якщо заповненість ліжкомісць пацієнтами з коронавірусом у лікарнях по країні буде більшою за 75%, запустять додаткові лікарні.

Але і тут є певна межа. «Бо є ж інші хвороби – діабет, інфаркт, інсульт, вони не «пішли у відпустку», поки світ бореться з пандемією», – каже він.

Після цього МОЗ буде виходити за межі закладів охорони здоров’я. У першу чергу, це санаторії і заклади готельного типу.

І вже після заповнення їх будуть вводитися заклади, що перебувають у пристосованих приміщеннях з великою площею: виставкові центри, палаци спорту, льодові арени, де можна швидко поставити ліжка, протягнути кисень. Хоча тут, за його словами, постає питання медичних працівників.

«Є межа додаткової мобілізації медпрацівників. Обладнанням можна забезпечити, а ось лікарями – ні. Треба буде залучати волонтерів», – наголосив він.

Головний санітарний лікар України закликав українців не ігнорувати маски, бо у країнах, де є традиція їх носіння, краще стримується поширення коронавірусу.

Читайте також: В Україні заборонили планові операції та госпіталізації через поширення Covid-19

«Епідеміологи США сказали, що якби всі люди носили хоча б три тижні підряд маску, то це б настільки обмежило поширення коронавірусу, що це б і без імунопрофілактики дозволило дійти до такого зниження, що б не впливало на систему охорони здоров’я», – сказав Ляшко.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я України Степанов заявив, що карантин вихідного дня в Україні може почати діяти 14-15 листопада. Він пояснив, що працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та транспорт. МОЗ також вирішило пропонувати повністю заборонити масові заходи, закрити спорт-комплекси й басейни, у ТРЦ дозволити працювати виключно магазинам, закривати порушників карантину. При цьому, під час «карантину вихідного дня» ресторани зможуть працювати лише на виніс.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!