Чехи розробили нові тести на Covid-19 – навіть не треба їхати в лабораторію

2119 0
У технології, яку для виявлення коронавірусу розробили у Чехії, відібрані зразки піддають впливу температури.
Фото: РАдіо Свобода

Фото: РАдіо Свобода

Науковці технологічного центру у місті Брно перебувають на фінальній стадії розробки технології, яка дає змогу отримати результат тесту на Covid-19 протягом 45 хвилин. Для цього не обов’язково везти зразки до лабораторії. Необхідні прилади для отримання результатів тепер вміщаються у невелику валізу. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Читайте також: У Львові почали робити швидкі тести на антиген Covid-19. Що про них відомо

Як розповів науковець з дослідницького центру «CEITEC» у місті Брно Філіп Парда, команда розпочала роботу над новим тестуванням навесні цього року.

За його словами, зразки беруть тим же способом, що й ПЛР-тест, однак далі методи виявлення наявності вірусу йдуть різними шляхами.

Зокрема, при ПЛР-тестуванні з відібраного зразка виділяють один ген і копіюють його, отримуючи велику кількість копій. Потім додають до нього реагенти, які мають вказати на наявність вірусу. Для цього потрібна спеціальна лабораторія, дорогі реагенти та немало часу.

У технології ж, яку для виявлення коронавірусу розробили у Чехії, відібрані зразки піддають впливу температури.

«У нашому методі «LAMP» застосовується лінійна ізотермічна ампліфікація. Ми нагріваємо зразки до 65 градусів. Перед цим додаємо до них спеціальний чутливий фермент, який має певне забарвлення. Якщо тест позитивний – він змінить колір. На нашу думку, такий метод простіший і чутливіший щодо впізнавання із базового зразка», – розповідає науковець.

За словами Філіпа Парди, подібну методику використовують, зокрема, для діагностики онкозахворювань.

Читайте також: Вакцина не є чарівною зброєю. Експерти вважають, що Україна житиме з Сovid-19 весь наступний рік

Учені також розробили невелику валізу-лабораторію для швидких тестів. «Тестування удома зробити буде все ж складно, без лаборанта не обійтися. Однак уявіть мобільну бригаду, яка приїздить у важкодоступні місця та швидко може протестувати велику кількість людей», – каже він.

Скільки коштуватиме такий тест, науковці поки що сказати не можуть. Однак переконані, ціна точно буде нижчою за ту, яку нині просять за інші тести.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!