Через податкову бюджети Львівщини недоотримують близько 250 млн грн щомісяця, – Козицький

2132 0
Різниця між середньою заробітною платою і тим, що недоплачують деякі підприємства, – 250 млн грн.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Через незадовільну роботу податкової щомісяця місцеві бюджети Львівщини недоотримують близько 250 мільйонів гривень ПДФО – податку із заробітної платні. Про це повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

«За ці кошти можна було б придбати близько 100 нових «школяриків» або 25 тисяч нових бронежилетів чи один байрактар. Але ці гроші не надійшли у бюджети, а все через те, що підприємства мінімізували сплату ПДФО. Тим часом в ДПС у Львівській області заплющують на це очі. Наголошую: це жодним чином не стосується бізнесу, який відповідально працює в умовах війни, мова виключно про ті підприємства, які працювали в «сірій» зоні і минулого року», – каже він.

Читайте також: Через звернення Козицького у Львівській податковій розпочали службове розслідування 

Додамо, що ФОП-роботодавець як податковий агент сплачує до бюджету податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) із зарплати працівника у розмірі 18%. Кожен працівник платить зі своєї зарплати цей відсоток, а далі 64% залишається в місцевому бюджеті, 15% йде до обласного, 21% – до державного. Середня заробітна плата у Львівській області, за даними податкової, станом на березень становить 14 тисяч 100 гривень. При цьому майже 6 тисяч підприємств області оплачують заробітну плату у сумі, меншій, ніж мінімальна, або близькій до мінімальної, яка зараз становить 6 тисяч 500 гривень. Різниця між середньою заробітною платою і тим, що недоплачують підприємства, – 250 млн грн.

«ПДФО становить до 80% надходжень у бюджети територіальних громад та обласний бюджет. Ці порушення відбуваються системно. Податкова має усі інструменти, щоб протидіяти підприємствам-ухилянтам», – додає він.

Якщо ДПС не відреагує, то, за словами очільника Львівщини, планують звертатися у Міністерство фінансів України та Кабінет Міністрів України.

Читайте також: Новий бізнес на Львівщині. Які галузі сьогодні є у пріоритеті

Нагадаємо, у коментарі Tvoemisto.tv Максим Козицький повідомляв, що Львівська обласна військова адміністрація ініціювала службове розслідування через підозру у махінаціях, здійснених управлінням податкової служби в області. Йшлося про те, що податківці непрозоро в «ручному режимі» ухвалювали рішення щодо відшкодування деяким підприємствам ПДВ. В управлінні податкової служби Львівщини у відповідь на заяву ЛОВА спростували таку інформацію, назвавши її упередженою та такою, що може викликати недовіру громадськості. Днями обласна прокуратура викрила низку підприємств, які ухилялися від сплати податків, а директору одного з них повідомили про підозру.

Фото: Максим Козицький


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!