Червоного списку не буде. Єврокомісія рекомендує пускати в ЄС всіх вакцинованих з третіх країн

2850 0
Якщо людина щеплена визнаними в ЄС вакцинами, то може в будь-який момент приїхати в Євросоюз.
фото:zn.ua

фото:zn.ua

Європейська комісія запропонувала рекомендації, згідно з якими вакцинованим мандрівникам з будь-яких третіх країн буде дозволений в'їзд в країни Євросоюзу. Про це заявила єврокомісар з внутрішніх справ Ілва Йоганссон на брифінгу у Брюсселі, – повідомляє «Європейська правда».

«Матимемо нові правила для мандрівок в Європейський Союз з третіх країн з 1 березня. Зараз маємо одні правила для необхідних поїздок, коли люди за термінової потреби завжди можуть приїхати в ЄС. Також у нас є список країн, з яких дозволені несуттєві поїздки, тобто для подорожей, він нараховує 20 країн. Але ми перейдемо від принципу списку країн до індивідуального підходу. Це означає, що ми дозволимо всім вакцинованим людям приїжджати в ЄС», – каже Йоганссон.

Читайте також: Куди полетіти зі Львова: вікенд у Ґданську – місті, що стало феніксом

Вона також пояснила, якщо людина щеплена визнаними в ЄС вакцинами, то може в будь-який момент приїхати в Євросоюз. У разі вакцинації препаратами, схваленими ВООЗ, але не європейським регулятором, країнам ЄС також рекомендують впускати таких мандрівників. Але ці мандрівники повинні будуть здати ПЛР-тест до чи після приїзду в країну.

«Люди, які мають сертифікат, що підтверджує одужання після хвороби, також можуть приїхати, здавши ПЛР-тест. Діти віком до 18 років можуть приїжджати з тестом», – сказала вона.

З 10 січня сертифікат про вакцинацію третіх країн визнаватимуть, якщо з другої дози пройшло не більше 9 місяців, в іншому випадку необхідно отримати додаткову дозу.

«Якщо ваша вакцинація «старша» за 9 місяців станом на 10 січня, ви не можете приїхати в ЄС з третьої країни без отримання бустерної дози», – уточнила Йоганссон.

Читайте також: Wizz Air запускає нові рейси зі Львова та готується випередити МАУ. Інтерв’ю з президентом

Крім того, громадяни третіх країн з 1 березня не зможуть приїхати в ЄС з туристичною метою, якщо вони не вакциновані від коронавірусу або не мають підтвердження одужання.

Нагадаємо, що на початку листопада цього року Європейський союз оновив «зелений список» країн, для туристів з яких рекомендують відкрити кордони. Україну з цього переліку виключили. Виключення з цього безпечного списку ЄС не встановлює автоматично нові правила перетину кордону, тобто державам ЄС рекомендують відкрити кордони для мандрівників з країн, які у «зеленому» списку. А якщо ж країну виключають з нього – тоді членам ЄС рекомендують заборонити в'їзд громадянам цих країн.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!