Чого хочуть навчати львівських школярів на уроці "Захист Вітчизни"?

2385 0
Міністерство освіти і науки розробило та запропонувало для громадського обговорення проект навчальної програми "Захист Вітчизни" для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів.
Фото: vz.kiev.ua

Фото: vz.kiev.ua

Мета предмета "Захист Вітчизни" – набуття знань старшокласниками про задачі Збройних Сил України та інших військових формувань, засвоєння основ захисту Вітчизни, цивільного захисту, медико-санітарної підготовки, йдеться у документі.

Також предмет має формувати та удосконалювати у старшокласників життєво необхідні знання, уміння і навички щодо захисту Вітчизни і військово-патріотичного виховання, підготовити учнів до захисту Вітчизни тощо.

Передбачається, що предмет "Захист Вітчизни" стане обов’язковим навчальним предметом, який викладатиметься у старшій школі навчальних закладів системи повної загальної середньої освіти.

У навчальній програмі "Захист Вітчизни" подається перелік розділів і тем та розрахунок годин на курс навчання юнаків і на курс навчання дівчат з різним потижневим навантаженням. Навчальний матеріал програми розподіляється по періодам навчання, окремо для групи юнаків і для групи дівчат. Однак дівчата за власним бажанням (у разі згоди батьків, опікунів або піклувальників) можуть навчатись за програмою для юнаків, а юнаки, які за станом здоров’я або релігійними поглядами звільнені від засвоєння основ військової справи, вивчають предмет за програмою для групи дівчат.

Читайте також: Військові та медики викладатимуть львівським школярам «Захист Вітчизни»

Також, з метою практичного закріплення рівня знань, умінь та навичок учнів програмою заплановане проведення військово-польових зборів на базі військових частин, військових комісаріатів та базових навчальних закладів.

До заходів військово-патріотичного виховання у розділ річного плану навчального закладу включатиметься вивчення військових статутів, традицій, історії, духовної спадщини, символіки, звичаїв українського народу, національної гідності, культури міжнаціональних відносин, морально-психологічних якостей громадянина, патріота, захисника Вітчизни.

Програмою також передбачено відвідування учнями військових частин з метою ознайомлення їх зі зброєю і бойовою технікою, з побутом і життям військовослужбовців, відвідування військових музеїв, зустрічі з ветеранами Збройних Сил, проведення туристичного походу з військово-патріотичною тематикою.

У програмі також передбачені нормативи з вогневої, медико-санітарної та тактичної підготовки і цивільного захисту.

З проектом навчальної програми "Захист Вітчизни" для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів можна ознайомитися на сайті Міністерства освіти і науки. Зауваження та пропозиції просимо надсилати на електронні адреси: [email protected];[email protected].


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!