Чому не працюють графіки відключень та Зеленський попередив про складний тиждень. Підсумки доби

1137 0
Нині 28 листопада та 278 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ТСН

Фото: ТСН

Ситуація на фронті: Тиждень, що починається, може бути таким самим складним, як і той, що минув. Сили оборони готуються. Уся держава готується, сценарії опрацьовуються, у тому числі з партнерами.

«Ми розуміємо, що терористи готують нові удари і поки у них є ракети – вони не заспокояться.

Але наша здатність допомагати один одному і дбати про тих, кому найскладніше, – про літніх людей, про сім’ї з дітьми, про тих, у кого війна забрала дім і рідних... – наша взаємодопомога є одним з елементів захисту від терору і нашою силою», – заявив у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський.

Він наголосив на тому, що потрібно зважати на сигнали повітряної тривоги.

Російські окупанти під час масованих атак не лише застосовують ракети, але й ударні безпілотники. Це потребує підсилення української ППО. За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, росія вже випустила по Україні понад 4 000 ракет.

«Втім, добре, що ми маємо друзів, які нам надають комплекси для захисту, зокрема Словаччина надала нам один С-300, ну і, відповідно, до нього певну кількість БК», – сказав він.

Він додав, що ворог має на меті виснажувати ППО, використовуючи дрони, зокрема, «Шахеди».

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Яковлівку, Соледар, Бахмут, Андріївку, Новобахмутівку, Опитне, Водяне, Первомайське, Невельське та Новомихайлівку Донецької області.

В районі Енергодару знищено 6 одиниць військової техніки та поранено близько 30 росіян. Поблизу Пологів та Чернігівки Запорізької області близько 80 загарбників отримали поранення. Зафіксовано 30 одиниць пошкодженої техніки противника в Голій Пристані Херсонської області.

Підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ уразили 4 райони зосередження противника, а також один інший важливий військовий об’єкт.

На цю ж тему: Україна отримала від Німеччини танкові тягачі та бронеавтомобілі. До відправки готуються ще 14 гусеничних машин з дистанційним керуванням.

Акцент дня: Роботу української енергосистеми стабілізували, – Шмигаль. «Станом на кінець тижня нам вдалося стабілізувати роботу енергосистеми. Дефіцит потужностей залишається на рівні близько 20%. Понад 1000 фахівців щоденно працюють над ремонтом мереж», – написав він.

Він додав, що ЄБРР та Нідерланди виділяють НЕК «Укренерго» 372 млн євро для оперативного ремонту пошкоджень від атак росії. Крім того, Норвегія надає НАК «Нафтогаз України» 200 млн євро для закупівлі газу. Ще 300 млн євро на ці цілі виділяє ЄБРР, а Кабмін передав Нафтогазу 12,7 млрд грн на додаткові закупівлі газу в українські сховища.

На цю ж тему: Козицький розповів, чому графіки планових відключень світла не відповідають дійсності. «Якщо ворог обстрілює енергооб’єкти в одній області, від цього страждає вся країна. Так і сьогодні: через обстріли в інших регіонах, на Львівщині вимушено запровадили екстрені відключення. Це означає, що графіки відключень зараз не діють».

Голова ЛОВА також додав, вимкнення запроваджують всюди. Виняток – об’єкти критичної інфраструктури. До них належать медзаклади, ТЕЦи, насосні станції, військові об’єкти, об’єкти, які забезпечують подачу води, зв’язок, сервери, зберігання ліків, органи правопорядку. Якщо ваш будинок живиться від однієї лінії з такими об’єктами, його не відключатимуть.

Ключові події:

1. В Україні з 1 грудня підвищать пенсії. Кому і наскільки. Перерахунок проведуть для непрацюючих пенсіонерів, шахтарів, людям, які отримали інвалідність унаслідок війни, жертв нацистських переслідувань та інших категорій пенсіонерів.

Мінімальна пенсія зросте на 66 грн, максимальна – на 660;

2. Київ готує додатково 100 пунктів обігріву на випадок надзвичайної ситуації. Крім того, столиця отримає 12 пересувних модульних котелень, які замовила спеціально для них;

3. У Польщі сталося масове отруєння українських біженців. 25 листопада з пансіоната «Бандероза» до екстрених служб надійшла інформація про 23 людей, які поскаржилися на шлункові розлади. Спочатку 14 з них були госпіталізовані. Більшість потерпілих – діти;

4. На Львівщині понад 450 людей захворіли на грип. За словами головної епідеміологині Львівщини Наталії Іванченко-Тімко, зараз також активно триває вакцинація проти Covid-19 та грипу. Проте, захворюваність на коронавірус на Львівщині знижується. З 18 по 24 листопада в області провели 2 264 досліджень на Covid-19. З них 123 випадки виявилися позитивними, одна людина померла;

5. Нині починається Різдвяний піст за Юліанським календарем. Головна його мета – духовне очищення. Тому піст – це не лише відмова від певних продуктів, а й від поганих думок та згубних пристрастей. Православному християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти таїнства Сповіді і Причастя. Інакше піст стане просто дієтою або голодуванням.

Читайте також: На вулиці Личаківській відреставрували «каретну» браму. Фото до і після. Вони значно важчі та мають суттєво більші розміри, аніж звичайні вхідні двері у будинок. Над відновленням брами фахівці працювали близько трьох місяців.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!