Чому це Різдво запам’ятається надовго та глави Церков домовлялися про календарну реформу. Підсумки доби

2078 0
Нині 25 грудня та 305 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: DW

Фото: DW

Ситуація на фронті: Мотострілецький батальйон та два танкових батальйони збройних сили білорусі отримали завдання висунутися в райони, які межують з державним кордоном України. За словами командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва, Сили оборони відпрацювали елементи протидії висадці повітряного десанту та ДРГ противника в район об’єкта критичної інфраструктури.

Ключовим чинником, який обмежує наступальний потенціал російських військових на території України, є нестача боєприпасів. В огляді розвідки Великої Британії зауважується, що з жовтня росія збільшила свої сили в Україні за рахунок десятків тисяч резервістів, і попри зменшення нестачі особового складу саме нестача боєприпасів, найімовірніше, не дає їм розпочати атакувальні операції.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Лиман Перший Харківської області, Стельмахівку, Новоселівське, Площанку, Червонопопівку – Луганської та Яковлівку, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївку, Курдюмівку, Північне, Красногорівку, Веселе і Мар’їнку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 7 ударів по зосередженнях загарбників. Також уражено 4 пункти управління, ЗРК С-300 та ще 3 важливі об’єкти окупантів.

У Василівці Запорізької області окупанти ввели комендантську годину до 4 січня. Працівникам екстрених служб видаються спецперепустки, а іншим місцевим жителям заборонено залишати житло.

Читайте також: рф вивела в Чорне море ще один ракетоносій, сумарний залп зріс до 24 «Калібрів» – Командування. «Імовірно, ворог готується до нанесення ракетних ударів».

Акцент дня: Йосиф та Марія теж були далеко від дому. Роман Зілінко про наше непросте Різдво. Художник-іконописець та громадський діяч Роман Зілінко зі своїми друзями художниками-реставраторами створює різдвяну шопку, яку вони мають відправити до Костянтинівки. Редакція поговорила з митцем про неї, про збереження традицій Різдва, попри святкування його 25 грудня, дізналася, чим особисто для Романа Зілінка є Різдво, як святкували різдвяні свята його батьки і як тепер святкують його діти.

Цитата дня: «Воно (Різдво. – ред) дійсно зовсім інакше. Дуже приємно, що цього року в Різдві є дуже мало комерції. І це добре, воно відчувається по-іншому. Часто родини розділені: хтось служить, хтось виїхав, хтось активно залучений до якоїсь роботи і не може святкувати вдома. Тому цьогорічне Різдво запам’ятається нам надовго.

Малюючи шопку, я думав про те, що це історія про переміщених осіб. Йосиф та Марія перебувають далеко від дому, бо мусили їхати на перепис населення, а відтак втікати до Єгипту. І насправді в сьогоднішніх реаліях нема нічого нового. Через це цьогорічне Різдво може бути близьким для багатьох людей. Зі схожою ситуацією стикаються дуже багато родин, які поза домом, бо змушені були його покинути, жити в якихось притулках. Проте вони й далі святкуватимуть, народжуватимуть, житимуть».

А також: «Різдво у полоні». Рідні просили під час Святвечора помолитися за бійців «Азову». Організатори встановили на площі два столи, на одному традиційні страви, на іншому – порожні металеві миски.

Ключові події:

1. Глави УГКЦ та ПЦУ обговорили реформу церковного календаря. Особливу увагу предстоятелі Церков звернули на узгодження позицій щодо реформи церковного календаря, яке щораз то гостріше постає перед Різдвяними та Пасхальними святами. Після обговорення було запропоновано створити спільну робочу групу, яка має всебічно вивчити це питання;

2. Росіяни в переддень Різдва обстріляли центр Херсона, десять загиблих. «Світ має бачити та розуміти, проти якого абсолютного зла ми воюємо»;

3. В енергосистемі значний дефіцит електроенергії. В Укренерго розповіли, де найбільш складно. Найважче в Києві і Київській області та на сході і півдні України;

На цю ж тему: У Києві навантаження енергомережі перерозподілили, стан все ще критичний, – Yasno. «Стан енергосистеми у Києві продовжує бути критичним, але ситуація дещо посунулася. Завдяки старанням енергетиків навантаження на мережу вдалося перерозподілити. Тепер Оболонь, Куренівка і Борщагівка перебувають орієнтовно в таких же умовах, як і решта міста», – зазначив гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко.

А також: Країни ЄС передали Україні уже понад 1000 генераторів – єврокомісар. Також доставлено майже 78 тисяч тонн гуманітарної допомоги;

4. Уряд залучить понад 30 млн євро кредиту для ремонту мостів на Київщині. Їх використають для оплати робіт;

5. У Львові встановили різдвяну шопку. Сценка шопки складається із п’яти двометрових фігур, вирізьблених із тополі та розмальованих дітьми.

А також: Художник зі Швейцарії на Різдво підсвітив історичні будівлі Києва. Фото. Митець приїхав в Україну з невеликою командою з чотирьох осіб і власним електрогенератором.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!