Чому у Львові слід добудувати міст на Науковій та наслідки двох нічних тривог в Україні. Підсумки доби

2610 0
Нині 14 травня та 445 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Вголос

Фото: Вголос

Повітряна небезпека. Сигнал небезпеки на Львівщні лунав двічі. Перший раз о 22:12, відбій – о 00:06. Другий – о 03:42, відбій – о 05:35. Ворог запустив по Україні ракети та іранські «Шахеди».

У Львові та області минулося без прильотів. Влучання в промзону зафіксоване під час першої тривоги в Тернополі. У місті сталося займання нежитлової будівлі, травмовані двоє людей: опіки та осколкові поранення. Під час другої – теж лунали вибухи. 

У Києві та області працювали сили ППО. За даними КМВА, всі безпілотники, які ворог запустив ввечері в суботу в напрямку Києва, сили ППО знищили на дальніх підступах, після опівночі в неділю в повітряному просторі навколо столиці крилатих ракет зафіксовано не було.

Фото ілюстративне: Мілітарний

Ситуація на фронті: Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний розповів, що для перемоги України замало тільки звільнення всієї окупованої території України.

«Наша перемога є однозначним звільненням всієї окупованої території України. Уся територія має бути звільнена. Але цього ще мало. Україна, як держава має зробити усе, щоб усе, що відбулося і розпочалося 24 лютого 2022 року, ніколи в житті не повторилося», – сказав він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На цих ділянках фронту відбулось 57 бойових зіткнень, в епіцентрі – Бахмут та Мар’їнка.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 14 ударів по районах зосередження противника та 4 – по зенітно-ракетних комплексах. Уражено РСЗВ на вогневій позиції, 2 засоби ППО, 2 склади боєприпасів, а також 2 станції радіоелектронної боротьби. Збито 14 ворожих БпЛА різних типів.

Читайте також: Німеччина оголосила про надання Україні найбільшої з початку війни військової допомоги. Пакет допомоги включає 18 колісних гаубиць, артилерійські боєприпаси, керовані ракети для систем протиповітряної оборони, 4 зенітні ракетні установки IRIS-T SLM для протиповітряної оборони і 12 пускових установок IRIS-T SLS.

Акцент дня: Чому потрібно добудувати міст через Наукову. У Львові тривають дискусії, чи потрібно добудовувати міст через Наукову з подовженням трамвайної колії до Трускавецької. В березні цього року депутати міськради підтримали відповідну петицію, навіть заклали кошти – мільйон гривень на будівництво шляхопроводу і транспортної розв’язки на перетині Наукової та Княгині Ольги. Загальна вартість проєкту – 350 мільйонів гривень.

Згодом у колонці на Tvoemisto.tv депутат міськради, голова громадської організації «Наукова» Андрій Шевців наголосив, що вважає ідею з добудовою моста через Наукову недоцільною. Натомість інженер Філіп Шухевич переконаний, що цей міст допоможе оживити мікрорайон, який постає біля стадіону «Арена Львів», і що про це варто думати вже сьогодні.

Ключові події:

1.Володимир Зеленський та Папа Франциск поспілкувалися 40 хвилин. Деталі зустрічі. Зокрема, Зеленський попросив Понтифіка засудити російські злочини в Україні, бо не може бути рівності між жертвою та агресором.

Читайте також: Чому не варто порівнювати росіян із нацистами. Розмова з істориком. Чому 9 травня – не є Днем перемоги і взагалі святом; що допомагає нам зрозуміти Другу світову війну; як переосмислити нашу історію і чому це важливо робити вже зараз; як працювати з історичними травмами і які наслідки вони можуть мати для України, якщо їх не проговорити; що повинно бути в програмі вивчення історії в школі та як пробіли в наших знаннях впливають на сприйняття теперішньої ситуації в світі; чому ми соромимося не лише власних злочинів, але й героїзму та досягнень, Tvoemisto.tv обговорило з головою Центру мілітарної історії, керівником експертної групи з питань внутрішньої комунікації Директорату інформаційної політики та стратегічних комунікацій Міністерства оборони України Василем Павловим;

2. Для контрнаступу потрібна не тільки зброя. Українців закликають здати кров для військових. «Потрібні надійні і сталі запаси крові та її компонентів, аби кожен, хто потребує відповідної медичної допомоги, отримав її вчасно і достатньо», – наголошують у МОЗ.

Читайте також: Львів’ян запрошують на благодійний ярмарок: збиратимуть кошти на безпілотник для ЗСУ. Пригощатимуть традиційними українськими стравами.

Та: У Львові відкрили перший військово-патріотичний центр для школярів. У першій половині дня тут матимуть практичні заняття з предмету «Захист України» старшокласники, а після уроків центр функціонувати для усіх охочих;

3. У Києві за добу рівень води піднявся на 4 сантиметри, – КМВА. Наразі у столиці не зафіксовано аварійних підтоплень.

Читайте також: Під час гідравлічних випробувань у Львові виявили понад 100 дефектів. Роботи із заміни зношених і аварійних трубопроводів вже розпочали;

4. «Волію миру». В Нью-Йорку відкрилась виставка двох львівських митців. Нью-йоркська публіка відчитує сюжети картин як алегорії боротьби України проти російського агресора, адже це протистояння світла і темряви.

Читайте також: Садовий поїхав у відрядження в Ліверпуль. Буде шукати партнерів, бо Велика Британія та країна, «яка має бажання і реально допомагає»;

5. Ботанічний сад ЛНУ імені Франка вперше за три роки відкриють для відвідувачів. Навідатися можна буде вже від нині і до середини жовтня.

На цю ж тему: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До залишків величних замків та фортець, які не показують туристам. Tvoemisto.tv пропонує відвідати п’ять історичних будівель.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!