Чому в Україні досі не легалізоване таксі і як це впливає на кількість аварій

1808 0
Зараз водій може в одній службі нашкодити, зробити аварію, звідти звільнитись і легко влаштуватися в іншу службу.
Photo by Victor Xok on Unsplash

Photo by Victor Xok on Unsplash

Кількість аварій чи конфліктних ситуацій за участі таксі трапляються все частіше. Причиною нещасних випадків є нелегалізований ринок таксі, тому в Україні потрібно терміново провести його реформу. Про це у коментарі Тvoemisto.tv зазначив речник «Асоціації відповідальних перевізників» Олександр Дяченко.

Читайте також: У Києві таксист влетів у зупинку громадського транспорту. Двоє людей загинули

«Скільки в Україні працює таксистів, порахувати не реально. Регулюючі дані деяких служб по великих містах наводять цифри у 220 тис. водіїв. З них легальних менше 15 тисяч і то не всі з них – водії саме таксі», – каже Олександр Дяченко.

За його словами, приблизно 50% водіїв, які зараз працюють у таксі, є не регулярними таксистами. Вони приходять попрацювати лиш тимчасово, маючи основну роботу.

«Зараз немає якогось єдиного списку таксистів. Ним може стати кожен, хто бажає чи має час. Водій може в одній службі нашкодити, зробити аварію, звідти звільнитись і легко влаштуватися в іншу службу. Тому легалізація водіїв таксі дуже потрібна. Це дасть можливість аналізувати кількість аварій, їх причини, перевіряти водіїв на наявність судимостей тощо. Саме ці показники дозволять уникати більшість трагедій», – каже Олександр Дяченко.

Читайте також: У Львові водій збив на пішохідному переході 11-річного хлопчика зі сестрою і утік. Відео

Наразі, за словами речника «Асоціації відповідальних перевізників», прийняття закону, який регулює роботу ринку служби таксі, країна заблокувала.

«Цей закон ініціювала саме наша Асоціація. Вже два роки його ніяк не зрушити. Зацікавленості у вирішенні цього питання не має ні в уряді, ні в депутатів. Бо, напевно, не вигідно», – каже Олександр Дяченко.

За його словами, для початку таксистам потрібно створити такі умови, коли легально працювати буде вигідніше, ніж боятися і працювати не легально.

Читайте також: У Львові водій таксі Вolt побив пасажира

Серед умов мають бути невеликий податок, щоб легальний водій залишався конкурентним та проста процедура реєстрації. В ідеалі це має бути заявницький принцип реєстрації, тобто купівля патенту.

Для тих, хто не захоче працювати легально, за словами Олександра Дяченка, має бути ефективний контроль. Натомість зараз 90% протоколів, які складають, розвалюються в судах.

«Водій приходить у суд, каже, що зовсім не таксист, а лиш один раз поїхав на виклик і все. А має бути по-іншому. Наприклад, перевіряючий сідає в автомобіль, робить поїздку з точки А в точку Б, а потім просить показати дозвіл. Якщо документів немає – на місці складають документи, який є підставою для штрафу. Нехай потім водій іде і його оскаржує, але це переверне уявлення. Боячись заплатити штраф у 17 тисяч грн водій, аби не переживати, купить патент і буде працювати легально», – додав Олександр Дяченко.

Читайте також: У Львові з автобуса випав і загинув на місці 69-річний чоловік

Нагадаємо, що сьогодні вранці у Києві сталася смертельна ДТП за участі водія Uber, який вилетів на тротуар з людьми. Двоє людей загинули, ще одну травмувало. За словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, це стало результатом того, що водій у гонитві за заробітком переробляв за кермом і просто заснув. Напередодні у Львові водій таксі Вolt побив пасажира, який їхав із собакою, бо той, вийшовши з машини, гучно закрив двері. У результаті водій таксі напав на пасажира. У потерпілого – гематома на оці, зламаний ніс та пошкоджений зуб. А перед тим у Львові водій таксі Bolt, 29-річний львів’янин, розпилив газовий балончик в очі 14-річній дівчині.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!