Чому «Все для причастя» і розіпнутий Бетмен – несмак та як у Львові святкуватимуть Великдень. Підсумки доби

1827 0
Нині 15 квітня та 416 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Конкурент

Фото: Конкурент

Ситуація на фронті: Російські окупанти, побоюючись українського наступу, готуються до утримання в заручниках працівників Запорізької АЕС, для цього вони завезли туди багато провізії та води.  За даними Енергоатому, подібний трюк окупанти вже проводили на початку повномасштабного вторгнення, коли закрили зміну станції на Чорнобильській АЕС.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Відбито 56 його атак, найзапекліші бої – за Бахмут та Мар’їнку.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 8 ударів по районах зосередження окупантів. Уражено пункт управління та станцію радіоелектронної боротьби.

Читайте також: Україна повернула тіла ще 82 полеглих захисників. Загалом з початку повномасштабного вторгнення рф вдалося повернути тіла понад 1500 військових.

Акцент дня: Воскресіння – про те, що в смерті вирвали жало, а не про паски-ковбаски. Чому «Все для причастя» і розіпнутий Бетмен – несмак, а боязнь прокльонів – забобони; чим є московський патріархат і що не сподобалося б кірілу; чому важливо пам’ятати, що Папи змінюються, а Католицька церква залишається; чи справді молодь не хоче ходити до церкви і чи це її проблема; як від зміни назв свят змінюється їх сприйняття; яким є теперішній сенс Великодня, Tvoemisto.tv запитало в отця, який належить до Згромадження Салезіян УГКЦ, Олега Федоренка.

«Воскресіння Господнє – про те, що життя сильніше за смерть. Навіть якщо інколи виглядає не зовсім так. Основний вимір цього свята – «смертю смерть подолав». Парадокс у тому, що в смерті була переможена смерть. Бачите, я уже входжу в богословствування, але по-іншому ніяк. Серед темряви, серед відчаю все одно може пробитися життя. А якщо цього нема, то...»

Читайте також: Унікальна плащаниця, або Де у Львові можна доторкнутися до Христа. У Львові ми маємо єдину в Україні і одну з небагатьох в світі точну копію Туринської Плащаниці, освячену на оригіналі, яку нам подарував Ватикан у 2005 році. Про історію Плащаниці і про те, де у Львові доторкнутися до Христа, розповідає львівська екскурсоводка Олександра Дябіна.

Та: Великдень у Львові та селах відзначали по-різному. Старі фото та традиції. Тvoemisto.tv дізналося, як на Львівщині готувалися до Великодня і відзначали це свято 100 років тому, яких традицій дотримувались та які з них збереглися дотепер.

Ключові події:

1. Як у Львові святкуватимуть Великдень-2023. Tvoemisto.tv зібрало актуальну інформацію щодо відзначення цього свята у 2023 році, зокрема, про те, чи будуть нічні богослужіння, як курсуватиме громадський транспорт та чи відбудуться традиційні святкування у Шевченківському гаю.

Читайте також: СБУ попереджає про можливі релігійні провокації рф на Великдень. «Ворог чудово розуміє, що зазнає поразки на полі бою, тож не полишає спроб влаштувати провокації, аби розхитати єдність українського суспільства», – заявив речник відомства Артем Дехтяренко;

2. На Сихові підпалили двері в церкві УГКЦ. За словами директора департаменту гуманітарної політики ЛМР Євгена Бойка, інцидент стався о 4:00 ранку. На місці події працювала рятувальна служба.

Правоохоронці знайшли та затримали зловмисника, який може бути причетним до підпалу храму Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові. Ним виявився 31-річний житель Закарпатської області. Йому загрожує позбавлення волі на термін до десяти років;

3. Стало відомо, скільки коштів французи виділили на добудову мосту-хвилі на Оболоні. «Метрополією Великого Парижа в рамках спонсорської допомоги, виділено кошти в сумі 19 496 412,0 грн. для продовження реалізації проєкту будівництва пішохідного мостового переходу між Оболонською набережною та островом Оболонський, який здійснюється за позабюджетні кошти», – йдеться в повідомленні Оболонської РДА у відповідь на запит «Твого міста».

Читайте також: На вулиці Шевченка розпочали монтаж трамвайних плит і колії. Коли планують завершити ремонт. Основні роботи зосереджені на останньому відрізку вулиці – від вул. Бортнянського до Ярослава Мудрого.

Та: У Львові завершили викуп земельних ділянок для будівництва північної Об'їзної. Загальна протяжність автошляху – 23 кілометри;

4. У Львові хірург зі США лікуватиме дітей із захворюваннями хребта. Як записатися. З 17 по 26 квітня американський хірург працюватиме разом із українською командою ортопед-травматологів та нейрохірургів. Станом на зараз заплановано п’ять операцій.

На цю ж тему: Біля Львова сьогодні офіційно відкривають першу чергу ще одного реабілітаційного центру. Це – клініка психологічної підтримки, реабілітації, протезування та реконструктивної хірургії для тих людей, які постраждали внаслідок війни;

5. Стало відомо, які парки та сквери облаштують цьогоріч у Києві. Місто закінчить ремонт у парку «Прибережний» у затоці Берковщина, створить сквери біля станцій метро «Героїв Дніпра» та «Шулявська», та завершить капремонтів в інших скверах, які були початі до війни.

Читайте також: На Львівщині самовільно зводять відпочинковий комплекс на ділянці, призначеній для риборозведення. Ділянка розташована на території Сокальської громади.

Погода на Великдень: Грози та шквали. У Львові оголосили штормове попередження. 15 квітня очікується гроза, шквал 15-20 м/с, град. Вночі та вранці буде значний дощ. На Великдень, 16 квітня, синоптики прогнозують без істотних опадів, але вночі та вранці туман. 17 квітня – короткочасні дощі.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!