Чубай – людина легенда, і таким був з самого початку. Відео з проєкту «POETY. Діалог поколінь»

1400 0
Нова відео-дискусія проєкту «POETY. Діалог поколінь» про Грицька з погляду «дідів, батьків та онуків» – Миколи Рябчука, Остапа Сливинського та Ростислав Кузика.
фото: збруч. ярина кокотко

фото: збруч. ярина кокотко

Григорій, або, як він називав себе сам, Грицько Чубай – одна з найцікавіших постатей української поезії ХХ ст. Усе в ньому говорило про те, що він – виклик, адже навіть Грицьком він називав себе не просто так. Нова відео-дискусія проєкту «POETY. Діалог поколінь» про Грицька з погляду «дідів, батьків та онуків» – Миколи Рябчука, Остапа Сливинського та Ростислав Кузика.

Яким був геніальний український поет? Нерідко геніальні поети помирають молодими… і, на жаль, серед них опинився і Чубай. Не тому, що геніальний, а тому, що помер молодим, у 33 роки. Він не був аж надто драматичним, навпаки, Микола Рябчук визначає його як дуже харизматичного юнака, а проте він ніби знав, що його доля – абсолютно особлива, був наділений «суперсвідомістю» про яку говорить Остап Сливинський. Та все ж за своє недовге життя він написав достатньо творів, що стали літературним спадком України. 

Більшу частину своїх кращих творів він уклав у «П’ятикнижжі», яке у 2021 році пропонують як одну з 30 знакових книг за часів незалежності України. «П’ятикнижжя» – справжній самвидав, друкувався на спеціальному самвидавничому приладді у обмеженій кількості, а згодом люди переписували собі окремі твори, особливо, поема «Вертеп» і таким чином вірші та ідеї «П’ятикнижжя» поширювались серед людей. Та у 2013 році за ініціативи Соломії Чубай збірка виходить друком у Видавництві Старого Лева.

Грицько Чубай вмів розважатись. Грицько, або хтось із товариства, вигадав публікування стінгазети «Унітаз», яку у вигляді великого плакату вивішували у вбиральні. На цей плакат можна було доклеювати різні вирізки з газет, робити колажі, «і з цього монтажу виходили фантастичні речі, то було дуже дотепно, тому що в совєтські часи все, що було офіційним – було дуже смішним, навіть саме читання якихось газетних текстів…Я не знаю, чи можна це назвати поетичними розвагами, але такі забави, вони стимулювали фантазію».

Чубай був перфекціоністом. «В якийсь момент він перестав писати, тому що не міг досягнути тої досконалості, яку він собі уявляв… Тому він відкидав свої ранні тексти, казав, що вони нічого не варті, казав, що навіть «Вертеп» нічого не вартий».

Чубай – людина легенда, і таким був з самого початку. До Львова він приїздить із села, нікому невідомий, але вже з вовчим білетом. Він не вчиться в університеті, проте стає провідником студентського осередку. Взагалі ніхто нічого про нього не знає, але він захоплює своє харизмою і з легкістю збирає навколо себе людей.

Чубай залишився у пам’яті своїх товаришів абсолютно особливим, він викликав захоплення у їх юності та викликає захоплення досі. Більше про постать Чубая, про цікаві факти з його життя та те, як воно співставляється з сучасністю, про радянські реалії та шляхи боротьби – у новому відео в межах проєкту «POETY. Діалог поколінь».

Для довідки

«POETY. Діалог поколінь» – унікальний музично-поетичний проєкт, який реалізовують за підтримки Українського Культурного Фонду. Ідейною натхненницею та головною виконавицею є українська музикантка Соломія Чубай. Проєкт присвячений саме тому, щоб розкрити постаті класиків української поезії по-новому.

За допомогою відео-дискусій із поетами-сучасниками та створенню унікального музичного альбому, у якому поезія справді оживе, ми знову привертаємо увагу до поетів.

«Ми знімаємо з поетів вишиті рушнички, розповідаємо про те, що вони, як і ми, жили, сміялись, дружили та, головне, любили. І це дуже важливо – показати, що поети були такими самими як ми», – говорить Соломія.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!