Чи доцільно переносити приміський вокзал у Львові. Думка експерта

5477 1
Наразі, поки не відремонтували другу частину площі Двірцевої, є можливість прилаштувати те, що хоче тут будувати Укрзалізниця.

Приміський вокзал збудували у 1996 році з метою того, щоби роз’єднати пасажиропотоки, які були на вокзалі. Тоді там було багато людей, але вузькі платформи. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив архітектор, працівник ЛКП «Інститут просторового розвитку», дослідник залізничної інфраструктури Ростислав Білинський.

Так, Мостиський, Самбірський, Ходорівський та інші напрямки приміський вокзал забрав на себе. І свою функцію, за його словами, виконує, та сама інфраструктура бажає кращого.

Читайте також: На залізничному вокзалі Львова відкрили пункт контролю через державний кордон

«Якщо говорити про доцільність перенесення, то тут є два аспекти. Перший – мобільність, тобто, якщо переносити приміський вокзал і разом із головним створювати такий залізничний хаб, то можливо це й доцільно. Відстань між вокзалами у 500 м, але коли хтось їде, приміром, з Києва і має пересідати на поїзд до Карпат чи Ходорова, то зручніше, коли все поруч. Інший аспект – просторовий. Якщо брати територію між головним і приміським, то її використання є доволі неефективним. Натомість перенесення дозволить відкрити території від головного вокзалу до Городоцької. Зараз там вантажний двір, де колись було багато роботи, склади, але з часом їхні функції почали відходити. Тут середній вагонооборот на добу – 4-5 вагонів», – каже він.

Однак, за словами Ростислава Білинського, це не буде просте перенесення, а будівництво з нуля – влаштування майданчиків, прокладання колій, транспортний хаб. І наразі, поки не звершили ремонт другої частини площі Двірцевої перед головним вокзалом, є можливість прилаштувати те, що хоче тут будувати Укрзалізниця.

Читайте також: Великий план залізниці або Чи потрібна нам євроколія до Скнилова?

Нагадаємо, що як повідомляла раніше у коментарі Tvoemisto.tv заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, 21 січня за ініціативи Укрзалізниці у Києві відбулась нарада, де міськрада запропонувала на ділянці, що є у постійному користуванні Укрзалізниці, збудувати спільно, у державно-приватному партнерстві, 4-рівневий паркінг на 800 місць. Площа тієї ділянки – 9450 метрів квадратних. Це та ділянка, де автостоянка. Паркінг мав би бути наземним.

Натомість Укрзалізниця запропонувала інший варіант можливої співпраці. Ідеться про перенесення приміського вокзалу впритул до залізничного вокзалу. Тоді на звільненій ділянці, що в постійному користуванні Укрзалізниці, запропоновано збудувати торгово-розважальний центр, офісні приміщення, житло і два паркінги по тисячі місць кожен.

 



Читайте також:
31 Січня, 2020 08:32
Ростислав Однозначно ту ганьбу, яка називається приміським вокзалом потрібно ліквідовувати і збудувати сучасний, великий, критий, теплий, зручний приміський вокзал, а не хатку на курячих лапках, чи курник в селі. Збудувати новий ближче до головного, щоб люди, які приїжджають до Львова з області почували себе гідно і комфортно, мали всі послуги, які надаються на головному вокзалі, а можливо і більше, та почували себе Людьми, а не скотиною !! Прибрати ті магазини та кав'ярні, які тягнуться вулицею Чернівецькою, розширити хідник і зробити алею для людей, які чимчикують пішки з вокзалу головного, чи то приміського у місто, озеленити алею, поставити смітники, лави, освітлення, щоб алея була комфортною для великого потоку людей, а магазини перенести в новозбудований торговий центр, або імовірні житлові, чи офісні будинки. Автостоянки мають бути багатоповерхові, щоб люди могли залишати своє авто і подорожувати залізницею, але автостоянки мають гармонійно вписуватися в архітектуру міста - є багато прикладів на нашій планеті, як люди будують паркінги і цікаві естетично, і зручні у використанні.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!