Чи перейде УГКЦ на святкування Різдва за новим календарем. Пояснення владики

16282 0
Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ розповів Тvoemisto.tv, як буде святкувати Різдво найбільша Церква у Західній Україні.

У час, коли парафії українських православних християн готуються вперше святкувати Різдво за новим календарем, решта конфесій роздумує над такою новацією. Про те, чи може перейти УГКЦ найближчим часом, Тvoemisto.tv запитало у єпископа-помічника Львівської архиєпархії Володимира (Груци).

Джерело: владика Володимир (Груца) у коментарі Tvoemisto.tv

«Коли ми говоримо про святкування Різдва, нам необхідно усвідомити, що йдеться про питання всього календаря, а не лише дати Різдва. Бо треба розуміти, що йдеться не тільки про дату святкування Різдва, але й інших свят – Благовіщення, Преображення, Миколая. Йде мова про всі нерухомі християнські свята. Багато хто каже, що так, ми хочемо святкувати Різдво 25 грудня. А коли ми людям пояснюємо, що будемо святкувати інші свята теж за новим календарем, то чуємо у відповідь, що нам таке не підходить», – пояснив владика Володимир.

Читайте також: Як святкували Різдво з часу заснування міста

Зі слів владики, суспільству потрібна підготовка до такого рішення. Крім того, йдеться не тільки про дату Різдва, але й про зміну часу тривалості Різдвяного посту.

«Що означає святкувати Різдво? Це святкувати один день чи щось більше? Різдву передує підготовка, навіть через той же різдвяний піст. Свята є для того, щоб ми ставали трохи святішими, кращими, і до цього треба відповідно готуватися весь літургійний рік», – веде далі владика Володимир.

Поки що рішень про нову дату святкування Різдва в УГКЦ немає.

«Якщо йдеться про Львівську архиєпархію, то вона не є окремою структурою в Церкві, невдовзі ми будемо мати зібрання наших єпископів, думаю, ця тема буде порушена на сесії синоду і тоді буде рішення. Якщо рішення про дату Різдва буде, то воно буде синодальне», – підсумував він.

Читайте також: «Змінилося би все». Чи зможуть українці святкувати Різдво 25 грудня

Нагадаємо, Православна Церква України дозволила проводити Різдвяне богослужіння цього року за Новоюліанським календарем – 25 грудня

Ірина Березовська

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!