Чи готовий Львів до повного блекауту та як житиме місто без світла

2727 0
Tvoemisto.tv дізналося, чи готове місто до ймовірного блекауту, як курсуватиме громадський транспорт, де львів'яни зможуть купити хліб та чи працюватимуть супермаркети.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Львів готується до можливого повного і тривалого відключення електропостачання унаслідок атак, які росіяни можуть завдати по енергетичній інфраструктурі. Заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк у коментарі Tvoemisto.tv пояснила, чи готове місто до ймовірного блекауту, як курсуватиме громадський транспорт, де львів'яни зможуть купити хліб, та чи працюватимуть супермаркети. 

Громадський транспорт. Якщо не буде електропостачання, у місті курсуватимуть додаткові 24 автобуси на 9-ох ключових маршрутах. Місто має запаси пального. Загалом щоденно на маршрути виходить 390-400 автобусів. 

Електротранспорт. Якщо буде повний блекаут, трамваї і тролейбуси у місті не курсуватимуть.

Аптеки, супермаркети, торгові центри, ринки. Суб'єкти підприємницької діяльності вже перейшли на користування дизельних генераторів. Зокрема, генераторами забезпечені: ТВК «Південний», ТЦ «Форум Львів», «Епіцентр», ТЦ «Victoria Gardens», а також 89 аптек і 90 закладів харчування. Вони зможуть працювати навіть при повному блекауті у Львові. Зазначимо, що на сайті мережі аптек D.S. можна знайти інтерактивну карту, на якій позначені актуальні адреси аптек мережі, що мають можливість працювати у разі відсутності енергопостачання.

Читайте також: Де у Львові можна підзарядитися. Карта закладів з генераторами 

Теплопостачання. Місто закупило твердопаливні котли, їх встановлюють на базі ТМО №1, №2, №3, і у школах, які є «пунктами незламності». Крім того, переобладнують наявні котли на такі, які можна використовувати за допомогою дров. У Львові закупляють і частково встановлюють дизельні генератори в ЦТП і котельнях, для того щоб надавати мешканцям тепло у випадку якщо немає електроенергії, але є газ. 

Продаж хлібобулочних виробів. ПрАТ «Концерн Хлібпром», ТзОВ «Галицька здоба» та інші підприємства мають спеціалізовані машини з яких продаватимуть хліб, якщо магазини не працюватимуть. Загалом є 35 локацій у кожному районі міста з продажу хліба, їх можна переглянути тут.

Водопостачання. Станом на сьогодні є можливість подавати воду за відсутності світла до 85% об’єктів, які є на території міста. Зараз закупляють додаткові генератори, і до кінця року буде можливість подавати воду до 95%, але це є на рівні перших і других поверхів. У підвальних приміщеннях житлових будинках облаштовані крани, і мешканці верхніх поверхів зможуть собі набрати воду. Крім того, у Львові є 21 водовозка та 11 відновлених механічних свердловин, місто оприлюднить їхні локації якщо буде потреба. Також є закуплено 45 ємностей на воду на 3 м³. У випадку надзвичайної ситуації спеціальний транспорт буде розвозити ємності, щоб львів’яни мали змогу набрати собі води. До того ж у Львові є джерела з питною та технічною водою. Переглянути перелік джерел можна тут.

Пункти незламності. З листопада у Львові працює  21 пункт незламності, де є дизельні генератори. Всі охочі мають можливість зарядити телефони, користуватись wi-fi, випити гарячого чаю, або ж перекусити. Якщо не буде електроенергії понад 24 год, тоді будуть працювати ще додатково 170 пунктів обігрівання, зокрема школи та інші заклади. Якщо йдеться про третю хвилю наявності пунктів обігріву-незламності, то загалом є 1100 локацій. Це найпростіші укриття в будинках, де встановлені «буржуйки». Також там є запаси води і необхідні, першочергові продукти харчування. Раніше Tvoemisto.tv побувало в мобільних та стаціонарних пунктах та розпитало їхніх відвідувачів про те, наскільки там комфортно та чим можна скористатися. Детальніше читайте тут.

Читайте також: Де у Львові можна погрітися. Адреси

Банки. Національний банк України та системно важливі банки створили спільну мережу з тисячі відділень, які працюватимуть у разі тривалих відключень світла. В умовах блекауту у відділеннях мережі буде доступна можливість отримати готівку в банкоматах чи в касі, зробити платежі чи переказ коштів, обміняти валюту та отримати консультації менеджерів з фінансових питань. Мапа відділень мережі POWER BANKING оновлюється на окремій вебсторінці НБУ, переглянути можна тут.

АЗС. Мережа АЗК UPG забезпечена дизельними генераторами і навіть під час блекауту надають свої послуги. Львів’яни можуть заправити свій автомобіль, підзарядитися та розрахуватися картою. OKKO працює на генераторах. Щодо наявності резервного живлення на заправках поблизу можна дізнатися завдяки чат-боту за посиланням. АЗК Amic обладнані генераторами і входять до списку «пунктів незламності». Детальніше про АЗК, де можна заправити авто під час блекауту та розрахуватися картою – читайте у матеріалі.

 

Антоніна Костик

Фото: Твоє місто, Іван Станіславський

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!