Чи можуть мобілізувати військовозобов'язаних, що мають проблеми зі здоров'ям. Роз'яснення юриста

5623 0
При вході у військкомат необхідно обов'язково мати при собі документи, що свідчать про проблеми із здоров'ям.
Фото умовне

Фото умовне

В Україні майже усі чоловіки призовного віку чи військовозобов'язані підпадають під мобілізацію за станом здоров'я. Навіть обмежено придатним знайдеться місце служби. Про це під час програми Tvoemisto.tv «Тема тижня» повідомив юрист Олег Мицик.

«По-перше, щоб усі розуміли, здоров’я – це неважливо. У нас практично всі підпадають під мобілізацію за станом здоров’я. Навіть обмежено придатним знайдеться місце служби. До речі, військкомати тепер не всіх забирають. По-друге, є дуже великий «нахил» на військово-облікові спеціальності. Шукають людей фізично сильних», – зазначив він.

Читайте також: Де і кому вручають повістки на Львівщині

За словами юриста, при вході у військкомат необхідно обов'язково мати при собі документи, що свідчать про проблеми із здоров'ям. Крім того, варто актуалізувати старі медичні довідки чи зробити нові.

«Багато людей приходять до адвоката, не розуміючи, що він не буде розбиратися, чи слабка, чи помірна в тебе ерозія шлунка, мають бути зрозумілі, читабельні медичні документи. Свідомі люди мають нові документи, знають усе про свою хворобу та можливу відстрочку і готові до розмови у військкоматі. Тому не полінуйтеся, зберіть і заламінуйте всі документи, які дають вам право на відстрочку за станом здоров’я або сімейним станом», – пояснив Олег Мицик.

Читайте також: «Вручення повістки не означає мобілізацію». Резніков пояснив, як відбувається призов військовозобов’язаних

Зокрема, він додав, що в умовах війни у нас «під воєнкомат» повинні бути об’єднані всі реєстри навколо демографічного, тобто можливість «бачити» народження дітей, факт смерті, інформацію про каліцтво, інвалідність і таке інше. Цю інформацію мав би бачити працівник мобілізаційного відділення, щоб контролювати.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv в «Темі тижня» запитало юриста Олега Мицика про те, чи законно вручати повістки на вулиці, що варто знати про свої права та обов’язки військовозобов’язаним чоловікам та чому всім тепер важливо впорядкувати свої документи. Детальніше читайте за посиланням.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!