Київ

Чи потрібно перейменовувати проспект Правди. В Києві тривають дискусії щодо нових назв вулиць

2465 0
Проспект ЄС в Києві дійсно може з’явитися, але в іншому місці
Проспект Правди. Фото: Вікіпедія

Проспект Правди. Фото: Вікіпедія

Різні політичні сили намагаються промоутувати свої варіанти нових назв вулиць, а тим часом кияни завалили сайт Київради петиціями проти перейменування проспекту Правди.

Щонайменше вже 4 петиції зареєстровано на сайті Київради з вимогою не перейменовувати проспект Правди в Києві.

Автори однієї з них аргументують свою позицію тим, що хоча колись проспект  і називався на честь радянської газети «Правда», але тоді назву писали в лапках, а нині їх немає. Таким чином змінився сенс назви й тепер назву проспекту змінювати не треба.

Є і петиції з іншим варіантом нової назви для проспекту Правди, дехто пропонує, хоча й милу, але безглузду назву: проспект Пухнастих котиків.

Також триває неоголошена війна за нові назви між депутатськими фракціями у Київраді. Так, наприклад, депутатка міської ради від «Слуг народу» Ксенія Семенова закликає киян підтримати перейменування вулиці Лермонтовської на честь українського вченого мікробіолога та  еколога Сергія Виноградського.

Вулиця також може отримати назву на честь співака Володимира Турця, який, як підкреслюється, є батьком депутата Київради від «Європейської солідарності».

Обидва варіанти лідирують за результатами опитування у застосунку «Київ Цифровий».

Також «Європейська солідарність» наполягає на перейменуванні Повітрофлотського проспекту на проспект Європейського союзу. Політичні опоненти ж акцентують на тому, що нібито у партії «ЄС» просто хочуть, щоб в Києві був проспект із співзвучною назвою.

У «ЄС» же наполягають, що проспект названо на честь радянського повітряного флоту і саме тому має бути декомунізований і деколонізований.

Втім, наразі із значним відривом за результатами голосування у застосунку «Київ Цифровий» перемагає варіант рекомендований експертною комісією – Повітрянофлотський проспект (із виправленням правопису українською мовою).

Водночас проспект Правди в Києві можуть перейменувати на проспект Європейського союзу або Північноатлантичного альянсу, або Тараса Бульби Боровця. При цьому варіант назвати проспект на честь ЄС рекомендований експертною комісією і має найбільшу кількість голосів киян – 45%.

Нагадаємо, днями посол Ізраїлю в Україні Михаель Бродський попросив мера Києва Віталія Кличка не називати вулицю Пржевальського в Києві іменем науковця Володимира Кубійовича, який створив Енциклопедію українознавства в 10 томах.

Бродський обурюється, мовляв, український науковець нібито є нацистським злочинцем. При цьому посол стверджує, що Кличко запевнив його, що в Києві не буде вулиці Кубійовича. Тим часом саме цей варіант отримав найбільшу підтримку киян – він набрав 31% голосів.

Голосування у «Київ Цифровий» триватиме до 16 квітня.

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!