Чи повернуться діти за парти, або Якою буде освіта в львівських школах у час війни

2025 0
За словами заступника міністра освіти Андрія Вітренка, з 1 вересня почнуть працювати лише ті школи, у яких є бомбосховища.
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Львівські школярі з початком російського вторгнення знову перейшли на дистанційне навчання. З 1 вересня у Львові планують відновити повноцінне навчання у школах – для цього у всіх навчальних закладах міста мають підготувати і покращити укриття, а переселенців відселити в інші місця. 

Тvoemisto.tv організовує 3 червня, о 16.00, публічну дискусію за участі посадовців, вчителів та батьків на тему «Якою буде освіта у школах Львова у час війни». Учасники дискусії обговорять питання, як і коли у Львові планують налагодити навчальний процес, чи вдасться звільнити приміщення шкіл, щоб діти повернулися до офлайн навчання, і чи місто готове створити безпечні умови для перебування дітей та вчителів.

Читайте також: У Львові з 1 вересня планують відновити повноцінне навчання у школах

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що у 107 закладах освіти у Львові досі проживають українці, що втекли від війни. За три місяці для них хочуть знайти нові локації. Водночас, за словами заступника міністра освіти Андрія Вітренка, із 1 вересня почнуть працювати лише ті школи, у яких є бомбосховища. Наразі Міносвіти проводить аудит шкіл щодо питання, чи є в них укриття та відповідні засоби, щоби діти та працівники були в безпеці.

Учасники дискусії:

  • Лілія Гриневич – проректорка Київського університету ім. Бориса Грінченка, міністерка освіти і науки 2016-2019 років;
  • Наталя Піпа – народна депутатка, секретариня Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій;
  • Павло Хобзей – директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, заступник міністра освіти 2015-2019 років;
  • Вікторія Христенко – голова комісії освіти та науки Львівської міської ради;
  • Ольга Котовська – заступниця директора департаменту освіти та науки Львівської ОДА;
  • Надія Дубченко – очільниця інноваційної освітньої мережі Pipl Lyceum та GlobalKids;
  • Світлана Уралова – директорка Ліцею міжнародних відносин ім. В. Стуса ЛМР;
  • Мар'яна Марковська-Согуйко – представниця Батьківської ради Львівщини.

 

Читайте також: Важливо повернути дітей за парти. Лілія Гриневич про освіту та безпеку учнів під час війни

Проректорка Київського університету ім. Бориса Грінченка, міністерки освіти і науки 2016 – 2019 років Лілія Гриневич в інтерв'ю Тvoemisto.tv сказала, що спочатку через коронавірус, а тепер через війну в дітей виникли великі прогалини у навчанні. На її думку, для дітей молодшого шкільного віку дуже складно організувати якісне й ефективне дистанційне навчання. Війна в Україні ще не закінчилася, маємо готуватися до нового навчального року. І це треба робити в умовах великої міграції дітей. Для початку варто оцінити, якою є мережа навчальних закладів, щоб охопити всіх дітей освітою. Далі, зважаючи на те, що є прогалини у навчанні, наслідки тривалої дистанційної освіти, треба зрозуміти, як і де можна організувати саме очне навчання. І тут важливим є питання безпеки, тому держава, органи місцевого самоврядування відразу після завершення цього навчального року повинні почати підготовку до нового навчального року, будівництва або облаштування укриттів. Завдання освіти, за словами ексміністерки, – навчити правильно діяти в різних надзвичайних ситуаціях і вміти долати стрес.

Дискусія відбудеться 3 травня, о 16.00. Тvoemisto.tv транслюватиме її онлайн на своїх ресурсах – Фейсбук-сторінці та Ютуб-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!