Чи варто у Львові перш за все відкрити ринки, перукарні та спортивні заклади. Позиція бізнес-омбудсмена

24279 0
Львів може на рівні міста визначати свої окремі правила, але не може виходити за межі загальнодержавних рішень.
Фото Тараса Бабенчука / Твоє місто

Фото Тараса Бабенчука / Твоє місто

Ринки у Львові варто відкрити наступного тижня. Також можна було б дозволити роботу культурних закладів, якщо вони не призведуть до скупчення людей. Водночас перукарні і салони краси можна буде запустити в роботу тільки після зняття заборони уряду. Про це у коментарі Tvoemisto.tv бізнес-омбудсмен Львова Сергій Кіраль.

Читайте також: Тим – можна, а тим – ні або Де логіка у рішеннях влади через карантин

Сергій Кіраль вважає, що час на значне послаблення ще не настав. «Ми повинні прагнути до балансу між інтересами бізнесу та потребою захистити громадян в умовах пандемії коронавірусу. Ще цього тижня, думаю, значних послаблень не буде. Ми очікуємо на виключення щодо певних видів господарської діяльності, які сьогодні заборонені. Це музеї. Також обговорюються книгарні і парки. Я вважаю, що заборона прогулянок у парках з самого початку була дивним рішенням, бо це свіже повітря і там є можливість гарантувати соціальну дистанцію. Також я би ще відкривав спортивні споруди і зали, бо спорт якраз посилює імунітет, а не послаблює його», – говорить Сергій Кіраль.

Посадовець каже, що Львів може на рівні міста визначати свої окремі правила, але не виходячи за межі загальнодержавних рішень. «Якщо урядовими постановами прямо заборонені якісь види діяльності, тоді ми не можемо відкривати їх, бо це буде порушенням субординації і закону як такого. Є закон про діяльність в умовах надзвичайної ситуації і там прописано, що центральні органи визначають політику, а ми вже враховуємо свою специфіку і можемо приймати рішення», – наголосив омбудсмен.

Читайте також: У Львові розробляють програму виходу з карантину та підтримки для власників ринків 

Відкриття ринків напряму залежить від уряду про продовження карантину. «Якщо говорити про мою думку, то не бачу проблеми в тому, щоб поновити діяльність ринків. У мене застережень немає. Я би їх відкривав, починаючи з наступного тижня. Можливо, навіть з першим послабленням. Приміром, я не бачу доцільності зберігати вимогу не більше 10 людей на ринку. Якщо «Привокзальний ринок» має десять тисяч квадратних метрів, то це трішки смішно – 10 людей на таку площу. А в супермаркеті – 10 людей на 100 квадратних метрів, які є критими, де немає потоку свіжого повітря», - каже Сергій Кіраль.

Також омбудсмен звернув би увагу на роботу культурних закладів, які є низькомаржинальними, відкриття яких точно не призведе до масового скупчення людей, як-от галереї, які працюють на митців.

Читайте також: В уряді прогнозують, що обмеження через коронавірус в Україні розтягнуться на два роки

«Є багато різних трактувань. Є маленькі магазини, де продається товарна група, яка дозволена, але є супутні товари. Контролери вважали це порушенням і накладали штраф. Однак чому це не є порушенням у мережах «Епіцентр» та «Сільпо», де продається все?», - зазначив Сергій Кіраль.

За його словами, болісним для клієнтів є питання роботи перукарень та подібних закладів. «Є пряма заборона уряду. І навіть у дискусіях, які сьогодні розглядають на рівні уряду, стосовно салонів і перукарень не йдеться. Я знову ж таки за, можливо, з певними обмеженнями по часу роботи і кількості клієнтів», – підсумував він.

Повний текст інтерв'ю із Сергієм Кіралем про вихід Львова із карантину можна прочитати тут

Христина Гоголь

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!