Чи зацвітуть райські яблуні на площі Митній?

6113 0
У львів’ян площа Митна асоціюється з ресторанами, які там розташовані, початком вулиці Личаківської та фонтаном. Площа має багато вільного простору, а основна її цінність – великий потік людей. Однак погане мощення площі, шум громадського транспорту, відсутність лавок і незліченна кількість голубів роблять це місце не зовсім комфортним і приємним.
Фото: Urban Ideas

Фото: Urban Ideas

Вирішити цю проблему взялася група архітекторів та дизайнерів, які 26 червня у Майстерні міста, що біля Франкового університету, презентували свій проект ревіталізації площі Митної.

Коли архітектори почали думати над ревіталізацією громадського простору, то нарахували 30 об’єктів, які потребують, аби з ними щось зробили. Ці місця поставили на голосування у Facebook і в результаті виділили топ-3 об’єкти. Туди потрапили площі Митна, Тудора та Двірцева.

Проект ревіталізації площі  Тудора хочуть розробити у вересні. Площу Двірцеву нещодавно оновлювали і вже вкладали туди гроші. Натомість є місця, про які просто всі забули, як-от площа Митна.

Відтак, впродовж тижня у рамках ініціативи Urban Ideas над проектом працювали 9 архітекторів та дизайнерів. З 27 пропозицій облаштування площі довелося вибрати найкраще. Координувала проект співзасновник організації Urban Ideas, архітектор Ольга Криворучно.

Сама площа для Львова цінна як місце з своєю історією – колись тут була митниця, від чого і походить її назва. Після Другої Світової війни вона отримала назву «Радянська», і тільки у 1990 році площі повернули її історичну назву – Митна.

Центральною спорудою площі вважається колишній костел кларисок, який в часи австрійської влади і виконував функцію митниці. Зараз частина костелу, де розташований музей Пінзеля, вже тривалий час стоїть в риштуванні.

Архітектори проекту ревіталізації хотіли, перш за все, повернути площі ідентичність та зробити її затишною  і функціональною. На їхню думку, облаштувати  Митну треба так, щоб вона почала асоціюватися у львів’ян  з музеєм, мистецтвом і студентами. Що ж у них вийшло?

Основні проблеми площі Митної

Проблема з ознакуванням. На площі зовсім не зрозуміло, де розташований музей Пінзеля і чи він взагалі працює. Однак, орієнтація добре працює, коли йдеться про ресторани, які там розташовані.

Де сісти? Люди, які чекають на громадський транспорт не мають де подітится – лавочок для них тут не передбачили. Коли ж на площу виходять студенти, вони займають всі місця, і ніхто, крім них, більше не може сісти.

Фото: Urban Ideas 

Пройти, не спіткнувшись. Львів’яни нарікають на поганий стан мощення  і пішохідного переходу на площі. Тут важко пройти не спіткнувшись навіть здоровій людині. Сходи у підземному переході  теж давно не ремонтовані.

"Божі" птахи.  Голуби – одна з найбільших проблем Митної. З ними люблять фотогафуватися, але через них тут дуже брудно. Хтось каже, що це – птахи Божі, інші скаржаться на те, що нема де сісти через послід. Вивести їх важко, адже голубів на площі постійно підгодовують.

Можна купити черешні. До торгівлі на площі суперечливе ставлення. Люди задоволені, що тут можна купити черешні, але це надає площі базарного характеру. Митна окупована торгівлею та громадським харчуванням, і це виглядає як самозахоплення.

Багато сонця. Це і плюс, і водночас мінус, як і торгівля. Від сонця нема де заховатися, а у світлі його променів практично неможливо прочитати чи написати SMS.

Риштування, як символ площі. Костел кларисок, він же музей Пінзеля, вічно недоремонтований. Дах на ньому міняють останні 10 років, через що риштування стало елементом архітектури музею. Через ремонт замокає також приміщення бібліотеки коледжу.

Фото: Urban Ideas 

Паркування. Площа, звісно, не розрахована для паркування, але там все-таки паркуються.

 

Як це змінити? Пропозиції архітекторів

Фото: Urban Ideas 

Пропаганда мистецтва. Щоб стало зрозуміло, де вхід у музей, і що він взагалі діє, достатньо повісити вивіску. Крім того, на площі пропонують робити виставки та інсталяції просто неба.

Меблі для відпочинку. Нещодавно на площі встановили лавко-лежак, на якому можна сидіти, лежати, дивитися на небо. Як зазначають творці лавко-лежака, він спонукає людей діяти і мислити нестандартно. Тож подібних вуличних меблів на Митній стане більше.

Гамаки. Цікавинкою проекту є гамаки, які планують повісити між старими тополями. Спочатку дерева пропонували зрізати, алевід цієї ідеї відмовилися, так як вони дають основну зелену масу на площі. Якщо навіть висадити 45 молодих дерев, то така маса зелені з’явится лише через років 15.

Озеленення. Архітектори пропонують висадити на площі сакури та райські яблука. Вони гарно цвітуть і дають плоди. А за твердженням львів’ян, їм якраз не вистачає у місті дерев, які красиво цвітуть. До речі, за словами дослідника історії Львова Ілька Лемка, у 50-70-х роках тут якраз і росли райські яблука.

Експансія води на площі. На площі планують зробити маленькі фонтанчики, які легко можна оминути, а можна і замочити ноги. Фонтан, який вже є, відремонтують, але форми змінювати не будуть. Залишать таку собі пам’ятку з 70-х років.

З думкою про голубів. Вода трохи розжене голубів, але з іншого боку вони теж люблять купатися.

Замощення. Покриття площі пропонують викласти у формі кіл, які зводитимуться до музею Пінзеля. Це дозволить зробити акцент саме на монастирі кларисок.

Перехід і торгівля. Перехід люди люблять за ксерокс і солодощі, тож його неодмінно залишать. Залишать і торгівлю, але її розмістять у переході , який перед тим відремонтують.

З’являться нові пішохідні переходи. Між площею і містом додадуть два нові наземні переходи.

Паркування. Залишати авто тут не можна буде. Заїзд обмежать традиційним у Львові способом – стовпцями.

Велодоріжка. Є можливість влаштувати велодоріжку по периметру площі. Але як вона буде поєднуватися із загальною схемою велодоріжкок Львова поки невідомо.

 

Що далі?

Фото: Urban Ideas 

Цим проектом  творці мали на меті активізувати архітектурне середовище, міську владу і мешканців Львова. Як розповіла tvoemisto.tv Ольга Криворучко, архітектори хотіли показати львів’янам, що тут можна щось робити, і це не дуже важко, і не дуже дорого.  Орієнтовна вартість робіт  – 100 тис. грн.

«Меблі меблями, але щоб все перемостити, треба трохи грошей. Якщо не перекладати мережі, то для міста це не дуже дорого. Ми будемо говорити з управлінням охорони історичного середовища і з управлінням архітектури ЛМР. Збирати кошти серед  львів’ян, як на озеленення Городоцької, не будемо. Люди платять податки і очікують, що місто буде щось робити», – розповіла Ольга Криворучко.

Про співпрацю активісти також говоритимуть з ресторанами «Кумпель» і «Старгород», які теж зацікавленні в ревіталізації площі. Однак наразі конкретних домовленостей немає. Якщо знайдуться гроші, Ольга Криворучко прогнозує, що площу облаштують ще цього року.

Скільки часу? Перед початком робіт, треба зробити робочий проект, скласти кошторис. Саме облаштування площі триватиме з місяць. «Йдеться про вирівнювання поверхні і нове замощення, а лавки і ліхтарі можна доставляти поступово. Дерева теж можна висаджувати в процесі, наприклад, восени», – додала архітектор.

​Площа Митна зараз

Фото: Urban Ideas 

Позиція міста. З боку міста до проекту ревіталізації площі є деякі зауваження. Як повідомила tvoemisto.tv начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, проект, запропонований архітекторами, є цікавим і вартим того, щоб його втілити в життя. Однак не враховано те, що кіоски, які стоять на площі, мають укладені договори оренди і перенести їх у перехід буде не так просто. Липи, які пропонують висадити на краю вулиці, згодом розростуться і будуть заступати вигляд на дорогу. Тож, за словами Лілії Онищенко, їх краще замінити на кущі.

Проект ще раз обговорюватимуть на Майстерні міста, а потім винесуть на розгляд робочої групи. Згодом на основі цього робитимуть детальний план, у якому буде розписаний кошторис. Як зазначила Лілія Онищенко, чи виділяти кошти на оновлення площі, вирішуватимуть депутати ЛМР. Наразі грошей на ревіталізацію немає, якщо вони з’являться найближчим часом, то до кінця року площу таки облаштують.

 

Відео: Urban Ideas 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!